• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    CISLO42
    CISLO42 --- ---
    MARWIN: Závoru pro auta tam mají taky, což beru. Ale zákaz pro pěší tam visí taky. Jestli to jde a je to legální nevím, ale visí to tam.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    CISLO42: to jde i pro pesi pruchod? videl jsem ze se rozmohly v obytnych ctvrtich zakaz vjezdu mimo zasobovani (tedy i mimo mistni obyvatele a jejich navstevy) coz na druhou stranu chapu, kdo by chtel mit z obytne ctvrti parkoviste...
    CISLO42
    CISLO42 --- ---
    SMALLRICCIO: Odjakživa existovaly třeba činžákové vnitrobloky, kam se nikdo cizí nemohl dostat. Takže částečná uzavřenost není nic nového. Ale ve chvíli kdy si lidé začnou zabarikádovávat celé ulice co byly odjakživa průchozí a celé části města se z volně přístupných změní v uzavřené čtvrti pro pár vyvolených, tak vzniká docela nepěkný trend. Mně například velmi naštve když někudy chodím celý život a najednou tam vznikne naprosto nekoncepčně nějaká velká bublina novostaveb, která už není průchodná, zruší všem místním kolem zvykové cesty a musí se to složitě obcházet. Můžu například uvést příklad z jedné části Prahy, kdy si obyvatelé na důležitou ulici-spojnici dali ceduli, podle které ta ulice není nově zkolaudovaná jako veřejná komunikace, ale jako soukromé vlastnictví, a pro všechny co tam nebydlí platí zákaz procházení. Naštěstí se dá ještě projít o jednu ulici výš a o jednu níž. Ale kdyby tam jejich sousedi udělali to samé, což klidně můžou, tak co potom? Místo toho aby šli lidi z bodu x do bodu y pět minut, tak to budou obcházet půl hodiny kolem nějakými lesními cestami?
    BOX_IN_MOUSE
    BOX_IN_MOUSE --- ---
    MARWIN: Tim resenim jsem nemyslela nehezke ale predevsim to ze celkove nezapada do razu ctvrti- vnitrobloky na Zizkove a to jak je koncipovan CP je docela rozdil. Uzavreny park, puvodne slibovane sluzby jen pro majitele etc (http://hn.ihned.cz/c1-39918450-central-park-praha-od-projektu-snu-utikaji-klienti). To ze je na kraji verejneho parku tenhle rozdil jeste podtrhuje..
    SHYLOCK
    SHYLOCK --- ---
    SHYLOCK: Marek Čaňek.
    SHYLOCK
    SHYLOCK --- ---
    včera byla v hubu diskuse na tema:"One World Social Innovation uvádí: Český neziskový sektor a aktivismus 2.0"-mluvil tam docela zajimave prave kluk z praguewatch.videozaznam bude na strankach Hubu.doporučuju.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Central Park dokonce rozjíždí PR :))
    Nejslavnější ležáky v Praze: prodána je téměř polovina - Reality.cz
    http://reality.aktualne.centrum.cz/clanek.phtml?id=719054
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    BOX_IN_MOUSE: IMO problem cental parku je, ze spousta tech bytu je blbe resena ( http://www.professionals.cz/cz/rezidencni-nemovitosti/nemovitost/central-park-praha-praha-3-zizkov-601123/#telo vsimnete si: sloup uprosted obyvaku, dve koupelny v 3kk) a predrazena, takze to zustane prazdne (a mas pravdu to uzavreni vuci parku parukarka je nehezke, nicmene stejne tak jsou uzavrene prostory ve vetsine bloku niz na zizkove a taky se tam zije, to by se imo s lidma nejak poddalo


    YBUKO: to toto je ovsem svinstvo nejvetsi a zajimalo by mne kdo si tenhle vyrok UOOU zaplatil
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SMALLRICCIO: že to je problém celé společnosti je nepochybné, ta společnost je právě nastavena tak, aby si horní 1% mohlo ty kapsy mastit. Zařídili si to tak, aby z toho nešlo uniknout. Takže ano, problém je to celospolečenský. Ale ten problém způsobují konkrétní vrstvy obyvatelstva.
    BOX_IN_MOUSE
    BOX_IN_MOUSE --- ---
    Problem Central parku je podle me prave v tom, ze vytvari enklavu, ktera je vicemene odtrzena od okolni ctvrti. Je to uzavreny prostor jen pro majitele, coz v zastavbe, na kterou navazuje nepusobi zrovna prijemne (muj dum muj hrad a to doslova- alespon podle meho nazoru).
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    Mohlo by vás zajímat:

    Jaká je (a především bude) česká metropole? A jak se v ní žije

    Libor Stejskal » Jaká je (a především bude) česká metropole? A jak se v ní žije
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/libor-stejskal.php?itemid=14576

    Tak tentokrát jsme Interpelace pojali trochu lokálněji.

    Možná ale jejich téma zaujme i ty, kdo považují Prahu za hlavní město své země, záleží jim na tom, jaká je a bude, rádi do ní i někdy zajedou.

    Společně s moderátorem Tomášem Sedláčkem se příští čtvrtek, 27. října chceme na Nové scéně Národního divadla bavit o tom, jak žije a bude žít česká metropole (a také o tom, jaké je to žít v ní).

    Diskutovat by se mělo o vizi Prahy jako moderního města 21. století. O tom, jakou má v tomto ohledu perspektivu. Jakým směrem se bude rozvíjet (předesílám proto, že nemíníme primárně probírat politické pohyby na radnici, hospodaření magistrátu nebo kriminalizace kauz). Jste srdečně zváni, začínáme opět v 17 hodin, vstup volný.

    Naše pozvání k debatě přijali pražský primátor Bohuslav Svoboda, architekt Roman Koucký a sociální geograf Martin Ouředníček.

    Postupně je zde všechny představím (krátkým životopisem z otevřených zdrojů a odpověďmi na čtyři stejné otázky, které jsem jim všem zaslal). Dnes začneme posledně jmenovaným.


    Docent Martin Ouředníček působí na Katedře sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty UK. Je autorem desítek odborných textů v mezinárodních i domácích časopisech, knihách, učebnicích a atlasech. A dále editorem knih Sociální geografie Pražského městského regionu (2006), Suburbanizace.cz (2008) a Atlasu sociálně prostorové diferenciace České republiky (2010). Vedl projekty „Suburbánní rozvoj, suburbanizace a urban sprawl v České republice: omezení negativních důsledků na životní prostředí“ (2007-2011) a „Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky“ (2006-2011). Ve výzkumné a pedagogické praxi se věnuje sociální geografii města, geografii osídlení, metodám geografického výzkumu a aplikované geografii.

    Jak vychází Praha ze srovnání s dravým, "mladým" Berlínem a dalšími metropolemi bývalé východní Evropy? Jak ji podle Vás vnímá svět?

    Jednotlivá města lze vnímat různou optikou, ve většině dimenzí je ale současný Berlín spíše podobný městům západní Evropy. Je to centrum populačně i ekonomicky mnohem většího státu s výrazně většími možnostmi v porevolučním období. Za Berlínem neztrácí jen Praha, ale i ostatní východoevropské metropole. Pozice ostatních východoevropských měst se stále více vyrovnává, což platí nejen o střední Evropě, ale například i o rumunské Bukurešti, slovenské Bratislavě. Velký význam má integrace do Evropské unie, důležitá je ale i geografická poloha a dominance v národním systému osídlení. Z hlediska kvality života je Praha stále mezi těmito metropolemi na špičce, uvnitř Česka by se ovšem našla "zdravější, levnější a obyvatelnější" města. Zvenku je Praha většinou vnímána jako turistické město s vynikající architekturou a historií, dobrou dostupností a relativně klidným životním stylem. Byznys ale hodnotí i další podmínky, kde Praha poslední dobou ve srovnání s východní Evropou spíše ztrácí.

    Žijeme v konzervativním, nebo progresivním městě? Jací jsou Pražané obecně?

    Praha je dynamické a měnící se město, proto je i představa nějakého univerzálního Pražana spíše jen hypotetickou konstrukcí. Sociální prostředí, sociální klima Prahy vytváří nejenom 1.2 miliónu lidí zde bydlících, ale také dalších 400 tisíc tzv. denního obyvatelstva dojíždějících za prací, službami, schůzkami nebo jako turisté. Z bydlících je pak celá řada "pražské náplavy" s kořeny dnes doslova po celém světě. Klasický Pražák je tak s nadsázkou "vymírajícím druhem". Životní styl, tep i rytmus města se za posledních dvacet let proměnil velmi výrazným způsobem a Praha je zcela jistě rostoucí, bohatý a relativně tolerantní melting pot. Spíše tedy vidím Prahu jako město progresivní.

    Kde a v čem je třeba v Praze investovat a které změny - bez ohledu na obor - jsou pro spokojený život v Praze v budoucích letech nezbytné?

    Pokud vezmeme Prahu jako širší region, nejvíce by městu pomohly investice do hromadné dopravy vázané především na kolejové trasy. Praha je zahraničními hosty ceněna pro fungující systém metra. I když Pražané volají po dostavbě silničních okruhů, podle mého názoru tyto stavby do značné míry indukují další nárůst automobilové dopravy. Investice do metra a železnice by pomohly uchovat poměrně příznivý poměr mezi uživateli hromadné a individuální dopravy. Kultivace nádraží a zastávek, doplnění drobných služeb, parkovišť pro dojíždějící, zavedení modernějších vlakových souprav by výrazně prospělo kultuře cestování. Revitalizace vlakových brownfields je přitom velmi lukrativní i vzhledem k výborně lokaci těchto pozemků. Na druhé straně nechápu narůstající promo turismu v Praze, který je sice jedním z důležitých ekonomických zdrojů města, na druhé straně přeměňuje některé části v disneyland.

    Jak se česká metropole vyrovnává s dědictvím desítek let totality?

    Praha, jako každé město, má tendenci se vyvíjet, rozrůstat v určitých zónách, které do značné míry zrcadlí podmínky své doby. Nemáme proto jedno homogenní prostředí města, ale spíše koncentrické zóny vyvíjející se velmi odlišným způsobem. Centrum a vnitřní části města nezaznamenaly kromě pár excesů významnější proměny, což bylo možná, při srovnání například s Bukureští, dobře. Toto "předsocialistické" město se dnes ničím neliší od podobně velkých měst v západní Evropě.

    Totalitní režim zdaleka nejvíce ovlivnil části města, které se nacházejí ve vnější m prstenci metropolitního regionu, hlavně tzv. vnější město tvořené panelovými sídlišti a průmyslem a těsné zázemí města. Specifické problémy se dnes objevují na sídlištích. Můžeme pozorovat oslabování sociálního statusu jejich obyvatel zejména v těch nejméně žádaných částech města, demografické stárnutí a národnostní heterogenizaci. Pražská sídliště jsou zatím relativně drahá, což znemožňuje jejich větší úpadek, který je spolu s narůstající segregací nejvýraznější hrozbou současného Česka. Post-socialistická výstavba na okraji města není zdaleka takovým nebezpečím. Jde do značné míry o narovnávání socialismem pokřiveného významu těsného zázemí města, které bylo v důsledku střediskové sídelní soustavy výrazně degradováno.

    I zde se však projevují specifické problémy spojené s oddělením bydliště a pracoviště a narůstající automobilovou dopravou a některé problémy související s ekonomickou a environmentální zátěží tzv. suburbanizace. Myslím, že v současné době už mnoho problémů spojených s totalitním režimem z prostředí města vytěkala a mnohem více budou město ovlivňovat společné evropské a globální trendy.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SMALLRICCIO: dál od centra? kde blíž centru bys ještě chtěl takový obludy stavět? byls tam někdy? mě to teda moc pěkný nepříde. že si na tom někdo mastí kapsu neni ojedinělý, nicméně to neznamená že je to akceptovatelný, ten prostor kolem toho obýváme mi všichni
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    pro zájemce: světová charta pro právo na město (right to the city) http://docs.china-europa-forum.net/doc_614.pdf
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    DISMEMBER: nj, stará známá odrhovačka.. o tom se tu bavíme celou dobu :) proto je třeba na radnici, a když neuspěješ tam, tak do ulic!!!


    PATISLAV: tak pro důvod neni třeba chodit daleko, žižkovu se už dlouho říká Hurdistán, je to prošpikovaný mafií radního Hurdy... Matěj Stropnický by o tom dokázal povídat desítky hodin, je to škandál
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JINDRICH: "Projekt dosud neznámého developera s anonymní vlastnickou strukturou má silnou podporu žižkovské radnice."

    Jak může mít něco takového v principu silnou podporu radnice? Jediný legitimní důvod by byl, kdyby snad byl kritický nedostatek bytových prostor.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    JINDRICH: tak to je naprostej skandál - jak může někdo chtít rozšířit nejtragičtější projekt co u nás v posledích letech vzniknul? navíc to vypadá jak odporný sídliště a bejt lidma z těch již stojících baráků, kterých beztkak moc neni (myslim těch lidí co by v nich bydleli) tak zažaluju majitele za to, že mi zastavěli výhled na Prahu
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    otázkou je, jak by podle nich ta "proměna" měla vypadat.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    hlasujte, které místo si zaslouží proměnu. díky
    Anketa — proStory — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10319060206-prostory/5446-anketa/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam