Sakra to jsou obraty. To by si zasloužilo podrobnou analýzu, pač ta situace není vůbec transparentní. Minimálně ne na první pohled.
"Praha se koalicí ODS a ČSSD, kterou provází řada neshod a střetů, řítí do rozpočtové pasti v podobě drastického zadlužení a neschopnosti úspor investičních i běžných výdajů ve všech rezortech," vysvětlil Boris Šťastný.
To je podle mého dosti nedostačující vysvětlení, které ještě k tomu může vypovídat o mnohém. A žádné jiné jsem zatím nenašel. Jde tedy skutečně o neshodu nad připravovaným rozpočtem pro příští rok?
Zároveň mi přijde zvláštní, že špičky pražské ČSSD kroutí hlavou a tváří se, že je to pro ně nečekaný obrat. Ony se totiž zas tolik nečekané obraty v politice nedějí a prostě nevěřím, že o tom nevěděli lidé z ČSSD dopředu. Pokud opravdu nevěděli, trochu mě to děsí.
A TOP 09? Strana, která zvítězila ve volbách se nakonec dostává do hry a možná do jejího čela. To představitelé z ODS museli vědět. Musí i vědět, že Topka teoreticky může koalici sestavit s ČSSD, kde se může probudit opět křídlo kolem Diensbiera ml., které de facto usilovalo o koalici hned po volbách, než bylo smeteno Březinou, Hulínským a spol.
Když nad tím tak povrchně přemýšlím, obávám se, že opět nejde ani tak o naplňování programových priorit jednotlivých stran. Zejména ODS, pač ona vypovídá koaliční smlouvu, aniž by o tom věděl její primátor Svoboda(!). Lze skoro hovořit o politickém puči a snahu likvidace Svobody, o které se již delší dobu šuškalo. Ale proč tímto způsobem?
Kdo tedy a proč usiluje o nový řád na magistrátu? Co je cílem Borise Šťastnýho a jeho kliky? Je rozpočet skutečným důvodem či jen záminkou? A jak je možný, že rozpad koalice byl odsouhlasen uvnitř ODS v takové tichosti, bez vědomí koaličních partnerů a primátora HMP?
Myslím, že ve Žlutých lázních už je šrumec :-)