• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: V těhle otázkách můžu použít leda selský rozum, tak to zkusím. Konkurence by měla vést k vyšší kvalitě a efektivnosti, protože to jsou jedniné dva nástroje, jak ve férovém konkurenčním boji uspět - nabídnout něco lepšího než konkurence, případně nabídnout totéž levněji. Z toho mi vyplývá, že odstranění konkurence nedostatečně motivuje k ekonomičtější a kvalitnější práci, nepodněcuje vývoj a vede k plýtvání (přírodními i lidskými zdroji). Což se ostatně potvrdilo v bývalém východním bloku včetně Československa, jehož výrobky se v celosvětové produkci dostaly téměř na pomyslné dno co se kvality a technologií týče a ekonomicky země silně upadala a dodnes se nepodařilo ji zcela stabilizovat. Za další (a podstatnější) problém při odstranění konkurence vidím jistou marnost v tom, co lidé dělají. Pokud mám konkurenční prostředí, tak vím, že když budu dělat více a lépe, budu se i mít lépe (zjednodušeně řečeno). V prostředí nepřirozeně zbaveném konkurence mě za lepší výkon nečeká žádná odměna, protože je všeobecná rovnost, všichni se maj stejně. Všichni mají být stejní, jako stroje, což je ale pro člověka nepřirozené. Člověk není stádové zvíře. Toho si ostatně byli vědomi i socialističtí vůdci, proto začali rozdávat ocenění za práci nad plán apod. - jenže to zas boří tu rovnost, protože v tu chvíli někdo dostává odměny a někdo ne a co hůř - někdo musí stát nad tím a ty odměny udělovat a celé to řídit - a už se nám to kastuje, už sou tady kádrováci a jejich poddaní a co hůř, strana sama si ve své hierarchii určuje, kdo bude a kdo ne mezi těmi nahoře a sám o své vůli nemá nikdo možnost stoupat nahoru po společenském žebříčku - takže se nám ve výsledku vytvoří jakási marxistická šlechta a poddaní, kteří jsou do značné míry nesvobodní (systém určuje, kde, jak a co budou dělat) - už se nám začíná rýsovat princip podobný feudalismu, že? A problémů je mnohem více...

    Takže já bych zůstal u konkurenčního prostředí jako základu zdravé soutěživosti, ostatně nebýt konkurenčního boje, byli by lidi stáje ještě v jeskyních...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    rochu sem vám to tu promázla, tahle debata je o něčem jiném....
    Hamstere - nemá smysl se v tom příliš babrat, protože vysvětlovat ti v čem spočívá význam marxistické teorie pro současnost i praxi by bylo podobně složité jako ti vysvětlit, jaký význam měl Cyril a Metoděj pro moderní češtinu... zpochybňovat Marxův význam a považovat jej za překonaného nebo dokonce vyvráceného by bylo asi tak podobnou troufalostí jako tvrzení, že současná čeština nemá absolutně nic do činění s Cyrilem a Metodějem a ty dva pány proto můžeme navždy zavrhnout...
    společenská věda, kterou tady evidentně nikdo kromě mě a Spipiho moc nezná (Shylock asi ve škole při přednáškách maluje do sešitu golfové hole) je soubor poznání, které se vyvíjelo v průběhu lidské historie v podobě různých paradigmatů. Marx nabídl poznání o vytváření nadhodnoty a povaze kapitalistické produkce, která je zcela závislá jednak na nerovných vztazích mezi lidma, protože bez nerovnosti nemůže vznikat nadbytek (tedy profit) a zároveň bez profitu kapitalismus kolabuje. Protože existuje konkurence, je stále složitější vytvářet profit... Hamstere - pokud mi chceš dokázat, že jsi inteligetní a umíš logicky uvažovat tak jak proklamuješ, tak schválně logicky vydedukuj, k čemu vede neustálá konkurence a jaké dopady to může mít pro společnost a pro planetu? tušíš? když nebudeš vědět, napovím ti.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    "Změna územního plánu, kterou v úterý posvětila pražská rada, umožní přeměnu 50 hektarů v okolí Smíchovského nádraží na novou městskou čtvrť. Železniční sklady a část kolejišť nahradí v horizontu deseti až dvaceti let kancelářské, obchodní i bytové domy. (...) Materiál v úterý prošel radou i přes nesouhlas odborné komise, která je poradním orgánem rady. (...) Majitelem velké části pozemků v lokalitě Smíchova je společnost Sekyra Group, která hodlá vybudovat projekt Smíchov City. (...) Leoš Anderle ze Sekyra Group rozhodnutí rady přivítal. "Rozhodnutí vítáme, je pro nás velmi důležité," řekl. (...) Kromě Masarykova a Smíchovského nádraží magistrát připravuje i další dvě změny územního plánu, které by měly řešit budoucnost Nákladového nádraží Žižkov a nádraží v Bubnech."
    Na pražském Smíchově vyroste nová čtvrť za 15 miliard – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/domaci/291812-na-prazskem-smichove-vyroste-nova-ctvrt-za-15-miliard.html
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SHYLOCK: proč je aktuální? protože stále platí vztah kapitálu a práce např.. ale sem to nepatří, a jak je vidno, rozumné diskuzi tu stejnak pšenka nekvete..
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    Jak všichni víte, nejsem humanitně vzdělán na takové úrovni, abych těmhle věcem rozuměl, tak se zeptám a zkuste mi to vysvětlit tak, abych to pochopil (a ne, nepotřebuju zase doporučit k přečtení bambilion knih, stačí mi, když mi to napíše někdo tady v pár větách). Mám dvě otázky:
    1.) Marxismus se dál rozvíjí, jak jsem tu pochopil. Jedná se předpokládám jen o teoretickou bázi, že? Protože v praxi už snad příkladů, jak to nefunguje, máme dost. Promítá se tenhle modernizovaný marxismus nějak i do dnešní řekněme praxe? Existují někde postupy, které z něj vychází? Co pozitivního nám dneska marxismus může nabídnout? A lze ho uplatňovat aniž bych lidi neustále do něčeho nutil?
    2.) Kolik je marxistů? Myslím tím, jak velká skupina vědců se tím zabývá? Je to něco jak třeba čtvrtina sociologů, nebo je to už vyhaslé téma a krom historiků to už dneska zkoumá jen pár podivínů?
    SHYLOCK
    SHYLOCK --- ---
    SPIPI: ale rad se poucim,nemam tolik casu na Marxe...musim živit 11l/100km )))
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SHYLOCK: Vždyť je, četl sem o tom spoustu knih... :)
    SHYLOCK
    SHYLOCK --- ---
    jojo,chápu,že říct tohle v tvé oblíbené kavárně..to by určitě rozruch vzbudilo...
    "překonáním" jsem měl na mysli rozvíjení Marxovi teorie..nikoliv popření a nastolení nové, obecně uznávané...však i Weber z něho vycházel...co se týká Marxova pojetí v dnešní době tak nerozumim tomu proč je tak aktuální...chapu,ze z pohledu sociologie je dulezitym akterem,ale myslím,ze to je predevsim proto,ze reflektoval dobu, ve ktere zil...nikoliv diky jeho predikcím.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Věřím v argumenty, v ověřená nebo ověřitelná fakta. V tom článku se nejdřív sepisuje jakýsi seznam problémů, se kterými se potýkají moderní města a v závěru se šmahem napíše, že za to může to, že se nejede podle Marxe. Kde je jaká souvislost? Kde je jaká argumentace? Proč se tam míchaj protichůdný věci dohromady?
    Tohle není "úhel pohledu", tohle je demagogie a ta je nástrojem propagandy, ne vědy. Když vyškrtnu závěr a napíšu místo toho, že hlavní příčinou všeho je klesající víra v boha, nebude ten článek dávat o nic menší smysl.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SHYLOCK: a jak to souvisí s tím, že byl Marx tím pádem Weberem překonaný? narozdíl od Webera se Marx a jeho myšlenky rozvíjejí v dalších "školách", hnutích atd dodnes daleko víc, a naopak se ukazuje, že Marxovo pojetí je v mnoha ohledech stále velmi aktuální.. tak to s tím překonáním asi tak žhavý nebude žejo, navíc tohle prohlásit chce mít teda fakt koule, to jo :)
    SHYLOCK
    SHYLOCK --- ---
    vidíš,já zas myslel,že človek jako ty bude mit alespoň minimální povědomí o Weberově teorii sociální stratifikace.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    hmm, to slyšim, ehm, čtu teda poprvé, Marx překonaný Weberem.. co se tady člověk v auditku o Praze všecko nedozví tybrďo :)
    SHYLOCK
    SHYLOCK --- ---
    až na to,že Marx byl v zásadních otázkách jako dělba práce nebo funkce tříd doplnenej, resp. překonanej o pár desítek let Weberem...jedna věc je zastavat nějakej diskurs a druhá je bejt nohama na zemi a reálně hodnotit situaci ..tohle je asi tak stejně aktuální jako kdybys tvrdila,že země je placatá,unášená vesmírem na zádech ohromný želvy....
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: respektuj odlišný úhel pohledu - ne vše, co je řečeno jiným než dominantním diskursem musí být nutně propaganda - propagandou je právě onen znaturalizovaný dominantní diskurz, i ty jsi mu podlehl, protože věříš v jeho nezpochybnitelnost
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SHYLOCK: jo, reagoval sem na "navždy", i když to asi nebylo myšleno vážně......
    SHYLOCK
    SHYLOCK --- ---
    sobota je na nábřeží v pohodě.zákazová značka stačí.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: A plán pro dopravu nějakej je, nebo se v úvahách dál než k zákazový značce nedošlo?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    MIKATCHOU: souhlas.. tak snad příští rok to bude každou sobotu a pak už navždy :)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Souhlas, když už, tak teda každý týden. A dalo by se to spojit s nějakejma farmářskejma trhama nebo tak něčím, ať se to aspoň k něčemu využije. Myšlenka, že tam budou korzovat turisti a cyklisti a zaberou celý nábřeží, je absurdní - turisty zajmaj jiný věci a cyklisti maj velkej podíl akorát v občanskejch sdruženích....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam