• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAFAAPen making - vyrábíme pera
    Ruční výroba plnících nebo kuličkových per, rollerů, příp. mikrotužek je hlavně za oceánem, ale i jinde poměrně oblíbený koníček - a pro někoho i zdroj obživy. Pár hobbistů se určitě najde i u nás, o profesionálech nemluvě. Klub by měl být o procesu výroby, o technikách, nástrojích, pomůckách, a také o prezentaci výrobků (ideálně našich).
    International Association of PenturnersA Penturner's ParadiseFountain pen network

Tutoriály
    Obchody
    rozbalit záhlaví
    PIFKO
    PIFKO --- ---
    PAFAA: Skvele!. tohle uz je jine kafe.. )

ale fakt to vypada jako render.. ))
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    PAFAA: Jak se tohle sakra vysoustruží? Vypadá to jak render.
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    Tak za kytickovane pero jsem dostal jemne vynadano, tak zkusme tohle jako inspiraci pro lidi se soustruhem na kov:

Pero bez komercne vyrabenych dilu, vse zrejme rucni prace. Par kosmetickych vad by se naslo (treba ten zavit vicka se dle konvenci dela jemnejsi), ale jinak se mi to libi opravdu hodne. Autor ma galerii na IAP, jsou tam skvele kousky v podobnem duchu - http://www.penturners.org/photos/index.php?u=3090
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    A tady je zenska, co dela pera z fima - nektere kousky vypadaji trosku kycovite (imho), ale v zasade mi to prijde super. Skoda ze nevidim vetsi/lepsi fotky. O technice nevim nic - bohuzel.

http://www.exclusivedesignz.com/

PAFAA
    PAFAA --- ---
    Tady jsem ziral jak (nejspis) pan Harumi Tanaka pracuje na zavitu pro pero. Proste to tak od ruky smrdly smrdly solicha a hotovo:)

YouTube - ‪三代目の四山(四条)雄ねじ切りセルロイドNJG‬‏
    http://www.youtube.com/watch?v=V6ic1jvaoiU

a pak je z toho treba takova pecka

(firma Hakase - jinak ji neznam, ale zjevne to jsou draha rucne vyrabena pera)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    PAFAA: Tradiční politura není broušená, ale to je jenom detail. Ono hodně záleží na dřevu - na některá to prostě chytá lépe a to dřevo musí bejt brousitelný vlnou 0000. Já mám dobrou zkušenost s jabloňovým starým dřevem. Tomu politura dodá hloubku a jiskru a podle mě se sice ohmatá, ale do takového pěkného efektu...
    SEDMIKRASKA
    SEDMIKRASKA --- ---
    Miluju tohle auditko!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BIDAK: vono to nebude ani tak o přístupu k soustruhu, ale o konkrétních dovednostech a šikovnosti, které sebou soustružení a jemná práce se dřevem nese ;-)
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    BIDAK: Dle zkušeností (hlavně zprostředkovaných, ale i vlastních) není šelakový finiš tak odolný. Nedělal jsem sice vyloženě tu tradiční polituru broušenou, ale mám takovou šelakovou vodičku - shellawax - a ta udělá opravdu hezký lesk, který netvoří vrstvu nad dřevem, takže na omak člověk pořád cítí dřevo. Ale ten lesk rychle zajde a tužka se "ohmatá". Nevypadá to pak pěkně. Ale zas pro člověka který nemá rád na dotek ten akrylát by to byla ok volba.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    ZUZKAOU: Hele, určitě to zvládneš i bez soustruhu - dají se vymyslet různé designy a navíc na tohle ti stačí zaimprovizovat soustruh vrtačkou.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    PAFAA: Co šelak? Je to tradiční...
    Jinak super odkaz na stavebnici.
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    Dnesni pokus - drevo je bocote, dily jsou z chromovane stavebnice "Executive" - http://www.theturnersworkshop.co.uk/store/view_product.php?pid=1&cat_id=4&prod_id=403

Ucim se hlavne kyanoakrylatovy finis - tedy finis vterinovym lepidlem:) vysledkem je krasne hladka a leskla vrstva nad drevem, ktera ho chrani a je dostatecne odolna proti oteru nebo spine z rukou... toto je prvni +- zdarily pokus, vrstvicka kyanoakrylatu je tlusta cca 0.1 mm, priste bych mohl zkusit vic - aby lesk ziskal vetsi hloubku

PAFAA
    PAFAA --- ---
    jinak pokud by si to chtel nekdo jen tak nezavazne zkusit, mam k dispozici nejake mnozstvi "entry level" stavebnic propisek, ktere uz ted nevyrabim (snazim se orientovat vic na plnici pera a rollery), takze par jich muzu klidne za cenu postovneho poslat - treba i s nejakym kouskem dreva, ktereho jsem si taky trochu nasyslil:) mluvim o zakladnich propiskach tohoto typu:
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    Jasne, bohuzel ten soustruh je holt potreba a ne kazdy to ma doma. Ja jsem se ucil ze vsech moznych tutorialu na netu, konkretne si pamatuju trebas tento - http://www.kevinsbrady.net/pen.html - kde jsou ukazany vlastne vsechny podstatne kroky. Jedine ten nejdulezitejsi krok - finalni povrchova uprava pera - se tam moc nerozebira. Ale pro ten zacatek to uplne staci.

Krom soustruhu je teda vlastne potreba jen takova specialni frezka (pen mill / barrel trimmer), ktera se da sehnat za par dolaru. I ten soustruh se nakonec da nahradit, ja zacinal s takovym bazmekem, co se namontoval na sloupovou vrtacku a na tom se soutruzilo. Bylo to teda peklo, kraval, presnost zadna, pohodli nulove, ale na to vyzkouseni to bylo ok, zjistil jsem ze me to bavi a koupil jsem nejobycejnejsi proma soustruh na drevo, vypada nejak takhle

a i kdyz je to kram nepresnej, tak staci.

Jinak jsem videl takhle delane tuzky i z Fima, kde treba ten soustruh pri trose peclivosti potreba neni. Delala to jedna slecna na Fleru, ale bylo videt ze je asi problem tu hmotu na to pero nabalit tak, aby prechod z tela na ty kovove dily byl plynuly a bez nejakych skvir. Ale taky to jde.

Na tom fleru pusobi taky uzivatel Wood Art (nemam s nim nic spolecneho), ktery tuzky dela, ale zrejme ne jako svou hlavni cinnost - tady je jedna jeho:

A ja jsem ted ve fazi kdy zkousim ruzne akrylatove hmoty (jinak na ty tuzky mam nejradeji drevo, to je jasne)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: tak pro výrobu reaktoru je snazší najít motivaci, pero doma si vyrábí jen neukojitelně tvořiví hračičkové. A těch bude méně, než těch, co touží po atomovém reaktoru ;-)
    NYX
    NYX --- ---
    # OT
    ZUZKAOU: kdyz si nekdo muze postavit doma jaderny reaktor, proc by neslo vyrobit pero? :-)

Show Us Your Tech: 'Softie Builds Nuke Reactor in Garage | Show Us Your Tech | Channel 9
    http://channel9.msdn.com/Series/Show-Us-Your-Tech/Show-Us-Your-Tech-Nuclear-Edition
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tyjo - to je zajímavé, nenapadlo mě, že se pera dají vyrobit doma. Pravda to soustružení mě jaksi vyřazuje z toho, abych si to vyzkoušela, ale když sem budeš dávat nějaké konkrétní návody i s fotkama, budu dost zvědavá.
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    Ha, muj prvni klub. Vitejte! Rad bych se tu bavil o kusove vyrobe plnicich per nebo propisek. Jako amater se tomu venuju uz nejake tri roky, je to super zabava, byt to trochu leze do penez:) ale to plati i o jinych koniccich, takze co. Urcite bych nechtel aby to tu bylo vytapetovane jen tim co delam ja - tak se spis budu snazit davat linky na nejake zajimave clanky a doufam ze se casem treba par lidi k tomuhle hobby prida.

Obrazek ze zahlavi je vypujcen z penturenrs.org - http://www.penturners.org/photos/index.php?n=17201 a je to moc pekna ukazka pera, jake se da s trochou sikovnosti a cviku vyrobit i v mensi dilne. Kovove soucastky pera (zakonceni tela, vicka, drzatko apod) jsou ze standardni "stavebnice", ktera se prodava prave proto, aby stacilo "jen" (haha) vysoustruzit masiv tela a vicka pera. Stavebnic se prodava celkem slusne mnozstvi, tahle bude jedna z tech drazsich (rekneme 50 - 60 dolaru), ty jednodussi zacinaji treba na 2 dolarech (ale je jasne ze nevypadaji tak exkluzivne).

Od stavebnic se potom da celkem plynule prejit k vyrobe per ktera neobsahuji zadne komercne vyrabene dily (s vyjimkou napr. hrotu plnicich per apod). To uz je pak trosku jina liga, do ktere se ted snazim pomalu nahlizet. Je ale zas potreba mit nastudovane trochu jine postupy a dokoupit nejake vybaveni navic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam