• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAFAAPen making - vyrábíme pera
    Ruční výroba plnících nebo kuličkových per, rollerů, příp. mikrotužek je hlavně za oceánem, ale i jinde poměrně oblíbený koníček - a pro někoho i zdroj obživy. Pár hobbistů se určitě najde i u nás, o profesionálech nemluvě. Klub by měl být o procesu výroby, o technikách, nástrojích, pomůckách, a také o prezentaci výrobků (ideálně našich).
    International Association of PenturnersA Penturner's ParadiseFountain pen network

    Tutoriály
    Obchody
    rozbalit záhlaví
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Nevím kam to vlastně napsat, ale tady by to mohlo padnout na úrodnou půdu. Kde se dá koupit slušné násadkové pero? Pera jsou krásná, ale mít jich desítky nemám v úmyslu. Navíc starost o ně pokud má každé psát zabere dost času a mě daleko víc lákají různé inkousty. A pokud bych jen namočil a psal, mohl bych je střídat dle libosti. Dokáže mi někdo poradit?
    ASIG
    ASIG --- ---
    Ahoj, udělal by mi někdo (popřípadě na koho se mám obrátit), nějaké hezké dřevěné plnící pero s kaligrafickým hrotem, jako má např. lamy joy? Díky za odpověď.
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    1. a 3. tutoriál již nefungují.
    PERA_NOVAK
    PERA_NOVAK --- ---
    Ahoj, dlouho jsem vám ničím nepřispěl a tak posílám nějaké aktuální kousky ;-)
    Co na ně říkáte?













    CYLAH
    CYLAH --- ---
    PERA_NOVAK: Ahoj, líbí, určitě přidej :) máš ty kombinace všechny zajímavý.
    PERA_NOVAK
    PERA_NOVAK --- ---
    Ahoj, také přidám pár per se kterými jsem si hrál minulý týden. Kdyby se vám líbily, můžu přidat i nějaká další :-)







    CYLAH
    CYLAH --- ---
    Ahoj, dneska jsem zkusila skládačku kuličkového pera.
    Dřevo: africký padouk + palisandr.



    CYLAH
    CYLAH --- ---
    S1LO: Ahoj, můj šikovný bratr občas z nábojnic vyrábí kuličková pera. Tady na něj najdeš kontakt.
    S1LO
    S1LO --- ---
    Ahojte, je tu niekto kto vyraba pera?
    potreboval by som z nabojnice spravit pero.

    Dakujem
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    Jak to jde? :)
    ASIG
    ASIG --- ---
    Ahoj, dostalo se ke mně krásné stříbrné pero BARCLAY 1302, ale zřejmě je nefunkční. V perech se nevyznám a nikde jsem nenarazil na nikoho (ani na žádnou společnost), kdo by se opravou a znovuzprovozněním per zabýval. Můžete mi nějak pomoct? Tady je fotka, kde jsou všechny součástky. Kdyby byl potřeba detail něčeho, nebo cokoli, stačí napsat.
    Díky


    CYLAH
    CYLAH --- ---
    NIKKITA: Aha, tak to je dobrý, že se to dá vyměnit :)
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    CYLAH: Ahoj, díky za vyčerpávající odpověď :) mezitím jsem narazila na penforum, kde mi někdo řekl, že ta součástka, kterou v peru mám, je ošizená (nekvalitní) verze, který by tam měl být. Ta pravá se dá prý někde dokoupit, už mi tam dali i odkazy :) Izolepou to tudíž asi nebylo, ta guma se začala rozpínat ještě předtím, než jsem jí oblepila, pak po sundání vypadala, že je v pořádku, takže jsem neměla důvod to oblepovat zase, a až po asi týdnu psaní jsem zjistila, že se roztáhla tak, že pero nejde rozšroubovat. Používala jsem od Koh-I-Nooru inkoust do plnících per, dokumentární nebyl. Je to tedy tím konvertorem, který se dá dokoupit a pero by mělo být snad v pořádku. Každopádně díky za odpověď :)
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    NIKKITA: ahoj, to je mi líto, že to takhle dopadlo... v inkoustech se moc nevyznám, můžeš zkusit ještě položit dotaz sem, já bych ale spíš věřila, že to mohlo způsobit lepidlo izolepy, kterou jsi tu gumu měla několik let omotanou, že to s tou nádržkou z gumy mohlo nějak zreagovat a změknout v tom místě, ale to bys pravděpodobně poznala už ve chvíli, když jsi tu izolepu sundavala, že je tam ta guma jiná... ale nevím, jak tenký ten proužek izolepy byl, kde všude se to natáhlo atd., jestli ti to třeba nepřišlo někde trochu rozleptaný a jestli spíš z venku, nebo zevnitř... mně se některý gumy na různých psacích potřebách během cca 10 let samy rozpadly, i když to byly věci skoro nepoužívané a ani nebyly na světle... třeba v místě, kde se guma na propisce léta nehnutě dotýkala dna plastový krabičky nebo jiný plastový propisky, se ta guma úplně roztekla... kdo ví, co na to použili za materiál, "guma" je dneska hrozně širokej pojem a obecně moc nemám důvěru k většině měkkých "gumových" částí... některý ztrácej svoje počáteční vlastnosti v řádu jednotek let a nemám dobrej pocit, když pak vidím, jak se to někde rozpadá, mám hnedka strach že se z toho uvolňujou třeba nějaký změkčovadla apod. - tomu nerozumím, ale u Pilota bych taky čekala, že to bude z kvalitnějšího materiálu a inkoust jiný značky by tomu vadit neměl

    aha, tak teď jsem na něco narazila tady, to jsem netušila... "Pokud používáte dokumentní inkoust, měli byste pero čistit pravidelněji a opravdu poctivě (dokumentní inkoust je totiž kyselejší). Nedoporučuji inkoust Koh-i-noor (dokumentní). I když budete o pero správně pečovat, dokumentní inkoust Koh-i-noor vám poměrně rychle zničí hrot (na jednom lacinějším peru mi kovový hrot dost rozleptal).
    Nebo naopak, doporučuji používat pouze kvalitní inkousty (Diamine, Parker, …)."
    ...tak to možná mohl způsobit i na té gumě... nějak jsem asi mylně žila v domnění, že do per se používají inkousty na vodní bázi, aby se to z vnitřností toho pera dalo vodou dobře vymýt, ale je možný, že některý inkousty, hlavně ty archivní, obsahujou i nějaký rozpouštědla, který tu gumu mohly rozleptat... no to by si o tom člověk musel něco počíst... to je fakt škoda takhle kvůli jednomu druhu inkoustu přijít o součástku pera, achjo... já nějakej archivní od koh-i-nooru doma mám a používám a zatím se mi s perem nic nestalo, jen to doplňuju stříkačkou do těla klasický bombičky, která je zřejmě z odolnějšího materiálu pro složení tohodle inkoustu... ale že to někomu naleptá i hrot, no to je fakt pitomý, o týhle hrozbě jsem vůbec netušila... nemám doma až tak drahý pera, abych se tím bývala nějak obezřetně zabývala a holt jsem si jednoduše koupila inkoust z obyčejnýho papírnictví, kde ani nikdy žádnou jinou značku inkoustů neměli
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    Zdravím, nevím, kde jinde se zeptat, gůgl mlčí - asi v roce 2005 jsem si koupila od Pilotu plnící pero (Birdie fountain ink pen), které má takovou tu gumovou natahovací bombičku, která když se zmáčkne, tak se nasaje inkoust. Už asi po roce jsem měla dojem, že ta gumová bombička mění trochu objem - do šířky, tak jsem vzala tenký proužek izolepy, oblepila to dokola a pak jsme to neřešila a pero x let nepoužívala. Teď jsem ho oprášila, izolepu jsem sundala, naplnila inkoustem do plnících per od Koh-I-Nooru a dnes jsem ho chtěla naplnit znova, jenomže ouha, vnitřek zůstal vevnitř, a když jsem to vypreparovala, tak jsem zjistila, že se guma zkroutila, natáhla do délky i do šířky zřejmě, a já nevím, čím to je a co s tím - izolepa je sice čaroděj, nicméně nevím, jestli to mohl způsobit ten levnější inkoust? Paní v krámě mi tehdy říkala, ať do toho dávám ten od Pilotu, což jsem na jednu stranu považovala za reklamu, ale hlavně jsem předpokládala, že Pilot je veskrze kvalitní a takové rapidní zničení té gumy bych neočekávala. Je to myslíte opravdu tím levnějším inkoustem? Díky předem za odpověď.
    JPG
    JPG --- ---
    Zkusil jste někdo zdobit pero, třeba Japonskou technikou?
    Například:
    Edison Pen Company: Urushi Herald Project
    http://edisonpen.com/page.cfm/Urushi-Herald-Project
    JPG
    JPG --- ---
    ok, díky moc :)
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    JPG: objednaval jsem odsud, je to teda USA, ale zas ta cena je rekl bych dobra...

    American Art Plastics: Hard Rubber Pricing and Availability
    http://americanartplastics.com/hard_rubber_pricing.shtml

    Nebo v reichu zde: http://www.abruzzo.de/ebonite.htm, ale minimalni objednavka 1250,- ojro, tak nevim jestli to je uplne trefa do cerneho:)
    JPG
    JPG --- ---
    tak tam nic neni :(
    JPG
    JPG --- ---
    Ok díky mrknu nato :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam