• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RAWNE1Zlato (rýžování, výlety na ložiska, muzea atd.)
    RAWNE1
    RAWNE1 --- ---
    tady přikládám makrofotku mého rýžovaného zlata

Foto 040.jpg (2637319 B)
    RAWNE1
    RAWNE1 --- ---
    BIDAK: Zlato bylo mnou rýžované z různých míst, ale obecně zlato z rozsypů má ryzost 750/1000 a vyšší, topil jsem klasickým dřevěným uhlím z dubu a buku. Výheň jsem si připravil z železného pozinkovaného plechu tloušťky cca 2 mm, který jsem stočil do válce průměru 20 cm a výšky 40 cm, následně jsem do toho provrtal otvor a vložil kovovou dutou tyčku. Celá konstrukce stála v prostředku zahradního otevřeného grilu (spodem se dal regulovat další přísun kyslíku pro lepší hoření). Uhlí jsem tam dal do výšky 20 cm a nechal pořádně rozhořet za pomocí měchu nebo přímého foukání do té tyčky (zkoušel jsem oba způsoby). Když uhlí mělo barvu jasně žlutou (což odpovídá přibližně teplotě 1100°C) tak jsem tam umístil tyglík se vzorky, nejdřív jsem zkoušel všechno možné jiné (měď a pak cín, koupené zlaté šupinky k pozlacování) a když jsem zjistil, že tyglík je bezpečný zkusil jsem zlatinky. Jinak teda bylo nezbytné ten tyglíček naplnit i uhlíkem uvnitř a pak zakrýt, protože při otevřené tavbě tam nebyla nikdy dostačující teplota.
    Až to zkusím přiště, tak taky budu fotit a hodim to sem.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    RAWNE1: Čím jsi topil? A jakou ryzost mělo to zlato? A vůbec, zajímal by mě nějaký popis té výhně, možná někde vyhrábnu svoje fotky...
    RAWNE1
    RAWNE1 --- ---
    Tak jsem dneska experimentoval a udělal i improvizovanou výheň k tavení broznu a hlavně zlata, bronz byl OK, ale zlato se nějak podělalo a místo jednoho slitého kousku se udělalo X perliček různých velikostí a ještě ze ten kov znečistil, takže už nemá původní jasně žlutou barvu, ale takovou do šedo-stříbrna. Snad se mi podaří někde vyvinou větší teplotu než 1060°C, aby se slití dokončilo a odpařila se ta neznámá kovová nečistota...
    WTG
    WTG --- ---
    jo jo, potřeboval bych nekde narejzovat dost zlata :)
    RAWNE1
    RAWNE1 --- ---
    K zřízení vlastní kategorie mě vedl fakt, že jsem sám nenašel doskuzi s podobnou tématikou. Doufám, že se i tak najde na Nyxu dost lidí, kteří o dané téma mají zájem nebo se třeba chtějí na něco ze zvědavosti optat :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam