• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOUDYGentlemans style aneb modern man and his world. Oblečení, boty, doplňky apod.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    T_Y_L: To, že tak usuzuješ z názoru armády polyesterových manažérů odkojených tesilem, neznamená, že to tak platí univerzálně. Jen se vlivem méně kultivovaných "dělníků v oblecích" výrazně posunula hranice obecné (laické) tolerance k některým jevům.
    Působí to na mne tak, že až příliš podléháš bludu "gentleman = kdokoliv v obleku, nebo něčem, co oblek připomíná", ačkoliv primárně jde o osobnostní charakteristiku, jíž je určitá preferovaná vizáž odrazem.

I pokud 99% lidí v oblecích bude mít košile s kapsičkami nacpanými propiskami, tak to nebude znamenat, že to je v pořádku u gentlemana. Ten by se ale měl snažit být vždy o nějakou úroveň výše. A když už, do kontroverze se má jít vědomě a s nadsázkou, ne kvůli nevědomosti.
    (Tzn. tričko pod košili klidně, ale s plným vědomím, že je to blbě a dbát na to, aby si toho nikdo nevšiml)

Konvence sice povolily, nicméně košile zůstává spodním prádlem - a i proto by se nemělo sundavat sako a pokud rozepínat, tak pouze vsedě. A při vstávání sako zapnout, nemáme-li vestičku (pokud máme vestičku se zády, můžeme si sako dokonce i sundat. Alternativou může být i vzít si přes košili nějaký svetřík.

KANAREK1: Vzít si ho samozřejmě můžeš, jen si musíš být vědom, že to JE spodní prádlo a nekombinovat to s oblekem... K žabkám a kraťasům je to naprosto OK... :)
    Stejně jako samotná košile k lehkým lněným kalhotám a mokasínám/semišovým botám...
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    JAKE_UP: :-)) Já to psal a odesílal jen jednou. Proč se to sem vložilo 3x nemám tušení. Možná má NYX nějakou speciální vychytávku, že ty obzvláště pravdivé příspěvky se rozkopíruji na vícekrát, aby se zdůraznily :-))
    KANAREK1
    KANAREK1 --- ---
    tak pořád nevím, zda si mohu v létě vzít jen barevné tílko. Buď je to spodní prádlo nebo dnes se na to už kouká jinak :/
    JAKE_UP
    JAKE_UP --- ---
    Když je to třikrát, tak je to tuplem pravda.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    COMODOR_FALKON: To co říkáš (košile = spodní prádlo) v dnešní době prostě není pravda. To že se dnešní košile ze spodního prádla vyvinula, neznamená, že jím zůstala. Dnešní košile (ale i trička, které jsou na tom stejně) prostě spodním prádlem být přestala (a už před delší dobou - alespoň nějakých 100 let). Pravidla odívání se mění a bazírovat na tom, že co dnešní společnost nějak vnímá je špatně protože společnost před 300 lety to dělala jinak je nesmysl.

Košile za tím účelem není vyráběná a i další části oděvu (sako atd.) nejsou dělané tak, aby jí zakrývaly. Naopak se je celá řada barev, jsou různé neformální košile atd. To že košile je viditelná a má být viditelná (ne jen límeček a manžety) je normální i u formálního oblečení (black tie white tie). Takže ne - nyní košile není spodní prádlo a je jedno že někdy v 16. byla. A ukazovat spodní prádlo imo stále není v pořádku.

Co se trička pod košilí týká, tak je zajímavé jakou to přitahuje pozornost skalních odpůrců a příznivců. Od těch co tričko pod košilí naprosto odmítají po ty, kteří naopak odmítají stav opačný.

imho kromě extrémistů z obou stran to není tak, že by na to bylo jednoznačné pravidlo a bude to záviset na osobních preferencích, na tom jaká je teplota a na tom, jak se kdo potí apod.
    JAKE_UP
    JAKE_UP --- ---
    COMODOR_FALKON: Jestli se v parným dni potíš (což jak jsem pochopil je důvod, proč někteří tričko pod košili nosí) asi nebude moc otázka hygieny.
    FINSON
    FINSON --- ---
    COMODOR_FALKON: Ach tak :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FINSON: Až do konce 19. století bylo maximum viditelného (odpínací) límeček a manžety (zdobené).

Ano, jeden z důvodů nošení spodního prádla (=košile) byla i ochrana svrchního oděvu před zašpiněním/propocením.
    To se však nezměnilo - jen dřívější gentleman si vzal košili aby si neušpinil sako, KALIBAN s MARTIKem si vezmou tričko, aby si neušpinili košili... Takže otázka na hygienu je asi spíš na ně... :-D

U mne - i díky tomu, že se mohu každý den osprchovat - spodní prádlo zůstává spodním prádlem, ať má barvu jakoukoliv...
    FINSON
    FINSON --- ---
    COMODOR_FALKON, COMODOR_FALKON: V dřívějších dobách, nejsem si jist jestli i v 16. století, ale v 15. tuším že ano, patřilo k bontonu po večeři pochválit jídlo hostiteli hlasitým odříhnutím... V té gentlemanské gazetě se píše, že až do 18. století byl hlavní smysl spodního prádla v tom, ochránit svrchnější vrstvy oblečení od špinavého těla, neb dřív se lidi moc nemyli - těchhle věcí se taky dodnes držíš?
    Sorry, ale kromě toho, že jsem chudý dělník, který je tedy z obliga i podle té gazety, tak jsem rád, že žiju v době, kdy se můžu osprchovat každý den a (nejspíš i díky tomu) nosit spodní prádlo coby svrchní vrstvu ;-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KALIBAN: Jak jsem napsal, ve 21. století se zdá být OK již vše...

"a rict ze kdyz mam na sobe kosili + tilko nebo tricko je jako kdybych mel na sobe dve tilka je dobrej ulet fakt."
    To není žádný úlet, to je prostě fakt. Košile je spodní prádlo. Původně suplovala to, čemu dnes slouží tílko a trenýrky, později už jen tílko, a posledních cca 100 let už se nikdo nepohoršuje nad její viditelností a toleruje se i cpaní vrstev pod ni, které suplují její funkci (košile se nosila proto, aby bránila propocení saka.)
    Pěkný článek na toto téma vyšel v Gentleman's Gazette, kde je hezky napsáno, proč by gentleman (narozdíl od dělníka) měl tričko pod košilí raději vynechat.

MARTIK: Viz výše + tebou načrtnutá řada reálně nefunguje. Jak bys do ní třeba zařadil smoking..? Tam je vrstev méně, než v trojdílném obleku...

A obecně - průhledné košile nemají v šatníku co pohledávat. Průhlednost je známkou nekvality materiálu, resp. materiálu šizeného. I velmi vzdušná košile z kvalitního materiálu je neprůhledná - byť pak samozřejmě nebude mít visačku "Easy Care" a Tesco cenovku "199 Kč"...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    v tom pripade sorry panove a zustanu u lewina:)
    LUBANCZ
    LUBANCZ --- ---
    KOUDY: T_Y_L:
    yop, jsou to prekupnici cinskejch kosil s polskym brandem :)
    coz samo o sobe nemusi byt nejhorsi (dle vystupni qc), ale otazkou je, proc davat za kosily v hodnote 200kc vic nez 1000...
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    KOUDY: No já myslím, že na košile apod. to chce už dost osobní reference. Jaký je materiál, jak se to nosí atd. Samozřejmě za některé výrobce mluví značka a s ní spojená kvalita. Případně každý si oblíbí nějakou značku, něco vyzkouší atd. Lokální výrobce košil (kormě eshopu u nás jsem našel jen eshop v Polsku) může mít kvalitu košil všelijakou (alespoň moje zkušenost je, že dokud to člověk nemá na sobě, tak z netu nic nepozná) a podobných výrobců mohou být mraky.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    T_Y_L: jen to sem hazim..narazil sem na to na fcb..tak kdyby chtel nekdo nejakou alternativu k le premier nebo lewinovi apod...nevypadaj zle..ale sam sem si tam nic neobjednal jeste..:)
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    KOUDY: Čím jsou ty košile zajímavé?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    kosile

Willsoor.cz - prémiové košile
    http://www.willsoor.cz/
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MARTIK: s mixem kasmiru a vlny se imho bez terma naprosto v klidu obejdes.
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    no a jak jsem vybíral ten kabát, tak jsem nakonec vybral, byť jsem svůj cenový strop překročil téměř dvojnásobek.
    Nevím, jaká to bude kvalita. Člověk někdy prostě musí zkusit. Značka nějakej Luggi, či co, kupováno na Flóře. 90% vlna, 10% kašmír. A jo, teď kolem té nuly je v tom hodně dobře, takže myslím, že s nějakým lepším svetrem a termovrstvou, kterou běžně v mrazech do města nosím, to bude dostačující i ve větších mrazech. Je krásně tenký. lehký, pohodlný. Zatím jsem spokojen.

Fotka na rychlo, tak sorry :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam