UMIAKI: "Obleky" se nosí velmi dlouho - akorát měly dříve jinou podobu (různé kabátce, svrchní tuniky atp.) které se navlékaly přes něco, co připomínalo spíš tzv. "noční košili", později (u movitějších) s e zapínáním u krku, ještě později se zapínáním odzhora dolů + později byla doplněna kalhotami nebo trenýrkami, když začala být příliš krátká/bylo moc chladno - tak se vyvinula dnešní košile.
U chudších vrstev to byla pořád "noční košile", které se postupně zkracovaly rukávy, aby méně bránila v pohybu při práci, časem se zkracovala a i dělníci časem/vlivem počasí přidali trenýrky/kalhoty - a tak vznikl tzv. "tank-top". V nedávné době vznikl pro spíše dolní vrstvy, včetně armádních pěšáků, tzv. union suit, který se postupně také zmenšoval, až dosáhl podoby označované jako
T-shirt.
Jinak, přestože je to trochu zvláštní, ten vývoj šel tak nějak valčíkovým krokem, rozhodně ne přímo... (souviselo i s vlivem náboženství. Když sláblo, bylo spodní prádlo viditelnější, zdobenější a výstřihy dam hlubší - a naopak :-D )...
Barva nehraje nijak zásadní roli - ona i ta bílá je barvou (přírodní barva přírodních tkanin je taková mírně šedá/béžová), bělilo/barvilo se až hlavně kvůli viditelnosti...
Brnění je špatný příklad, to se nosilo fakt jen k boji - běžně se nosila maximálně lehká kožená zbroj - a to tam kde nějaké riziko (spíš od divé zvěře) fakt hrozilo - což ale nebyl případ nobility a dvora...
Tak móda se mění každý půlrok - a často je radikálně (úmyslně) ne-elegantní aby šokovala (a prodala - je nutné přijít s něčím, co lidi ještě v šatníku nemají, jinak by nemuseli kupovat, že...)
Jak už jsem napsal níže:
"(...) do kontroverze se má jít vědomě a s nadsázkou, ne kvůli nevědomosti.
Takže já jsem často těžce overdressed s malovanými hedvábnými motýlky, hedvábnými (někdy malovanými) kravatami, nebo naopak ležérně v méně formálním dvojdílném obleku bez kravaty a rozepnutým knoflíčkem u krku... (mezi čechy stále většinou overdressed)
Mám i jednu košili od..ehm...AMD...s rozhalenkou v zářivě rudé barvě...
A samozřejmé mám i několik ležérních košil k džínům/plátěným kalhotám a kožené bundě... (mezi čechy pořád spíše overdressed)
I jednu "bundokošili", kterou bych si teoreticky mohl rozepnutou vzít přes tričko někam mezi skejťáky... (nosím jen doma)
Ale důležité je to, že kdykoliv nějaké pravidlo poruším, tak
vím co a proč jsem porušil a dávám si, v rámci souladu se svojí osobností, záležet na tom, aby to i pak vypadalo elegantně, nebo alespoň stylově...
(což ale, připouštím, souvisí s mojí temnickou historií a orientací na éry ke kterým se vztahuje)