• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    Kamenářský tmel

    Reaguji na četné žádosti a uvádím jednoduchý návod na kamenářský tmel, kterým se tmelí kámen na dřevěné nebo kovové tmelky (hřebíky jsou super tmelky):

    základní recept
    450g - šupinkový šelak
    250g - přírodní kalafuna
    40g - mastix
    260g - plavené křídy nebo kaolínu

    postup
    roztavíme v nádobě kalafunu, potom přidáme šelak a počkáme až se roztaví, přidáme mastix a nakonec přidáváme pomalu plavenou křídu a vmícháváme ji do taveniny až se vytvoří hustý roztok bez hrudek, který potom vylejeme na chladnou kovovou desku a po zatunutí můžeme používat.

    varianty
    místo křídy můžeme použít sádru, můžeme pro změkčení přidat včelý vosk. Každý brusič si svůj tmel ladí podle svých potřeb a přidává ještě své "tajné" přísady. Můžeme přidat i kysličník chromity a obarvit si tmel do zelena, kysličník železitý obarví tmel do červena a různé další přísady. Rovněž si na internetu můžete koupit velice kvalitní tmel již hotový. Dá se použít i jakékoliv epoxidové lepidlo, pak se dá tmelka s kamínkem na noc do lihu a lepidlo změkne a jde sloupnout.


    Návod na broušení kamínků podomácku :-)

    Některé měkčí kameny jako např. serpentinit, kalcit, ulexit, sádrovec, jantar,Serpentin,Yelow tyrkys ( směsky serpentinitu,křemene a usazenin), Chalk tyrkys, Magnesity,New Jade ( serpentin), Čínský chryzopras ( dtto),Mramory (Mountain jade),Dolomity ( Crazy horse stone,některé „porcelanity“),Chryzokol ( !! peruánský nesnáší vodu, nasucho!),Aragonit ( zlatý onyx),Ofikalcit,Selenit( fuj),Mastek ( 2xfuj), Jantar, Mušlovina, Korál, Malachit, Rodochrozit se dají dobře opracovat běžným nářadím na opracování dřeva nebo kovu - vrtáky, pilníky, skelný papír. Leštíme je většinou jen třením o látku, vyzkoušejte přidat zubní pastu nebo různé leštěnky na nábytek.

    Většina kamenů má ale vyšší tvrdost a takovému nářadí budou odolávat, přesto se dají i v domácích podmínkách opracovat. Nejdříve potřebuje kámen vytvarovat, nebo odstranit kazy, nerovnosti - k tomu dobře poslouží brousek na kosu - nejlépe ten šedý - karborundum brousek, vyrábí se i bílý ale ten nedoporučuji. Dále se dá kámen dobře opracovat diamantovými pilníky, dají se levně koupit popř. obětovat dia pilníček na nehty. Jde to dobře. Brousíme pod vodou, tj. kámen nebo brousek namáčíme při opracování do vody.

    Náhodný , nikoli vyčerpávající soupis šutrů, které zvládneme s jistými obtížemi :

    Fluorit ,Apatit, Opály,Sodalit, Lapis lazuli,Rodonit,Unakit,Živce: labradority,měsíční kamení, hematit

    Náhodný , nikoli vyčerpávající soupis šutrů, které zvládneme blbě a je to práce pro trestance :

    Chalcedony,křemeny a šutráky s T vyšší než 7 dle Mohse.

    Dále musíme kámen vyhladit aby se dal vyleštit, k tomu jsou velmi vhodné brusné papíry na kov nebo na broušení laku na autech. Doporučuji hrubosti 400 a 600 popř. 800. Šmirglujeme opět pod vodou tj. na papír občas nastříkáme rozprašovačem na květiny trochu vody. Po opracování brusným papírem 600(800) už získáme krásný sametový povrch s jemným leskem. Některé kameny už můžeme takto ponechat. Čím jemněji kámen vyhladíme tím se nám bude snadněji leštit.

    Ná závěr kámen vyleštíme, nejlepší lesk dosáhneme požitím kysličníku hlinitého nebo ceřičitého, jestliže do něho nechcete investovat dá se "vyškemrat" někde v optice. Nebo navštívit nejbližší kamenictví a poprosit o trošku leštícího prášku na žulu, mají ho v 20 kg pytlích a trochu Vám určitě podarují. A když nemáte ani tuto možnost dá se použít zubní pasta - nejlépe leští ty obyčejné bez bělidel a ostatních přísad. Kuřáci mohou přidat trochu cigaretového popela. Nejlépe se leští na flanelu. A leštit a leštit a ....vytrvat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam