• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHANKETY nyx :: pripominky uzivatelu
    ADAMFC
    ADAMFC --- ---
    Dobra, uznavam svou chybu.

    Potom bych poprosil o osvetleni, co teda ovlivnuje jak planety, tak chovani :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ADAMFC: Ten vliv tam právě být nemusí - A silně koreluje s B může například znamenat, že na A i na B má vliv C, ale že A a B se navzájem neovlivňují.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADAMFC: když budeš házet granáty do rybníka (ve statisticky významném počtu případů), tak se ti objeví korelace mezi zvířeným bahnem a mrtvými rybami. Ale nemůžeš z toho usoudit, že zvířené bahno zabíjí ryby a nebo že mrtvé ryby zvíří bahno.
    ADAMFC
    ADAMFC --- ---
    CLUMP: ma to prokazatelnou souvislost (vliv), ktera se neda urcit.. Takze kdyz reknes, ze je tam nejaka korelace, tak tam musi bejt i nejakej vliv :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADAMFC: korelace znamená že mezi něčím je nějaký zaznamenatelný vztah. Ale už nic neříká o povaze toho vztahu.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    RANDOM_NIGHT: Existuje teorie, ze lide narozeni kolem dubna jsou nachylni ke schizofrenii. Ja na "planety" neverim. Cemu jsem ochotna verit, je vliv toho, jaky jsou klimaticky podminky za tehotenstvi a v prvnich mesicich zivota.
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    ADAMFC: mozna uz si statistiku nepamatuju presne, ale mam za to, ze korelace je pozorovana souvislost, ale neznamena to, ze jedno je nutne pricinou druhyho anebo naopak.) konkretne jsem mel na mysli studii mars effect, ackoliv jeji vysledky byly minimalne kontroverzni a uz si nepamatuju, jestli udelali vic chyb jeji autori, nebo jeji kritici...
    ADAMFC
    ADAMFC --- ---
    CLUMP: vim, co si chtel rict, ale korelace je vzajemnej vliv, kdy pri zmene nevis, kterej jev zmenu vyvolal. Kdyby tam byla korelace, tak by tvoje chovani mohlo menit postaveni planet :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    [SERVER ERROR]
    NYX
    NYX --- ---
    SOTD: pravdepodobne, kde jinde bych na to asi narazil. ale ne, nevim o zadne verifikacni studii z posledni doby specificky s mincemi.
    kazdopadne tahle oblast zkoumani zjevne neni ani nyni zcela mrtva, viz treba

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3203022/
    Years ago, the “New Look” in perception proposed that perception should be influenced by motivation. For example, Bruner and Goodman [39] reported an experiment in which a sample of poor children from the Boston slums perceived coins to be larger than did children from wealthier Boston families. The same effect did not appear for similarly-sized cardboard disks, leading the authors to conclude that motivation can influence perceptions of size, making motivationally-relevant objects easier to see. At the time, the idea that visual perception, our window to objective reality, might be guided by subjective desires was seen as quite unacceptable. Moreover, when the New Look was elaborated to include predictions from Freudian theory, it was soundly rejected by many investigators.

    But the basic hypothesis that motivation might affect perception has since been revisited. Recent evidence shows that, for example, people who are thirsty perceive a glass of water as taller than those who are not thirsty [5]. And when typically neutral goals, such as gardening, are made positive by pairing them with positive stimuli, tools associated with the goal (such as a shovel) appear larger [5]. Similarly, smokers deprived of cigarettes tend to overestimate the length of a standard cigarette [40].


    [5] a [40] jsou z 2008 a 2003, snad je to pro tebe dost cerstve.

    co by asi bylo na zvazeni jestli desetikoruna dnes pro dospele lidi ten efekt vubec muze aktivovat, ten puvodni vyzkum byl na detech a inflace mezitim hodnotu minci zdesetinasobila. navic i tehdy se projevoval silneji u chudych deti nez u bohatych.

    neudelame verifikacni studii? :-)
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    SOTD: vliv ne, ale nejaka korelace byt muze.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    ALESH: souhlasím, konečně smysluplná a zajímavá diskuze místo neustálého napadání jehono či druhého :))
    víc takovýchto anket!
    ALESH
    ALESH --- ---
    NYX: tohle je zajimavy zrovna, tady neni nic ot
    NYX
    NYX --- ---
    SOTD: kdyz kouknes na toho Tajfela (1957), tak byla rozporovana interpretace proc k tomu jevu dochazi, ne jeho samotna existence.

    ale jsme tu OT :)
    NYX
    NYX --- ---
    SOTD: ta desetikoruna je tam schvalne nebo nahodou? narazim ted na to, ze lide mince vnimaji jako o dost vetsi nez ne-mince stejneho tvaru a velikosti :)

    KABUNGA
    KABUNGA --- ---
    Ok...mlčim...chtěl sem reakce a ty mám. Když bude mìt ještě někdo chuť, rád si přečtu. Díky
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    KABUNGA: Rozdělení na internetový a fyzický svět zaniklo medle kolem roku 2005; to nevnímám jako problém (konečně, internetová realita i předtím věrně odrážela fyzický svět). Podobně by ses mohl zeptat, co mě vede k navštěvování fyzického světa ;)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Do hospody si taky rád zajdeš, i když víš, že tam je spousta idiotů :)

    Moc to řešíš, já třeba ignor taky nepoužívám, ale chápu každýho, kdo jo. Některý existence můžou být k nevydržení, na notorický spamery taky nic jinýho neplatí.
    KABUNGA
    KABUNGA --- ---
    ADAMFC: ....problém je tedy v tom, že stavíte virtuální svět na úroveň světa fyzickýho....dík, to mě nenapadlo. Tzn. když nechci někoho vidět, vyhnu se mu obloukem...pak bych měl teda otázku, co vás vede k navštěvování internetu. Myslim opravdu obecně, co k tomu může někoho vést....díky za odpověď, vážně sem na to nepomyslel.
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    ja mam v ignoru tak dvacet lidi a ani nemusim cas od casu koukat jestli se napravili, protoze verim ze to jsou porad stejni idioti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam