• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHANKETY nyx :: pripominky uzivatelu
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    VON_GILOTINE: V zásadě souhlas...
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    BURKHAR: je rozdil mezi bilejma a bilejma co berou piko a stejne tak rozdil mezi cikanama a cikanama co jedou v piku.
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    PATISLAV: Hele, běž bydlet půlroku na Körnerovu do Brna a pak mluv. Já si nikdy nemyslel, že bych si to kdy připustil, ale cikorky mě prostě serou už tim, že se numěj bavit, jako normální lidi - místo aby si všechny ty strašně důležitý informace sdělili v klidu, řvou je na sebe na sto metrů, nechápou, co je to odpadkový koš, nechápou, že moje auto není sedačka, etc. etc.

    Ano najdou se slušní cikáni, tak jako se najdou slušní běloši, ale cítím tam velké rozdíly.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SVATY:
    LODBROG:
    zažil jsem osobně dvě přepadení od cikánů (byť v jednom případě to byl rumun a neútočil na mě), ale taky jedno od skinheadů. Tašku s flexipassy za 8 tisíc mi ukradli bratři z ruskojazyčných zemí. Dvě auta naší rodině ukradl (zcela bílý) gang z Vinoře. 40 tisíc za dovolenou zpronevěřil zcela bílý pan Čuhaj, který za to nebyl nijak potrestán. Momentálně se soudíme o byt za 3 miliony kvůli zvůli zcela bílého insolvenčního správce. V Albertu mě pravidelně okrádají úplně bílé prodavačky, které se nějakým zázrakem vždycky spletou ve svůj prospěch. Na horách mi za mými zády ukradl fotoaparát český pár s roztomilým pudlíkem a po přímé konfrontaci tvrdili, že o ničem neví.

    A teď mi řekněte, co mám z těchhle osobních zkušeností vyvozovat? Že jsou bílí a Češi zvlášť zlodějské kurvy? Když k tomu připočtu všechny zlodějny, o kterých dnes a denně informují noviny, nezdá se to jako úplně mimózní závěr, ne?

    Problém je v tom, že vaše rasistické vnímání světa je už silně selektivní. Zlodějny a agresi bílých nevnímáte tak ostře, jako negativní chování Romů. Pokud byste navíc uvažovali jen chování sociálně vyloučených bílých, lišilo by se nějak výrazně oproti chování sociálně vyloučených Romů?

    A ohledně bytu - bydlím v domě, kde žije cikánská rodina. Není s ní vůbec žádný problém, naopak. Paní mi dokonce schovala a přinesla ztracené doklady v době, kdy jsem se teprve nastěhovával a ještě mě skoro neznala. To by leckterý bílý neudělal.
    SVATY
    SVATY --- ---
    ALESH: Přesně tohle je názor rozumného člověka, který bohužel nikdy neměl zkušenosti s cigánama. Nezlob se, ale je to tak. Takových lidí jsem znal mraky, ale postupně všichni svoje názory mění..
    Nejsem rasista, jsem realista, když se u piva nebo kdekoliv jinde nakousne téma romů, tak se do diskuze z pravidla sám od sebe nezapojuji, ale vedle romské rodiny bych prostě bydlet nechtěl.
    Resp. ve chvíli kdy bych si např. vybíral nový byt a dozvěděl bych se že sousedi jsou romové, nešel bych do toho. Ano můžeš natrefit na tu menšinu co je v pohodě, ale pravděpodobnost toho že to bude na opak je bohužel moc vysoká na to abych investoval 2 mil. do bytu, který bude neobyvatelný. Je potřeba brát tuhle otázku do důsledku popř. si přestavit situaci, kdy by se člověk s takovým rozhodnutím setkal. Jsem přesvědčen že většina těch co jsou strašně sluníčkový by ve výsledku byt vedle romský rodiny taky nebrala porozhlídla by se jinde.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    ALESH: A co když to nenazveš "odsuzování" ale jednání na základě zkušenosti?
    Nic proti nim nemám (=nesoudím je), ale když vidím bandu cikánů, jsem prostě ve střehu,a když na mě mluvěj, tak si spíš hlídám jak stojej a kam strkaj ruce než co vlastně říkaj.
    Je to jen debilní rozdíl náhledů, jinak pojmenované totéž.
    Já vím, měls fajn spolužačku Romku, takže cokoliv špatného o Romech je rasizmus a hloupej předsudek
    a protože jí chudince všichni křivdili, Ty teď budeš hájit všechny ty chudáky (co si to nezasloužej).
    Já znám hodně Romů co pracujou jako dělníci, a ti s nikým bílým problém nemají (taky jsou to chlapi jak hory a makaj za dva).
    Jenže pak je tu furt spousta nepřizpůsobivých, a tu už nejsou Romové ale cikáni (skupina, ne rasa) - i proto že k nim přibývá velký počet bílých, kteří se vyfetovali nebo jinak padli na dno, barbarizovali se a teď se chovaj.. prostě jako cikáni.
    ALESH
    ALESH --- ---
    PANDA_JE_MRTVA: vidis, pro me je odsuzovani lidi podle barvy kuze na zaklade osobnich zkusenosti proste rasismus. Ja takhle premyslet nedokazu. Podkud nekdo rekne "vedle cikanu bych bydlet nchtel" znamena to, ze nechce bydlet napriklad vedle me spoluzacky ze zakladky, ktera at se ucila a choval mnohle lepe nez vetsina tridy, stejne musela celit rasistickym poznamkam cele tridy. Ted si navic precte, ze vedle ni nehces bydlet. Me to proste urazi za ni a za spoustu dalsich cikanu jako je ona. Chova se slusneji nez vetsina bilejch a stejne se na ni velka cast spolecnosti kouka skrz prsty.
    Pokud nekdo dela bordel, je to pro me jednoduse clovek co dela bordel, ne cikan, zid, arab nebo blondyna.
    Ale dik, alespon nekdo je ochoten diskutovat.
    SKYRAY
    SKYRAY --- ---
    MINERWA: So close.
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    SKYRAY: já sem to myslela ironicky, netrefil ses
    SKYRAY
    SKYRAY --- ---
    MINERWA: Už dvacet let, ale naštěstí to na mě nemá až takovej vliv.
    PANDA_JE_MRTVA
    PANDA_JE_MRTVA --- ---
    ALESH: Jak píšeš, že někdo bydlel vedle cikánů a nevyspal se, případně ho někde okradli, přece neznamená, že to platí pro všechny; ne, neznamená, ale je to osobní zkušenost, na jejíž základě se budu rozhodovat dále a budu chtít omezit, aby se to opakovalo. Ty takovou zkušenost (zkušenosti) mít nemusíš, já nebo někdo jiný ano, proto se budu rozhodovat tak, jak se rozhoduju. Není to tedy ani tak nenávist, jako ostražitost.
    ALESH
    ALESH --- ---
    PANDA_JE_MRTVA: a navic to, ze kritik musi byt sam cisty jak lilie, je imho takova zaprdena predstava. Jednak se lidi vyvijeji a jednak by pak podle tebe nemohl kritizovat v podstate nikdo nic.
    Kdyz me nekdo upozorni na neco co delam spatne, pokusim se pochopit proc si to mysli a pripadne si z toho neco odnest, skoda ze mam pocit, ze vetsina lidi vnima kritiku jako utok na sebe.
    ALESH
    ALESH --- ---
    PANDA_JE_MRTVA: treba nacky odsuzuji proto, ze se pridali do hnuti, jehoz zakladni myslenky jsou prokaztelne rasisticke, homofobni atd. Kdyz je nekdo nacek, tak si to vybral, on se tak nenarodil. Narozdil od blondyny, cikana nebo homosexuala. A presne jak pises, nemam rad skatulkovani a plati to i o cyklistech, policistech atd. Netvridm, ze jsem se nikdy v minulosti neprovinil proti tomu co jsem napsal a rozhodne bych nesrovnaval napr vtipkovani o hipsterech (kteri si to byt hipstery vybrali sami) s rasistickymi nadavkami, to proste to same neni. Ze nekdo bydlel vedle cikanu a neyspal se, pripadne ho nekde okradl, prece neznamena ze to plati pro vsechny. A jakkoli je odsuzovat jako celek, je proste hnusny vuci tem tolerantnim a nikdy jsem nepochopil, kde se v lidech bere tolik nenavisti, ze to delaji.
    PANDA_JE_MRTVA
    PANDA_JE_MRTVA --- ---
    ALESH: zamysli se někdy nad tím, jestli jsi škatulkoval někdy lidi Ty: blondýny, policisty, židy, nácky, řidiče, cyklisty, hipstery, emo... je to to samý a většinou to vychází z vlastní zkušenosti; pak si přečti svůj post a pokud jsi bez viny, hoď kamenem.
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    SKYRAY: to je dobře, že s tim "menzesem" máš asi tak velký a letitý zkušenosti, že to poznáš i přes internet ;)
    SKYRAY
    SKYRAY --- ---
    FRONEMA: To je prostě jen dlouhý menzes.
    ALESH
    ALESH --- ---
    MINERWA: boj s rasity, homofoby apod. se neda vyhrat, velka cast populace budou vzdy omezeni lide, lini nebo neschopni premyslet jinak nez ve skaulkach, neschopni soudit lidi podle cinu a ne skupiny podle narodnosti, barvy kuze, orientace...
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KBN: a bydlíš v Praze?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MUI: Jo! Vedle nás je 7 let prázdný byt, a to je paráda!
    TOMMY69
    TOMMY69 --- ---
    FIONOR: nebo moravak..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam