ALESH: souhlasím. Problém není postižení, problém jsou bariéry, šikana a tak. Argument, že lidi s DS budou šikanovaní, pro mě není argument proti DS, je to pro mě argument proti šikaně :)
GENERIXX: Fakt děsně moc záleží co máš kolem sebe na lidi, soráč. Zažila sem :) (Nejsem dowňák, ale obyč fyzicky postižená žejo... fakt vod nějakýho roku 1989 sem happy o něco víc, a v cca od 2008 úplně moc nejvíc, je to fakt jiný když se mi smála celá třída, a teďka, když lidi siced nevěděj jakej svalovej tonus má dystrofik, ale sou ochotný se ode mě navést když potřebuju aby mi odasistovali vylezení do schodů... a podobnou situaci zažila sestra jedný holčiny s DS, kde se jí za totáče smáli, a teďka hraje divadlo v chráněné dílně... a časem doufám že většině lidí dojde, že za DS a jiný formy MR se není třeba stydět a naučej se žít s nima a ne vedle nich, a ta holčina bude třeba hrát obecně divadlo.
Pardon za výlev... opět mě se to kecá, neb já tu podporu mám, jednak podporu pro svůj život, jednak podporu v těhle argumentech, dky vidím že nejsu sama, že sou i v česku lidi co o tomhel píšou diplomky. Nebudu na nikoho nevražit za to, že má jinej názor, a kdybyste náhodou měli stejnej názor a třeba potřebovali podpořit nějakou rodinu, kde se narodilo dítě s mentální retardací, alespoň písemný materiály vím kde najít + spojit s Ranou péči a podobně.