• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHANKETY nyx :: pripominky uzivatelu
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    PANDA_JE_MRTVA: mně to halo přijde přiměřený. Čím víc toho víš o lidskym vnímání "barev", tím víc se divíš, že vůbec většinu fotek vnímá většina lidí srovnatelně. Teď se konečně proslavila jedna fotka, která tak skvěle ilustruje tu úžasnou komplexitu, o který má málokdo vůbec páru. Bohužel, normální lidi se spokojí s vysvětlením tak zjednodušujícím, že vpodstatě není pravdivé (něco jako bernoulliho efekt a křídlo letadla), ale zní uvěřitelně a můžou si pak pohodlně říkat, že už tomu vlastně rozumí. Ale jestli se najde aspoň pár setin promile takovejch, který tahle aférka inspiruje k nečekanýmu rozšíření obzorů, pak to podle mě za další pomíjivej internetovej mem stálo. I se vší otravností co se k tomu váže.

    A protože nechci bejt jen za internetovýho hipstera co o "barvách" věděl dřív než byly cool, utrousím tu odkaz na nejlepší primer jakej znám: http://www.handprint.com/HP/WCL/color1.html (stránka 1 z minimálně tří doporučenejch.)

    Je to hutný, dlouhý a fascinující; doporučuju si na to udělat volnej víkend (pokud čtete a chápete rychle).
    PANDA_JE_MRTVA
    PANDA_JE_MRTVA --- ---
    ZUZKAOU: shopped? ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PANDA_JE_MRTVA
    PANDA_JE_MRTVA --- ---
    WOAM: kdyby ses zeptalo, jak pises, lidi by ti odpovedeli stejne. vidi je tak, jak je mozek v tu chvili presvedci. i kdyz jsou modro-cerny, byl jsem si ze zacatku stopro jistej, ze jsou bilo-zlaty. ted se to pokazdy meni. kazdej je muze videt z tyhle nepovedeny fotky dvema zpusoby. opticka iluze, ktera zpusobila neprimereny halo
    WOAM
    WOAM --- ---
    FRONEMA: Kdyby ta otázka byla myšlená takhle, byla by špatně formulovaná. Pokud se mě někdo zeptá, "jaké barvy mají šaty na obrázku", sama za sebe tomu rozumím tak, že se mě ptá na reálnou barvu šatů, které jsou na obrázku zachycené (takhle by se mě někdo mohl zeptat například i u černobílé fotky). Něco jiného by bylo, kdyby otázka zněla třeba: "Jaké barvy se převážně objevují na obrázku těchto šatů?", pak by bylo nejpřesnější řekněme "vypreparovat" si z toho obrázku pár pixelů a jejich barvu prostě popsat, klidně i s mechanickou přesností.
    Sečteno a podtrženo, možná, že je v tom slavném určování barev šatů problém i v obyčejném nedorozumění a vyřešilo by to pozměnění otázky třeba na "Jakou barvu mají tyto šaty v realitě?".
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ESTEN: povinnou, tj. zakonem narizenou. tak je ta otazka myslena.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    FRONEMA: (tedy, jsem vpodstatě pro síťovou neutralitu, ale proti jejímu uzákonění, o čemž je většinou řeč)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    [SERVER ERROR]
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    WREES: Já jí viděla jako zlato-šedou... :-)
    WREES
    WREES --- ---
    ADITU: tak my máme doma jeden monitor a každej tu barvu šatů vidíme jinak to samé v mobilu...já jasně zlato bílou a přítel modro černou....i kdybych si vsugerovala do hlavy že ta zlatá je černá...tak jí tam prostě nevidím ani z milionu úhlů pohledu......:-) toto psali jako vysvětlení na netu, ale těžko říct jeslti tomu tak je...
    Neurolog Bevil Conway americkému časopisu Wired řekl, že podstatou „problému” je, jak mozek člověka koriguje barvy na denním světle.
    U některých vytlačuje tmavé tóny a tito lidé pak sporné šaty vidí jako bílé se zlatými pruhy. Další jsou pak přesvědčeni, že šaty jsou tmavě modré a černé, protože jejich mozek tlumí zlatavé tóny.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    PANDA_JE_MRTVA
    PANDA_JE_MRTVA --- ---
    PANDA_JE_MRTVA: uz to vidim.
    ADITU
    ADITU --- ---
    Nebo mají, samozřejmě, jinak nastavené monitory etc. etc. Spousta možností.
    PANDA_JE_MRTVA
    PANDA_JE_MRTVA --- ---
    ADITU: tak jaktoze tolik lidi hlasovalo pro moznost modra+cerna? :)
    ADITU
    ADITU --- ---
    PANDA_JE_MRTVA: ne, to je imho dost podstatný. ta forka hrozně zkresluje - viz PISKVOR.
    PANDA_JE_MRTVA
    PANDA_JE_MRTVA --- ---
    FRONEMA: to už je slovíčkaření. někteří to prostě vidí fakt jinak a netřeba se pozastavovat nad tím, jestli je to na obrázku nebo v realu.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    otazka je jakou maji ty saty barvu na obrazku, ne jakou maji ty saty barvu v realu....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam