• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONSIEURLOUPLED (Light-emitting diode) - rady, tipy, řešení a humorné příhody s pájkou
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    LOG53: nikdy jsem ty CLD nezkoušel, ale zdá se mi to bejt jako neskutečně geniální a jednoduchá varianta k napájení LED.
    efektivní to bude stejně jako libovolnej jinej lineární stabilizátor - na CLD bude taková ztráta, aby skrz ní teklo max 20 mA. teplotní koeficient maj zanedbatelnej.
    LOG53
    LOG53 --- ---
    LUKAS87: Jako napěťový zdroj si představuju něco standartního - trafo z GM 12, 24 nebo 48V. O takových diodách slyším prvně (nejsem moc elektro kovaný, jen koníček a pár projektíků), zní to jako dobrý/levný workaround, myslíš, že to bude podobně efejtivní a spolehlivé jako nějaký specializovaný brouk? Jde mi hlavně o nějakou kontrolu/záruku konstantního proudu v těch sériových větvích - ty IC mají i korekci pro dorovnání při změně odběru při zahřátí atd totiž.. Díky moc za odpověď, věděl jsem, že na nyxu budou schopní lidi :)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    LOG53: asi nejlevnější řešení je current limiting diode - například CL20M45. a nebo proudovej zdroj s LM317.
    otázkou je, jaký bude mít parametry zdroj, kterym to budeš krmit.
    LOG53
    LOG53 --- ---
    čau, snažím se rozlousknout způsob řešení velkého sériově-paraleleního pole LED (cca 600 kusů), nemůžu se rozhodnout pro vhodný proudový zdroj, chtěl bych něco stabilního, nějaký current regulator s korekcí proudu v každé sériové větvi, nepůjdu do žádných odporových nebo mosfetových bastlíren.. někdo tip na nějaké zapojení s broukama od MAXe, Linear Technology nebo Texas Instruments (TLC592x)? Případně nějaký jiný spolehlivý způsob? Schéma? Jedná se o standartní super bright LEDky @20mA. Díky moc!
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TOOMIX: chybí ti tam "tohle doma děti nezkoušejte" zkus si propočítat tepelný ztráty toho obvodu.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    CHAOTICROMAN
    CHAOTICROMAN --- ---
    Taky teď řeším high power LED osvětlení.

    Jak to má víc než pár stovek mA, musí se stavět proudový zdroj, páč napěťový úbytek dost kolísá. Já dělal nějaké pokusy s tranzistory v lineárním režimu a proud reguloval zpětnou vazbou a operákem, ale to není moc dobré, páč tam všecko začne dost topit při proudech nad 1 A.

    Zdá se, že nejlepší bude buď použít specializovaný IC, LED driver, ale ty jsou dost drahé, nebo modifikovat spínaný zdroj, což bude asi má cesta...

    Pokud to má proud do těch 350 mA, použijte nějaký klasické proudový zdroj.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TOOMIX: to je dost blbý řešení, především s ohledem na C1 a jeho namáhání (viděl sem jich pár v takovymhle zapojení skořelejch, vypadá to opravdu hezky)
    mnohem lepší řešení je tohle http://www.soselectronic.cz/?str=940 (eventuelně doplněný o seriovou tlumivku).
    NTSHADOW
    NTSHADOW --- ---
    TOOMIX: ja prave jsem take zastance spise tech vysokosvitivych ... doma mam prave takto osvetleno vsechno a zatim spokojenost, ale nezkousel jsem nikdy ty "zarovky" s vetsim poctem diod... a co stmivani? zatim vse v pohode? nepraskla vám zadna? já stmívám a zatim vse OK...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    NTSHADOW: :P

    ja bych zvolil vysocesvitive LED s vetsim rozptylem ;)
    NTSHADOW
    NTSHADOW --- ---
    NTSHADOW: jaky je vas nazor na ty vysoce svitive led nebo je opravdu lepsci to nahanet poctem min svitivych led?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    RATTKIN: odkaz nebo obrazek zarovky by byl? :)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ted jsem koupil z ebay led zarovku, ma 44 SMD LED 5050. sviti to pekne asi jako 100W zarovka a stala 250 vcetne postovneho
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    Ja jsem teda odbornik na slovo vzatej, ale pajku do ruky nevezmu :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MONSIEURLOUP: no pokud tam das nejakou vykonovou LED, tak by se to muselo samozrejme upravit, ale asi nejlepsi moznost stejne nakonec bude nejaky trafo pripadne s usmernovacem ;)
    MONSIEURLOUP
    MONSIEURLOUP --- ---
    TOOMIX: Si říkám, zapojovat pořádnou ledku na 9V jen tak přes odpor a hnát tím třeba půl ampéru... to budeš tlačit většinu příkonu tý lampy do odporu, ne?
    MONSIEURLOUP
    MONSIEURLOUP --- ---
    MONSIEURLOUP: A můžeš to třebas střelit místo dolů nahoru do parabolickýho stínítka a hodit to trochu před ohnisko tý paraboly a bude to epic. Ta ledka totiž vyzařuje do všech stran, skoro do 160 stupňů.
    MONSIEURLOUP
    MONSIEURLOUP --- ---
    Já bych doporučil koupit tohle, k tomu nějaký obyč trafíčko s měnitelným napětím 1.5V-12V, co umí 700mA na 12V, ať to nemusíš pořád kotlit na plnej výkon. Před tu ledku odpůrek, ať to můžem kotlit až na 12V. A na prdel tý ledky pasivní chladič, třebas normálně přidrátovat a pod něj nejlíp teplovodivou pastu.

    Teď ti to bude valit 410lm studenýho bílýho světla. Dělaj i tu samou s teplým bílým světlem, ta svítí o trochu míň, ale jako stolní lampa bohatě stačí.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    viděl bych to nějak takhle (URL)



    samozřejmě s více LED a menším R1
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam