• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONSIEURLOUPLED (Light-emitting diode) - rady, tipy, řešení a humorné příhody s pájkou
    Diskuze o montáži a použití LED zdrojů, o součástkách, které to obnáší a tak dále. Radosti s pájkou a vůbec.
    rozbalit záhlaví
    CHAOS_RK
    CHAOS_RK --- ---
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    MICKEY_MOUSE: posli presne linky co mas za komponenty. nemuzes mit nejaky konektor zapojeny obracene? mas voltmetr?
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím,
    koupil jsem si led pásek RGBW, ke kterému už byla připájená petilinka, řídicí jednotku, trafo a dálkové ovládání. Když to spojím a dám do zástrčky, svítí to červeně. Netuším, jestli to tak je v pořádku, protože se mi nedaří spárovat dálkové ovládání. Zkouším to dle návodu, má to probliknout, ale to se nestane, takže to stále jen červeně svítí.
    Mám ještě jednu úplně stejnou sestavu a chová se to úplně stejně.
    Dokážete poradit, co může být špatně? Díky.
    DANNY_T
    DANNY_T --- ---
    Sice trochu nekropost, ale víte sami jak je to s těmi problémy, které autor vyřeší a nepodělí se... Blikání G9 LED svítidel lze opravdu řešit dražším modelem. V mém případě mohu doporučit STMÍVATELNOU 6W 72XSMD2835 G9 550LM, (pravděpodobně) od společnosti Optonica. Osciloskop ani nic podobného jsem na to nebral, ale to světlo je mi i po delším svícení pořád příjemné a strobo-efekt jsem nezaznamenal. Dnes jsem doobjednával po delším testování vícero různých typů 18ks právě této... (V době psaní příspěvku 117Kč/ks včetně DPH, na https://www.smdledzarovky.cz/led-zarovka-6w-72xsmd2835-g9-550lm-ccd-tepla-stmivatelna )
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    PWM jsem vyřešil vyšší frekvenci. U svícení které jsem si dělal nad pracovním stolem. Štvalo mě to při použití foťáku / kamery, teď to v podstatě není vidět ani tam.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DANNY_T: zrovna halogeny bych resil stejnosmernym proudem, komercnich reseni je mraky. Ja mam doma halogeny 12V 55W a patici maji velice podobnou, ne-li stejnou. na LEDky bych potreboval +/- 20W zdroj, ted ty halogeny maji asi 150W zdroj, kterej teda stal 1500, takze LEDkama bych usetril.

    Co se tyce dimmingu - vim, jak PWM funguje a nelibi se mi principialne, protoze to muze viditelne blikat, to mas recht. No a komercni reseni? Nevim, ja zapojil pasky ON/OFF 12V a mi to staci. Dimming jsem nehledal, ale urcite existuje flicker-free reseni:

    Lighting designs with flicker-free LED dimming - Electronic Products
    https://www.electronicproducts.com/lighting-designs-with-flicker-free-led-dimming/#
    DANNY_T
    DANNY_T --- ---
    DANNY_T: Ještě konkretizuju, že tu mám CCT pásek, s "nastavitelnou" chromaticitou světla a jasem, což bych chtěl zachovat.
    DANNY_T
    DANNY_T --- ---
    MARASAN: A jak to dělat lépe? Máš nějaké komerční řešení na ty dva mnou popisované problémy (G9 ledky a LED pásky)? Sem s tím... Říkat že je něco špatně bez návrhu konstruktivního řešení je jen plácání do vody.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DANNY_T: pokud nechces blikani, je lepsi stmivat LEDky pomoci napeti misto PWM. LEDky nejsou vubec spatny, akorat to delas blbe :-P
    DANNY_T
    DANNY_T --- ---
    Tak co se blikání LEDek týče, asi se vracím k halogenu nebo nevím. Čím víc jsem o tom četl, tím víc už ledky nechci. Dokonce jsem zjistil, že i můj led pásek na kredenci s constant current zdrojem za nesmylsný peníze bliká, jen na vyšší frekvenci, protože je mezi páskem a zdrojem stmívač (dálkové ovládání).
    DANNY_T
    DANNY_T --- ---
    MARASAN: už jsem něco podobného před rokem dělal na 24V trafo, takže bych to asi zvládl, z principu bych na to ale volal profíka. Pořád ale sdílím stejný pohled jako tady JIMX. Vůbec nechápu, že tohle prodejci myslí vážně. A nebo jsem jen přecitlivělej na kvalitu toho světla? Nebo ta patice vůbec nebyla navržena pro LEDky na 230V a trh se jen "přizpůsobil" nabídkou poptávce? Ten strobo efekt při pohybu tam snad musí vidět každý. Každopádně pořád doufám v nějaký quick win typu kvalitnější žárovky, nebo alespoň hotový maličký obvod, který bych jen zapojil do lustru... Kupovat tam zpátky halogen se mi nechce už jen kvůli spotřebě.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JIMX: u te kruhove s SMD LED bych veril, ze jsi schopny nacpat mustek i s nejakym kondenzatorem dovnitr mezi ty diody
    ale u modelu jako je tohle, by imho musel byt soucasti toho LED cipu nebo v tom skle mezi vstupnima kontaktama (ale tam neni), jinak me nenapada kam jinam by se tam vesel (a porad to neresi kam by se nacpal vyhlazovaci kondenzator)
    LED Bulb Classic JC Light G9 230V 2W 225lm 300° 4100K Neutral White A EMOS | eBay
    https://www.ebay.com/itm/203577946473

    pak leda jak rikas - svitidla, ktery upravuji 230 na DC jeste nekde bokem
    JIMX
    JIMX --- ---
    To mi jako chcete říct, že se prodávají LEDky na 230V, který nemají vyřešený usměrnění a vyhlazení interně a tak blikají? Proboha proč to někdo vyrábí a prodává??? ... a nebo existují svítidla, které to usměrnění a vyhlazení mají v sobě?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MARASAN: readymade graetzak za 20,-
    https://www.gme.cz/diodovy-mustek-kbu8g

    kdyby byl clovek jo hovado, tak ho nacpe do wagovky i s kondenzatorem a vystupem smer lustr a akorat to obastli tunou izolacky, aby mel jistotu, ze tam nikde nezustane kus odhalenyho konce nebo ze se to nejak pohne
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DANNY_T: kondenzator asi nestaci, potrebujes graetzovo zapojeni diod a za nej kondenzator, to vsechno minimalne na tech 240V. Osobne bych to asi nebastlil. Mozna bys sehnal AC~DC menic 240V na 240V.
    DANNY_T
    DANNY_T --- ---
    MARASAN: Já se přiznám, že co je uvnitř v lustru (v obvodu - pokud tam něco vůbec je) jsem zatím nezkoumal. Nějaký prostor, kde by se mohlo něco ukrývat tam určitě je, ale dovnitř se podívám nejdřív o víkendu. Zatím sbírám nápady. V samotných ledkách (viz obrázek pro představu - nejde přesně o mnou použité modely, ale oba typy mám a oba blikají) rozhodně není tolik místa ve srovnání s například E27 svítidly. Na té druhé LEDce je v podstatě vidět, že tam ani nic není :). Těch střídavých 50Hz je právě nejspíš to co, se snažím řešit... Chápu tedy, že další krok by byl rozebrat lustr, omrknout jestli a jak je to usměrněné a přidat nějaký kondenzátor co by to vyhladil? To bude asi prácička pro někoho s vyhláškou 50, aby mi to pojišťovna proplatila, až od toho vyhořím, že? :)

    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DANNY_T: neznam G9, ale pokud je tam 230V mas v obvodu usmernovac? Pokud je to pripojeny normalne primo do site, je tam stridavej proud a tipuju, ze LEDka sviti jen "občas".
    DANNY_T
    DANNY_T --- ---
    Zdravím, nastěhoval jsem se do bytu, kde jsou stropní svítidla řešena vždy několika paticemi G9/230V. Předchozí nájemce tam nechal zastrkaných semtam pár halogenovek, tak jsem si řekl, že to udělám hezké a osadím komplet LEDkama. Výsledkem je vysokofrekvenční blikání a v tom světle se prostě nedá existovat. Vybral jsem špatné LEDky, nebo je to způsobeno něčím jiným? Vybíral jsem z levnějších možností, ale po tom co jsem tam způsobil, si rád připlatím za kvalitu. Dle čeho vybírat LED svítidla, aby na toto netrpěly? Nebo co tam případně nechat dobastlit aby se to vyřešlo? Díky, jestli se někdo ozvete :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VEJTEK: Aliexpres
    VEJTEK
    VEJTEK --- ---
    Ahoj všem, prosím poraďte, kde koupit led pásek 5v bílý v návinu.
    Všude mají jen RGB a nebo s USB koncovkou. Díky moc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam