• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONSIEURLOUPLED (Light-emitting diode) - rady, tipy, řešení a humorné příhody s pájkou
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    KONZUM23: jinak pokud jsi to zkusil, tak necekej, ze s fresnelkou to bude lepsi nez s jinou lupou stejny velikosti... ja to cekal a byl jsem zklamanej.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    KONZUM23: nejrychlejsi sem nasel ve foto skoda ve vodickovy, ale kdyz hledas nejlevnejsi, tak se da i za 14kc:
    fresnel lupa - Zboží.cz
    http://www.zbozi.cz/?q=fresnel%20lupa&typ=nabidky&seradit=nejlevnejsi
    LUKAS87: nektery zdroje tvrdi, ze se to cte "frenelka"
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    KONZUM23: "fresNelku", aby z tebe v krámu neměli prču... http://cs.wikipedia.org/wiki/Augustin-Jean_Fresnel
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    KONZUM23: no velikost obrazu pri ktery se na to bude dat divat asi zavisi hlavne na svetelnejch podminkach, v uplny tme to bude o neco lepsi... dalsi vec je dalka na jakou se to da zaostrit, ta asi bude v popisu.

    Jinak jestli chces slyset takovej trik:
    1.) vem mobil nebo neco s podsvicenym LCD, co umi prehravat filmy
    2.) poloz ho na zem v uplny tme
    3.) vem lupu (zvetsovaci sklo - aspon 5cm prumer)
    4.) jezdi lupou radove desitky cm nad displayem mobilu a sleduj strop dokud na nem nebude obraz
    5.) pouzij nejakou papirovou konstrukci na uchyceni lupy a odstineni svetla, ktery unika kolem (aniz by proslo lupu)
    6.) pokud ti vadi stranove prevracenej obraz, tak pouzij jeste zrcadlo (bud pred lupou nebo za ni)

    To je nejlevnejsi projektor jakej si clovek muze postavit kdyz ma mobil nebo mp4 prehravac. vykon je jen o neco mensi nez ten kterej si chtel (pokud mas mobil s poradnym podsvicenim). Lupa stoji tak 50kc (v mem pripade fresnelka) a zbytek je vicemene zadarmo (pokud nepocitam pripadny zrcadlo).
    LOGOUT
    LOGOUT --- ---
    KONZUM23: existuje ale jen pro karty, které umí na VGA generovat kompozitní video změnou nastavení v systému. rozhodně to nefunguje na každé kartě, spíš na drtivé menšině a už jsem četl desítky smutných hlášek od lidí, co si mysleli že stačí koupit kabel.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    KONZUM23: no neni to "dataprojektor" je to spis takovej mp4 prehravac s mini projektorem misto displaye... spis takova sranda na chatu... a vstup bude asi jenom kompozitni, takze pouzivat to s pocitacem nebude zadna slast (jednak potrebujes grafarnu s kompozitnim vystupem a druhak pri tom rozliseni to opravdu nebude na nic jinyho nez na simpsnovy pred spanim kdyz bude uplna tma :-)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KONZUM23: obraz z toho bude, ale ty parametry jsou bida - kdyz pominu ty svetelny, tak napr. rozliseni
    MARETHCEK
    MARETHCEK --- ---
    kufa díky , něco takového mě napadlo ale nevěděl sem jesi je to možné
    ONDRADA
    ONDRADA --- ---
    MARETHCEK: Zkus jinej zdroj... Mozna se v nem pokazila nejaka ochrana a zacal byt citlivej na nizsi zatez nez driv
    MARETHCEK
    MARETHCEK --- ---
    potřebuji poradit - osvětloval sem kamenou zed dvouma led páskama které sou na konci v jedné čokoládě do které de zdroj. nejdřív mě to jelo a celkem dlouho ale tedka to jede jen každý pás zvlášt, když připojím ten druhý pás tak to nejede. myslím že je to jedna z těch záhad co hlava nebere ,mmužete poradit ? díky
    JER
    JER --- ---
    pripravuju ted s kolegy takovej svitici chodnik. ne uplne malej - 10 dlazdic, kazda 80x80cm - RGB LED. chteli bychom tam idelne i interaktivitu (tlakove nebo piezo sensory). nechtel by nam s tim nekdo pomoct? predevsim s kontrolingem? ale mame taky problem s izolaci predradnych prvku. noproste... (je to nezisk projekt, ale neco by za to asi bylo)
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    HARVIE: jj, v tech sou ty FTDI a implicitne by imho bez ovladacu nefungovaly ... ja se momentalne snazim stavajici reseni rozchodit na tom jejich kitu UM245R, s kombinaci s pyusb...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    INDIAN: BTW nekoukal si na USB2LPT prevodniky? Ja sem se na par levnejch koukal a zda se mi, ze vsechny fungujou v nejakym seriovym rezimu, takze ridit s nima primo ledky a podobny veci asi nepude... Teda aspon kdyz sem videl fotky jak vypadaj rozebrany, tak mi prislo, ze je tam zapojeno podezdrele malo pinu a ze je tam klasicky FTDI. Taky sem si vzpomnel, ze stary PCcka umely nastavit paralelni port, aby se dal pouzivat jako seriovej s takovou primitivni redukci, takze ve vetsine pripadu to bude asi presne takhle...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AQUALOCO: Tady maj docela slusnej vyber i ceny, urcite si vyberes, napr.: http://www.dealextreme.com/p/mr16-3w-3-led-red-light-bulb-12v-44034?item=8
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    SPECZ: tak sem konečně překreslil schema tohohle

    INDIAN
    INDIAN --- ---
    JENDAVB: jako pokud ti staci tech 8 vystupu (+ eventuelne 4), tak se da neco spichnout behem chvilky ... staci tam pichnout uln2803 a ten spina do 0.5A... jinak v pripade neceho vykonnejsiho nakej darlintgon nebo optotriak, a pak klido tim muzes spinat trebas uz i rychlovarny konvice ;)))
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    INDIAN: Hezky pekne :] Ja vlastne chci neco podobneho nahradit tema led halogenama klasicky strobace s moznosti ale zmeny barev tu zmenu by jsem chtel svazat s rychlosti bas coz u DMX by nemel bejt problem ale pres LPT prevodnik me to nenapadlo resit :]
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    JENDAVB: pokud by byla k dispozici naka PC plecka s paralelnim portem (momentalne pracuju i na rozhrani s USB), tak doufam ze do pul roku uz konecne zdokumentuju muj pocin ohledne multikanalovyho rizeni ledek (nebo cehokoli jinyho)

    de o jednoduchej serioparalelni prevodnik pripojenej na LPT, na tom kompu lze prednastavit v podobe textovejch souboru jednotlivy sekvence, ktery lze pomoci grafickyho frontendu prepinat a ridit jejich rychlost jak z ty samy masiny, tak i z nakyho notasu pripojenyho treba pres wifi ... psal sem to v pythonu, takze by to melo teoreticky bezet na jakymkoli OS (testovano zatim teda akorat na linuxu)

    tady mensi demo jenom teda jak to vypada v akci, uz to s velkejma prestavkama delam nekolik let, tak snad uz to brzo dorazim do naky publikovatelnejsi formy ;)

    pentasvetla - po prvnim oziveni
    http://vimeo.com/38311702



    [ JENDAVB: btw. jestli si byl na carodkach u tech cernous, tak to bylo k videni na nasi stagi;) ]
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    JENDAVB: Je otázka jak to samo o sobě má udělaný řízení těch barev, v podstatě by měl stačit obvod složený z nějakýho jednočipu /pic, atmel/ a k němu nějaký převodník z RS485 /která me stejný napěťový úrovně jako DMX/, s tim že převodník to co uslyší předá PICu a pic to přeloží tak aby tomu rozuměla lampa s ledkama. Hlavně jde o to jak je udělaný řízení samotný tý lampy ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam