• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONSIEURLOUPLED (Light-emitting diode) - rady, tipy, řešení a humorné příhody s pájkou
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    KCHARI: no, k tomu svetelnymu toku bych byl trosku skeptickej. Alespon u zarovek s objimkou casto u toho svetelnyho toku uvadi takovy hodnoty, ze si lames hlavu, jaktoze u znackovejch zarovek, ktery stoji 2x - 3x vyrobci podobne silnou zarovku vubec nenabizeji. Jedna teorie, kterou jsem k tomu slysel je, ze je hodnota prehana, druha teorie je, ze to sviti skutecne tak, jak uvadi vyrobce, ale dioda se v radu mesicu spali.
    MARETHCEK
    MARETHCEK --- ---
    KCHARI: jo tak to nevim, to by chtelo zmerit
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    MARETHCEK: spis me zajimalo, nakolik se da verit tem jejim specifikacim... jestli kdyz tam pisou, ze to ma svetelnej tok X lm/m tak jestli to fakt plati. ale to bude spis loterie s tema specifikacema :)
    MARETHCEK
    MARETHCEK --- ---
    KCHARI: ja mam vsechno z dx a vpoho, sviti tri roky
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    chtel bych se optat, jaky mate zkusenosti s LED paskama z Ciny. potrebuju na jednu zalezitost neco okolo 10m pasku a mam hrozny dilema, jestli usetrit docela dost stovek kdyz to koupim z DX nebo ebay a nebo jit radsi cestou jistoty a koupit u nas (napr t-led). preci jen je rozdil dat za 5m 200kč nebo 1000kč, tak jestli je takovej propastnej rozdil i v kvalite. prijde mi, ze vsichni ty cinsky vyrobci se hrozne vytahujou jak moc dobre to sviti, ale buhvi kde je realita... dik za odpoved
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    zdravim, potreboval bych dat dohromady zdroj svetla nasledujicich parametru: cca 3000K, CRI>95, okolo 2000 lumenu, svetlo co nejrovnomernejsi, ne bodove.

    zatim jsem dospel k tomu, ze bych pouzil dva tyto pasky: 6LED Strip 6J White 3000K CRI:95 24V Dim -- 540lm pri 350mA, max. 800mA, dal bych je na 700mA.
    Nakupujte Lineární LED pole 6LED Strip 6J White 3000K CRI:95 24V Dim Intelligent LED Solutions ILS-SK06-WM95-SD101 online od RS s dodáním již na druhý den.
    http://cz.rs-online.com/web/p/linearni-led-pole/7806060/

    jako ovladac pak: Ovladač LED RACD100-1400A 71V 1400mA ztlumování: analogové napětí, PWM konstantní proud Recom.
    http://cz.rs-online.com/web/p/ovladace-led/8046142/

    co mam pouzit jako heatsink? neco jako treba toto? bude to stacit, pripadne co jineho byste doporucili?
    Dencop – Alu profil hliníkový pro LED - chladič LED pásků a modulů, 40x6,5mm, délka až 6m
    http://eshop.dencop.cz/...-pro-led---chladic-led-pasku-a-modulu,-40x6,5mm,-delka-az-6m/detail/sort/3

    posledni veci je nejaky adekvatni difuzor - co byste mi doporucili, pokud chci z tech celkem 12 ledek udelat co mozna nejmene bodove svetlo? hledal jsem materialy tohoto typu: http://www.eplastics.com/Plastic/Lighting_Diffusers/PCCLR0-125PRIS24X48 ("Clear Prismatic Sheet", neco jako byva na digestorich), ale nevim, co se bezne pouziva nebo co je vhodne a dostupne.

    cena za pasky + ovladac mi vychazi 4400 - je to moc, je to malo? :))
    MATROX
    MATROX --- ---
    BISCUIT: mi máme v práci třebaba ledky na 12v (4W) a je na nich napsáno 9-12V takze asi podle typu
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    BISCUIT: jj, 11,5V je porad v poho
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    BISCUIT: jo, z moji zkusenosti to bude ok. zalezi teda na konkretnim typu ledek, ale nekolikrat jsem potreboval snizit intenzitu prave snizovanim napeti a znatelny ubytek se dostavil az pod 9-10ti V...
    BISCUIT
    BISCUIT --- ---
    ahoj, resim zajimavou situaci: mam karavan pripojeny k solarnimu panelu s bateriemi. V soucasnosti je tam 12DC/240AC prevodnik a v karavanu jede vse na 240V a klasicke wolframove zarovky. Chtel bych prehodit svetla kompletne na 12V a zapojit to "primo" na baterku. Kvuli uspore energie a vypnutemu prevodniku. Plug tam na baterkach je. Ted to podstatne:
    solar s bateriemi je asi 40m od karavanu. Spocital jsem si, ze kdyz natahnu 40m kabelu s prurezem 2,5mm tak pri 12W budu mit ubytek 0,55V a potazmo pri 24W ubytek 1,1V . Baterky davaji ted cca 12.7V

    Jak budou podle vasi zkusenosti svitit ty ledky pri napr. 11,5V ? To bude jeste v pohode, ne? Co si o tom celem myslite? Diky.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    btw odkud berete drivery?
    aktuálně sháním 12V/1,3A (papírově je ta LED na 1,5A, ale tak ať to má rezervu) a když jsem koukal na eBay, tak to všechno byly akorát napěťový zdroje místo proudových
    VASEKT
    VASEKT --- ---
    HARVIE: Imho dle nadpisu diskuze ne, ale o.k
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Opakovani matka moudrosti:
    Dangerous LED "corn cob" lamp test and teardown
    http://www.youtube.com/watch?v=n3ci4nlKhEk
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    VACA: JJ, s tema silikonovejma tmelama mas pravdu... Jeste bych dodal, ze ten s tim agresivnim tvrdidlem, co zere elektroniku se pozna podle octovyho zapachu... snad v nem dokonce je kyselina octova.
    JVCNC: JJ, wd je spis dobry k tomu, ze rozlepta rez a tak rozhejbe zatuhly veci, nez ze by mazalo... hned vytece pryc...
    VASEKT: To je tady OT. Pokud chces stavet nabijecku, tak se mrkni sem: http://danyk.cz/nab_ab.html
    pokud ji chces opravovat, tak si asi budes schema muset nakreslit sam.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    VACA: on wd40 neni zrovna dvakrat dobre mazivo a u mechanickych dilu dochazi i k jinemu opotrebeni nez chemickemu, ale rouzpousti i kde co, lidi to radi cpou do vseho, ale to je spis lepsi jako univ. mazivo silkal (silikonovy olej ve spreji).

    na silikonove tmely pozor, tam chemicky reaguje tuzidlo, a jsou dva (aspon co vim) druhy, kyselej a neutralni, ten kyselej neni vhodny na nektere veci ktere naleptava, pusobi korozivne a zelezne kovy v jeho blizkosti dost rychle reznou a je potreba pouzit na ne ten neutralni, zrejme jsi pouzil prave ten kyselej, ktery je v obchodech beznejsi. to je pomerne malo zname a je na to treba dat pozor. Silikon jako takovy je pomerne slusne chemicky inertni a temer s nicim nereaguje (aspon si ted z hlavy nevzpominam na neco co by rozpoustel)
    VACA
    VACA --- ---

    dobry, sem poucenej, vycházel sem z toho ze me nekdo poučovat ze s wd40 nesmím na určitý veci ze je to poskozuje.
    Jednou sem taky pouzil silikon v tubách, takovy to lepidlo, sem tim trea přilepil zrcadlo, jo zůstalo tam držet leta, ale okolo tech míst kde to bylo prilepeny to kompletně sežralo tu odrazovou vrstvu. Taky to úspěšně rozpouštělo jakoby pěnovy materialy, nevim presne co to bylo za metro, neco mezi gumou, pláštěm a pěnou, delaj se z toho trea pantofle casto..
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    VACA: to vis pekne blbe, proze silikonovej olej se pouziva mimo jine k ochrane tesneni
    VACA
    VACA --- ---
    KOLU: silikonovej bych nešel, co ja vim tak silikonové složka v oleji dokáže bejt agresivní, viz trea wd40 rozezirajici těsnění apod....
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JENNES: co je to PARka? sehnat ledky s malym uhlem svitu skutecne nebudes mit problem :)) staci si najit neco s pozadovanejma lm, v pozadovany bily a od dodavatele co nefalsuje udaje...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam