• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    SANDRI: Jelikož svého gynekologa znám od 14-ti let a vždy mi radil dobře, tak k němu mám logicky větší důvěru než v někoho, koho neznám. To je normální... Že se bojim svého prvního porodu jako takového ať bude kdekoliv (a nebudu tvrdit že ne) - to mi přijde taky docela normální... A to že váhám a zvažuji všechny možnosti mi také přijde normální - naopak mi přijde krajně nerozumné a hloupé se uzavřít před jakoukoliv možností aniž bych si zjistila maximum ode všech - proto se na tuto problematiku budu ptát gynekologa, v porodnici, v porodním domě, tady a budu číst všechny materiály co mi přijdou pod ruku - potom si sesumíruju co jsem se dozvěděla a uvidím co mi vyjde... Takhle jsem zvyklá řešit všechny životní situace a porod nebude vyjímkou...

Nevím jak to nakonec dopadne - jediné co vím už teď je, že nechci zbytečné medikamenty a chci porodit v klidu podle svého tempa. Kdyby mi to v porodnici umožnili, tak mi porodnice jako taková nakonec tolik nevadí - jasně znám lepší místa kde trávit čas, ale přežiju to... Suma sumárum mi zatím vychází, že si určitě sepíšu porodní plán a zbytek je ve hvězdách... Třeba sem v únoru napíšu že jsem se dožadovala kompletní narkózy se slovy hlavně už to ze mě vyndejte;) (vtip)
    LILY
    LILY --- ---
    ZUZIPA: jak píše Sandri, pokud bych se bála, tak bych do toho nešla. Já jsem právě byla úplně beze strachu, že by se něco mohlo přihodit a na porod jsem se hafo těšila. A byla jsem připravená na to, že pokud nějaké obavy přijdou (i ze strany muže), pojedu raději rodit do porodnice.

SANDRI: jj, moje gynekoložka je taky skvělá, ale odpověděla mi na mé doznání, že chci rodit doma, že jistě vím, co si o tom myslí, ale bude se tvářit, že to neslyšela. :)
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    SANDRI: já k PA codila taky 2 měsíce.. Ale taky jsem k ní chodia na předporodní kurz a první poradna byla opravdu dlouhá
    SANDRI
    SANDRI --- ---
    ZUZIPA: s tím časovým obdobím si teda nejsem jistá.Já v těhotenství gynekology nenavštěvovala,,vždy jsem tak od 3. měsíce chodila k PA.
    Kontaktobat ji 2 měsíce před porodem mi přijde skoro pozdě.

A prosimtě,,od svýho gynekologa očekáváš co??Pokud jeho názor u Tebe rozhoduje,,tak myslim,že o porodu doma uvažovat ani nemusíš.Neznám doktora,,kterej by řekl "jasně,,prima,porod doma je fajn"
    Pokud budeš mít kliku a narazíš na neagresivního doktora,,kterej tě okamžitě po vyslovení nápadu na domácí porod nepošle do p.....,,tak ti pravděpodobně řekne "je to Vaše věc,,ale nedoporučuji"

V případě,,že ti zrovna ten tvůj gynekolog domácí porod rozmlouvat nebude,,poprosila bych o jeho kontakt,,protože to je rarita :-D

Ještě teda drobnost,,můj názor.Pokud chceš rodit doma,,musíš si být naprosto jistá tím,,že je to ta nejlepší možná volba,,že to tak opravdu chceš a nepochybovat o tom,,že to dokážeš.Přijdeš mi v tom hodně nejistá a přijde mi,,že se už teď spíš přikláníš k porodu ve zdravotnickém zařízení.
    Na tom nic špatného neni,,samozřejmě,,jen reaguju na to,,jak mi připadáš :-)
    Jak už jsem tu psala,,psychika může domácí porod hodně zkomplikovat.Když z toho budeš mít strach,,nebudeš přesvědčená o tom,,že děláš to nejlepší,,tak to pravděpodobně nevyjde a stejně bude nutný přesun do porodnice.

Já ti doporučuju najít si PA co nejdřív.Zodpoví ti všecky otázky,,i partnerovi.Já první týdny u prvního těhotenství taky váhala,,jestli je domácí porod správná volba,,a ode dne,kdy jsem si o tom promluvila s PA sem si byla jistá,,že na to mám.Krásně mě uklidnila,odpověděla na všecko a získala si důvěru mojí i mýho partnera.
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    Mám totiž z celé věci dost nahnáno - je to jako kdybych nikdy nejela na lyžích a nechali mě samotnou na Mount Blancu a jeď si dolů;)
    Snažím se zjistit si všechny možné informace a všechny možné scénáře... Bojím se (asi jako každá), že se stane to tajemné něco, čím vyhrožují lékaři a já si to nadosmrti neodpustím. Ale zároveň vím, že to "něco" se může stát i v nemocnici a jen otázka zda s tím lékaři něco zmohou... Ale to asi všechny znáte...
    LILY
    LILY --- ---
    ZUZIPA: viz bod č. 1) já bych řekla, že PA by tě měla být schopna nějakým neinvazívním způsobem podpořit, pokud je potřeba, aspoň tak jsem to vždy slýchala od kamarádek domorodiček. Často říkaly něco ve smyslu "nebýt jí/nebýt toho, že v tu chvíli řekla/udělala...., tak asi neporodím". Bohužel jsem to sama takhle nezažila, ale možná je to jen můj subjektivní dojem, že tam víceméně žádná podpora nebyla.
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    SANDRI: Super děkuji - ad konzultace u PA - stejně plánuji předporodní kurz pro nastávající rodiče v PD U Čápa, tak se tam chci zároveň zeptat konkrétně...

Chci se na porod doma taky zeptat gynekologa (mám v něj velkou důvěru a jeho názor bych řekla že u mě asi dost rozhodne) a možná zkusim nějak zkontaktovat i porodnici a vyzvědět jak to u nich konkrétně chodí - ta možnost vybrat si "svou" PA v rámci porodnice se mi líbí a kdyby to šlo i tady...

A ještě kdy bych měla začít k PA chodit na konzultace? Na ten kurz bych chtěla jít 26.11. a termín mam v začátkem února - stačí to?
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    externí asistentka porod vést nemůže.. ale např. v neratovicích si PA můžeš aspoň vybrat a docházet do poradny k ní a ona s tebou pak u porodu bude,, domů nejezdí
    SANDRI
    SANDRI --- ---
    pokusím se odpovědět podle sebe,,určitě se ke mě někdo přidá,,tak bude názorů více :-)

1.) Ano,,hlavní "akce" bude na Tobě a právě v tom vidím to kouzlo.Tělo je geniální a jendá instinktivně.Sama sem byla překvapená z toho,,jak si to samo všecko řídí.Neni potřeba,,aby ti někdo říkal,,co máš dělat.
    A pokud bude š v nějaké nejistotě během porodu,,rozhodně tě v tom asistentka nenechá plácat.To určitě ne!!!! Z mé zkušenosti a ze zkušenosti dalších domorodiček (se kterýma jsem mluvila) se asistentka naladí na "tvou vlnu" a rozpozná,co v daný okamžik potřebuješ (což podle mě v porodnici od lékaře čekat nemůžeš) Když budeš potřebovat ticho,,bude asistentka tiše a nechá ti tvuj prostor,,občas pohladí,když budeš chtít mluvit,ptát se,,odpoví,,nabídne úlevové polohy,poskytne masáž,,pokud ti to pomůže.Zvládnout to musíš sama v tom smyslu,,že ti nepodá žádné tišící prostředky,žádné jiné léky,nepomůže porod uspíšit,,ani miminko vytlačit.To bude na Tobě a právě to je na domácím porodu tak krásné.Zjistíš,,že v sobě máš sílu,o které jsi ani nesnila :-)
    Co se týče partnera,,buď v klidu.Nemusí u Tebe přece sedět a sledovat,co se děje.Porod není nic drastického,,neni to jako krvavá scéna z filmu,,vše probíhá postupně,přirozeně,,žádný náhlý šok,křik a krev,,to je opravdu jen ve filmu.Nemá důvod omdlívat:-)
    Pokud budu mluvit o sobě,,tak já si přála u porodu klid,,chtěla jsem být sama,,u prvního porodu jsem si to zajistila instinktivně přesunem na záchod,,kde jsem mohla být sama a u druhého porodu jsem byla v koupelně a přítel seděl u stolu za dveřmi,,přišel až na poslední fázi,,kdy jsem se ho mohla držet a objímat a on respektoval moje přání nemluvit a pokud možno nedýchat,,aby mě nerušil :-D

2.) Pokud vím,,tak zákaz pa u domácích porodů je zatím jen v neschváleném návrhu.Nevím to jistě,,ale myslím,,že to zatím schváleno nebylo.

3.)Ano,,v porodnici můžeš být registrovaná,,nikomu tam nemusíš vykládat,,že uvažuješ o porodu doma,,do toho jim nic není.Porodní asistentku ohledně domácího porodu musíš mít domluvenou předem a chodit k ní do poradny.Neznám pa,,která by jela k porodu někomu,koho nezná.U koho nezná zdr.stav atd.
    Můžeš zkombinovat obojí,,pokud ještě nejsi rozhodnuta,kde chceš rodit.Návštěvy poradny v porodnici i asistentku a rozhodnout se ve chvíli,,kdy TO začne.
    Porodní asistentce platíš návštěvy poradny.Zhruba 200-250 Kč za návštěvu.Pokud by s tebou byla u domácího porodu,,samozřejmě jí pak po ukončení poporodní péče platíš za její služby,,což je v případě asistence u dom. porodu kolem 8.000

4.) Porodní asistentka v porodnici.Určitě záleží na tom,,zda je to externí pa,,nebo asistentka,,kterou dává k dispozici porodnice.
    Většinou externí pa,,duly v porodnicích viděj neradi.Nepatří do jejich týmu,,mají pocit,,že jim do toho kecá a myslim,,že ani nemá takovou pravomoc,,aby tam ten porod mohla vést.
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    Děkuji za odpovědi - pokud Vám to nevadí klidně bych položila dotaz sem veřejně odpovězte do pošty nebo taky sem jak Vám to vyhovuje;)

1) Od paní Štromerové jsem četla knihu "Možnost volby" a z ní mi vyplynulo, že pokud se rozhodnu porodit doma, tak se v podstatě rozhodnu porodit sama - porodní asistentka může přijet, ale hlavní akce je na mě. Máme z toho docela strach - pomůže asistentka když nebudu vědět, nebo bude jenom přihlížet jakse v tom plácám a pomůže jenom když bude problém... Partner totiž nevim jak porod dá - dost možná omdlí vedle v místnosti a co pak já sama;)

2) V nedělních Střepinách padlo něco o tom, že porod doma bude pro asistentku znamenat milionovou pokutu - pochopila jsem to dobře?

3) Chápu to dobře, že zůstanu registrovaná v porodnici a můžu se rozhodnout v podstatě v ten moment kdy začnu rodit zda pojedu do nemocnice, nebo zavolam asistentku? A platila bych ji v tom případě?

4) Co si myslíte o asistenci PA v porodnici - je to k něčemu, nebo bude ve stejné roli jako já (nesmíte nic musíte tohle)? Má tam nějaké slovo?

Děkuji
    LILY
    LILY --- ---
    SHIVA42: známá měla úplně to samé, všechno se prý dělo neuvěřitelně pomalu a taky to nakonec skončilo císařem.
    A já jsem to vlastně měla taky podobné. Začátek teda velmi rychlý (hned jsem byla otevřená a vypadalo to, že dítě během chvilky vyleze), pak přijela PA, porod se zastavil a po dalších třech hodinách, kdy se nic nedělo, se holt odjelo do porodnice. :)
    SANDRI
    SANDRI --- ---
    SHIVA42: ano,,nepostupující porod je jednou z příčin k přesunu do porodnice.Většinou je to z důvodů psychické nepohody,,která porod zastavuje.
    Já to měla u prvního porodu podobně,,prvních 20 hodin od prasknutí vody nic moc kontrakce a taky to nevypadalo pro porod doma příznivě,,ale dcera se nakonec umoudřila,já vyrovnala a po 27 hodinách od prasknutí vody byla na světě.
    SHIVA42
    SHIVA42 --- ---
    ZUZIPA: kamaradka rodila doma...asi 24h se nic nedelo, mela porad kontrakce ale posun veskery zadny...pak ji muz ukecal, aby sli do nemocnice aspon se podivat co se deje. V nemocnici zustala jeste 5hod, protoze zakonite odmitala jakykoliv zasah, ale dite slo nakonec cisarem...nepostupujici porod, po 30h uz k tomu nakonec svolila.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    SANDRI: aha, díky
    LILY
    LILY --- ---
    RACHEL: já taky žiju už pár let v domnění, že se tam oficiálně rodit nesmí.
    SANDRI
    SANDRI --- ---
    pokud se nepletu,tak zavřený není,,jen tam neni možné rodit.Nabízí různé semináře,kurzy a další služby.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    já jsem nejšpí úplně mimo, ale měla jsem za to, že Porodní dům u čápa už je nějakej pátek zavřenej... ?
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    ZUZIPA: rodila jsem doma 2x, taky jsem k dispozici v poště :)
    SANDRI
    SANDRI --- ---
    ZUZIPA: já rodila doma 2x,,2007 a 2011,,oboji s Ivanou,,když se budeš chtít na něco zeptat,,klíďo pošta
    LILY
    LILY --- ---
    ZUZIPA: já jsem rodila doma (částečně z podobných důvodů), akorát porod nakonec skončil v porodnici císařem. Každopádně všechno probíhalo v klidu, tak bych řekla, že pokud máš nemocnici 5 minut, tak moc není čeho se bát.
    Jinak kdybych byla opět těhotná, tak bych možná zase rodila doma (byť budu muset zvažovat možné riziko kvůli jizvě na děloze po císaši) a tentokrát bych si vybrala určitě Zuzanu Štromerovou, pokud by to bylo v Praze. Mám na ni jen ty nejlepší reference, narozdíl od PA, kterou jsem měla u prvního porodu.
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    Ahoj rodila některá z Vás doma?

Docela o tom uvažuji a co mě k tomu vede:
    1) Nesnášim nemocnice a mám několikanásobnou zkušenost, že pokud nejsi "kulich" (rozumněj nedáš úplatek/nemáš známého), tak je péče tragická a nikoho nezajímáš
    2) Chci přirozený porod a porodnice to už z principu jak to tam vypadá neumožňují, protože je to stojí moc času a práce
    3) Bydlím asi tak 5 minut od nemocnice (a v cestě není ani jeden semafor nebo jiné zdržení), takže kdyby byl problém, tak jsem tam stejně rychle jako kdyby mě převáželi z oddělení na oddělení...
    4) vlastní strava/sociální zařízení/klid domova - svého prostředí je pro mne hodně důležitý

Ale samozřejmě se toho bojím a lékař za zády dodává jakýsi (sic falešný), ale pocit jistoty.

Také přemýšlím o porodním domu u čápa http://www.pdcap.cz/ (mám ho asi 10 minut od baráku) - nemáte některá zkušenost s ním nebo s paní Zuzana Štromerová, BSc.?
    BONIE
    BONIE --- ---
    LILY: já jí to nezazlívám.. ona se už dlouho věnuje jen nemocem a ne zdraví.. proto má takový přístup.. já jí to ale všechno vysvětluju :) že porod nerovná se komplikace ale život :)
    LILY
    LILY --- ---
    BONIE: ach jo.. :( No nemá cenu to rozebírat. Chápu, když to lidi vymlouvají svým příbuzným, protože z toho mají strach (stejně jako jim vymlouvají třeba ježdění na motorce), ale zakázat rodit doma všem, to je jako...no nevím teď, k čemu to přirovnat, třeba jako zakázat lidem chodit ven na slunce a nutit je místo toho trávit čas v soláriu..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam