• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    CHIMERA: souhlasím, ale ono i tohle není konec.. dohru to bude podle mě ještě mít..
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ZEGA: to by mě zajímalo, kdy taky odsoudí nějakýho doktora. v ČR zemře každý rok při porodu 20 matek a několikanásobně víc dětí.
    doktorům se to za vinu nedává, to je zajímavé, že domácí porodní asistentce ano.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    TEKKANNE
    TEKKANNE --- ---
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    CHIMERA: ještě jsou PA, který sou ochotný jet i daleko - jen jim pak člověk musí platit cestu (třeba J. Menčlová) .. ale jak tě tak čtu, tak vidím, že to máš hodně prozkoumaný a že tě jen tak něco nezaskočí .. tak si budu pro tebe přát příjemnej personál a hlavně akurátně rychlej porod - abys tam přijela jen na poslední třeba půlhodinku.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    Holky, pro vás všechny... já jen tak nahlas dumám. Jsem dospělá, zkušená a i dost stará... nějak si to rozhodně udělám. Není nutno ke mně přistupovat jako k malému děcku, které neví, co chce. Vím to velmi dobře, jen zvažuju cesty.

SEVERINE: nikoli, nemám to odzkoušené přes kamarádky, navštívila jsem naše PA osobně... vedou kursy, cvičení, přípravy atd. ... chodím na těhotenské plavání k jedné z nich... a i jí bylo okamžitě jasné, že pindičky, které lze vykládat nezkušeným těhulím, u mě vyvolají jen lehký úsměv na tváři. Je milá, cvičím s ní ráda, ale k čemu by mi byla u porodu, to fakt nevím. Kdykoli se zmíním o nějakém problému (a mám je prostě nastudované, protože ten první zážitek k tomu vedl), tak ona neví. Má 20 let praxe na sále, ale neví. Že by zavolala doktora. No ale on doktor ví ještě větší ho*no. Nepoznal třeba vůbec, že porod už jede... dala by ses do rukou takovému hňupovi? Např. když nemáš kontrakce, ale plynulé bolesti (což nevylučuje, že na monitoru by kontrakce byly, ale nikdo mi monitor neudělal, takže jsem cítila jen mnohahodinovou stupňující se bolest bez přestávek), tak oni řeknou, že to není možné. Přitom znám už minimálně 2 matky, které rodily stejně jako já. Plynulá stupňující se bolest bez kontrakcí. Fakt se mi nechce každému vykládat, že prostě učebnicové porody se možná někdy dějí, ale já to nezažila a druhé katastrofě se chci vyhnout.
    Ad dula: U nás máme jen tu jednu dulu, druhá je až v Jeseníku (tak 2 hodiny cesty) - ta by se mnou do té malé porodnice jet nemohla.

RACHEL: Já nechci být u porodu sama (sice by to pro mne osobně bylo nejlepší, ale neporadila bych si s narozeným děckem). Mám nabídku od 3 známých, že by mi to domluvili na nějakou protekci u nich v porodnici. Ale já to tam neznám, cítila bych se špatně už tím, že jsem v cizím prostředí, mezi neznámými lidmi.
    O dule jsem psala, že mám nejúžasnější dulu na světě, má 5 dětí a je to moje kamarádka. Ta by moje zájmy zastala. Jenže protože to už v dané porodnici udělala, tak tam má zákaz vstupu.
    S podplacenýma doktorama nevím, nikdy jsem to neviděla. Navíc k čemu by mi byl doktor? Minule to bylo domluveno přes jednoho známého, ale pan doktor si vzal dovolenou a neviděla jsem ho za celých 14 dní, co jsem strávila v porodnici. Takže prostě pokud to není můj osobní přítel, vykašle se na mě tak jako tak.

Ještě jednou: prosím, nehledejte řešení, já jen tak nahlas uvažuju :-)
    Nejlíp až si to přečtete, celé smažu :)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    CHIMERA: nezlob se na mě, ale já mám z tebe dojem, že někdy hledáš překážky, kde nejsou.

ano, věřím, že první porod byl zpackaný a doktoři něco zanedbali.
    chápu, domarodka nejsi, ok.
    chápu, do zahraničí nechceš, ok.

ale pokud chceš lepší podmínky a přátelské prostředí, cesty tu přeci jsou.
    ano, vždycky je to něco za něco. budeš si muset vybrat a pro to, aby sis porod nějak "pojistila" něco investovat (čas, peníze, úsilí, někoho poznat, někam zavolat).

nechceš jet do zahraničí, ale tak si vezmi třeba dovolenou a jeď rodit do přátelské porodnice ve Vrchlabí, do Neratovic nebo Hořovic nebo do Kadaně. ano, máš starší dítě - nepohlídá ho pár dní babička/kamarádka/otec? jsou přece známé případy žen, které čekají na porod v blízkosti Vrchlabí, protože to mají trochu z ruky.

chceš mít u porodu někoho, kdo bude hájit to, co ty chceš? co otec dítěte nebo PA nebo dula? opravdu ve tvém okolí není ani jedna dula, která by ti byla sympatická? kolik jsi jich poznala osobně? tak si najdi nějakou z prahy (kdybys třeba rodila v těch neratovicích nebo hořovicích) anebo okolí vrchlabí...

jako poslední věc mě ještě napadá - podplácet doktory. já to taky neumím. nezvládl by to partner/kamarádka/maminka? abys byla trochu klidnější?

ano, je to smutné, že takhle uvažujeme a že se u nás bojíš, na koho narazíš. to je politováníhodné. ale prostě je to realita, se kterou se holt musíš nějak vypořádat.

vím, že by ses ráda starala o své první dítě, chodila do práce a porodila v místě bydliště. ano, ta možnost tu je. ale vypadá to, že z této možnosti nejsi příliš nadšená, co tak čtu tvoje příspěvky. a vypadá to, že by sis ráda nějak ten porod zpříjemnila/pojistila, že na to nebudeš sama, že tam budeš mít někoho, kdo se tě zastane, ohlídá, co se děje, bude psychickou podporou (PA, dulou, milým a klidně podplaceným doktorem). tak nad tím zauvažuj. už kvůli tomu dítěti. tak holt obětuj dovolenou, peníze nebo nějakou energii.

přeju ti hladký průběh porodu a příjemný a profesionální personál a ať vše dopadne dobře a jste všichni v pořádku, ať už to bude kdekoli.

SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    CHIMERA: aha, PA k ničemu, to je maj ozkoušený kamarádky a jsou zklamaný, nebo jak? a dula by šla asi najít nějaká milá, co může do tý porodnice, kam se chystáš (pokud zas není v okolí jiná, což předpokládám)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    SEVERINE: ale jo, PA je tu dost, ale všecky k ničemu. dulu mám výbornou, ale má zákaz vstupu do dané porodnice, všecko je prostě zkomplikované... a doma rodit nechci, nejsem domarodka.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    CHIMERA: jo a jsi z místa, kde skoro nejsou PA, pamatuju si to dobře? ale duly jsou snad všude, ne? podle mě i neútulný místo dokáže blízká duše zabydlet.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    SEVERINE: nemůžu jet do zahraničí... nedomluvím se žádným jazykem tak, abych mohla sdělit, co potřebuju při porodu - o to myslím je v dané chvíli podstatné.
    a je pravda, že dovolenou si taky brát nechci. nepůjdu ani na mateřskou.
    snad bych si na chvilku dovču vzala, pokud by to stálo za to, ale jet do zahraničí není pro mě řešení.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    CHIMERA: ještě se dá zajet mimo ČR - evropskou kartičku pojištěnce máš .. prostě dovča .. jen to asi moc není pro matky více dětí s otcema, co si nemůžou vybrat dovolenou kdy chtěj, no.
    MARTINAA
    MARTINAA --- ---
    GIDDY: ahoj, tu jsem četla, docela dobrá, ale pro mě tam nějak moc nových a využitelných (a využitých) informací nebylo. to mě spíš oslovily skripta: Aby porod nebolel od Groverové. minimálně tím, že vycházejí z českýho kontextu. to bych asi označila za nejlepší předporodní čtení, pro mě:)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    Hm, k rození v nemocnici neexistuje alternativa.
    Domarodka nejsem, do porodnice nechci (špatné zkušenosti).
    Tak jedině jezdit tak dlouho okolo, až porodím v autě :-))
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    dostala se ke mne knizka od nake americanky, co propaguje Hypnoporod, neslysely ste o tom? ja ne, ale knizka je fajn, i ten pristup, je to o prirozenych porodech, zenska uznava porody doma a je proti konvencnimu porodnictvi, sou tam zajimave veci
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    SVOBODA RODIT - 17. 11. 2011 - HUB Praha - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UgsQ6BNd4hQ
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    ty jo dobrý ,) evropská kartička pojištěnce.. a můžeš ject rodit kam chceš !!
    MAKAKU
    MAKAKU --- ---
    Divadlo Kampa: Duše K — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10000000034-divadlo-kampa/211251000300016-duse-k/
    ZEGA
    ZEGA --- ---

výstava fotografií rodin, které se rozhodly rodit doma a jejich porodní příběhy, od fotografky Hany Kalvachové
    výstava fotografií doprovází komponovaný večer na téma porodnictví v ČR SVOBODA RODIT pořádaný FB společenstvím Veřejnost pro přirozený porod
    vernisáž 17. 11. 2011 v 19h

---------------------------------------------------------------------------------------------

Výstavní projekt Hany Kalvachové Sametový porod tvoří soubor fotografií rodin, které spojuje podobný zážitek - přivedli své děti na svět v domácím prostředí. Zcela civilně pojaté rodinné portréty mohou odkazovat na podobné stylizované fotografie v našich rodinných albech. Budou-li ovšem naši potomci jednou zkoumat právě tyto, dnes současné naše portréty, uvidí na nich, kromě rodinné pohody, také jeden zvláštní předmět – porodní stoličku. Je otázka, zda budou ještě vědět, k čemu vlastně sloužila.

Vernisáž výstavy proběhne 17. 11. 2011 jako doprovodný program komponovaného večera Svoboda rodit v prostoru HUB. Hlavním cílem této akce, uspořádané na podporu Ivany Konigsmarkové a porodních asistentek v ČR, je iniciovat diskusi nad současnou situací v ČR společně s významnými hosty a odbornou veřejností, zpopularizovat téma přirozeného porodu a poukázat na potřebu změny systému zdravotnické péče v českých porodnicích.

Autorka: MgA. Hana Kalvachová
    E-mail: hanakalvach@gmail.com
    Web: www.fotokrat.cz

1994-1998 Výtvarná Škola Václava Hollara, obor: Propagační výtvarnictví
    2000-2007 Slezská Universita, Filozoficko-Přírodovědecká Fakulta, Institut Tvůrčí Fotografie

Výstavy: Poslední Bazének, Altán Klamovka, 2008
    Každá Emilka je Milka, Altán Klamovka, 2005
    Abstrakce, VŠCHT, kavárna Carbon, 2003
    Portréty 1-9, kavárna Káva Káva Káva, 2002
    Math, restaurace Na pasece, 2002

Společné výstavy:
    Exteriéři, Vyšehrad, 2007
    Patnáct / Fifteen, Pražský dům fotografie, 2005
    Kultudumdum, Goghovy variace, Turnov, 2004

Veřejnost pro přirozený porod:
    http://www.facebook.com/pages/Ve%C5%99ejnost-pro-p%C5%99irozen%C3%BD-porod/197765963626803?sk=info

http://www.plavacek-deti.cz/menuobr/file/2011/Pozvanka-svoboda-rodit.pdf

http://prague.the-hub.net/public/

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam