• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: "lekar ma predevsim CTG, STAN nebo fetalni oxymetr"
    V době, kdy dítě leze ven, a rozhoduje se, zda se bude stříhat hráz, se ovšem nic z toho v 99% případů nepoužívá, že. Takže i pánbůhdoktor používá jen oči...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TAYLES: P.S.
    a prozradím ti ještě jedno "tajemství"...

vidět porod a prožít si jej je sakra rozdíl...
    a asi se budeš divit - stejně tak, jako těhotná žena (nebo již matka narozeného dítěte) pozná, že něco není v pořádku (a musí o tom přesvědčit yx lékařů), tak i v průběhu porodu, pokud tedy probíhá normálně a bez komplikací, poznat, kdy je daný úkon zbytečný či není...

a povinností lékaře je rodičku seznámit s tím, proč do porodu zasahuje
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: Já to třeba nepoznám, ale jak sama uznáš, lékař a PA to poznají. Oba byli s mým CTG velmi spokojeni po celou dobu porodu. Vlastně ho dělali jen třikrát, pak jsem prohlásila, že si odmítám sednout, natož lehnout, protože s oxytocinem byly kontrakce skutečně dost šílené, takže zbývající hodinu a půl už se na to vykašlali.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    TAYLES: Jak už ti bylo řečeno, nikdo tě nenutí, abys dělala cokoli proti svému přesvědčení. Já bych byla ta poslední, kdo by tě nutil nejít na sekci, kdybys chtěla, kdo by tě nabádal k nepodstoupení episiotomie, kdyby sis ji přála atd. atd. Chovej se laskavě stejně a nenuť ostatní, aby si na sobě nechávali dělat zákroky, které si nepřejí, a nevysmívej se jim proto.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: aha, a to lékař při pohledu do přirození, když rodička v pohodě tlačí a porod probíhá přirozeně, je schopen od pohledu na vlásky diagnostikovat, viď? ;-)
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: Mezi 31 a 34 já nijak podstatný rozdíl nevidím. Pokud chceš mít připomínky k mým postřehům o tvé duševní mrzáckosti, zameť si nejdříve před vlastním prahem a své domněnky typu 30 - 40 uveď do souladu se skutečností. CTG popíšu naprosto přesně - jasné, pravidelné ozvy, vše v nejlepším pořádku.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    TAYLES: I kdyby Máňa odvedle měla jen ten pocit, má na něho právo. Prozradím ti tajemství - pacient (a tedy i rodička) má právo vědět, co a proč se s ním děje, a pokud k něčemu nedá informovaný a svobodný souhlas, nesmí se mu to provést. Argumentace lékaře typu "když vás hned teď nenastřihneme, můžete se roztrhat až do konečníku a uvidíme, jak pak budete líbit manželovi" je hrubý přestupek proti veškeré lékařské etice a lékař takto hovořící s rodičkou by měl být potrestán, nikoli chválen, že provedl porod, kde oba přežili "ve zdraví". Další tajemství, které asi neznáš, je, že zbytečně rozřezané a slátané přirození (například) není "zdraví".
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    no nic, já du spát...ukončila bych to tím, že je potřeba věc vidět jako celek a ne jen ze svého pohledu (a že mně pro klid duše úplně stačí, že věřím svému kamarádovi, jednomu z nejlepších studentů 6. ročníku naší lékařské fakulty, když mi říká, že posrat se to může během 3 vteřin a komu se to posere, to se nikdo nikdy předem nedozví. mimochodem je to ten samý, který se pral s celou klinikou nukleární medicíny, když měl pocit, že jejich postup není správný) nazle
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    BLONDYNKA: podepisuji...
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    TAYLES: Ano, nemyslíš. To je jediné pravdivé a podložené, cos řekla. Ten zbytek jsou opapouškované bláboly.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TAYLES: on tady něco takového tvrdil?

máš zkušenost s reálným průběhem porodu, abys o dotyčné rodičce mohla prohlásit, že není schopna v danou chvíli vyhodnotit, že průběh neprobíhá normálně?

P.S.
    dodáš ty statistiky, nebo sis je vycucala z prstu a jen tady unavuješ svými hysterickými výpady, aniž bys věděla, o čem je tady vůbec řeč?
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: Vidělas leda tak velké hovno. Možná jsi někde stála v druhé řadě a jako studentka zjevně nejsi moc dobrá, protože jediné, co ve skutečnosti vnímáš, jsou jatka. Stejně jako někteří staří vyhořelí doktoři nejsi schopná (a mho ani ochotná) vnímat porod jako celistvý děj, u kterého primárně nejde o to, že tam teče trocha krve, ale především, že se rodí nový život. Nemáš žádnou snahu vidět rodičku jako člověka, vidíš jen roztažené nohy a mezi nima krev a nechutné tkáně. Nejspíš proto, že sama děti nechceš, nesnášíš a nechápeš, proč se ten hnus vůbec děje.
    Já jen nerozumím tomu, proč se lidi, kteří vidí medicínu takto, jako nechutný boj, kde čerta záleží na člověku, jen je potřeba toho pacoše slátat, i kdyby ho přitom měli zabít, vůbec na tohle povolání dávají. To je čiré zlo.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    ILLUZE: a ty mi předložíš nějaké statistiky, odkud čerpáš svá tvrzení nebo Máňa odvedle zkrátka měla pocit, že se nenatrhne? (protože od té doby, co jí pepík přivedl do jiného stavu a přečetla si tři knížky o těhotenství, je to odbornice na porody a všechny lékaře, co to léta studovali a viděli porodů desítky, strčí do kapsy?)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: uveď konkrétní případ, která z nás tady něco podobného tvrdila a takto zevšeobecňovala
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: takže protože jsi byla u několika porodů, pak můžeš stoprocentně říci, že pro tělo každé rodičky (jak uvádíš níže) je poloha vleže vhodnější než ve stoje...

oni to přece nějací fyzikové vypočítali ;-)

mimochodem, mohla bys, prosím, jejich výsledky a výpočty zde zveřejnit?
    nějaká dokumentace k tomu jistě existuje...

pokud sis to tedy nevymyslela
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BLONDYNKA:
    já zopakuju to, co už jsem jednou řekla, a to je, že si skutečně nemyslím, že na to, abych mohla kritizovat domácí porody, potřebuju porodit

Cornela studuje medicínu, takže určitě viděla víc porodů, než kdy uvidíš ty - tahle argumentace je naprosto zbytečná

A zásadní problém je v tom, že předem se nikdy nedá určit, který porod bude fyziologický a který patologický - takže na tom to celé padá
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: Opět lžeš a zkresluješ:

"obstoji argument o starnuti placenty, nic dalsiho neni potreba a prutok o tom nerekne nic ;) u konce panevniho se oxytocin dava predevsim proto, ze po porozeni raminek dochazi k reflexnimu ochabnuti kontrakci a v tenhle okamzik jsou cca 3minuty na to plod porodit, jelikoz se dusi (ma uskrinutej pupecnik mezi hlavou a porodnima cestama), navic dost casto dochazi ke spasmu... mimo jsi ty, protoze o tom nemas ani tucha, epiziotomie rozhodne neni rutinni vec, ale asi stale nechapes, ze NENI fyziologicky rodit ve 40 a rodit 4kilovy plody... stejne jako u instrumentalniho porodu nastrih udelat musis, protoze jinak to neni mozne udelat..."

Tedy:
    V době prvního porodu mně bylo 31, oxytocin nepřišel na pořad. Stará jsem ale podle tvých tvrzení už byla i tehdy.
    U druhého porodu KP jsem dostala oxytocin cca půl hodiny po příchodu do porodnice, kdy jsem byla otevřená na 3 cm. O průchodu ramínek tedy vskutku nemůže být řeč. V druhé době už jsem oxytocin dávno neměla, protože jak lékař, tak i porodní asistentka jasně viděli, že se mnou potíže nebudou, protože spolupracuji a mám síly víc než dost. Dítě se narodilo na jedno (slovy jedno) zatlačení.
    S epidiotomií jsi opět únavná a opět zkresluješ. Rutinní episiotomii postoupily moje kamarádky rodící stejně tak v pětadvaceti letech jako my "odepsané" po pětatřicítce. Úsměvné je, že to dítě KP jsem porodila bez nástřihu, to jen pro úplnost.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: neke, v ucebnicich mediciny pisou, proc v nekterych porodnicich s urcitou indikaci rodicku kuchnou, zatimco v jinych ji umozni porodit prirozenou cestou? Aniz by ji rekli "my to tady neumime, ale obratte se na porodnicy xy, kde jsou pro tuto indikaci vybaveni"? Proste jen prohlasi "pujdete na CR", bez uvedeni jakychkoli jinych moznosti, s tim, ze se dotycna musi sama dopatrat, ze CR neni nezbytny a v jine porodnici se muze operaci vyhnout? Tomu rikas komplexni lekarska pece na urovni, ke ktere muze mit clovek duveru, ze se mu dostane te nejlepsi mozne pece?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TAYLES: ach tááák, ok, předložíš nám nějaké statistiky či výzkumy, odkud svá očividně nepodložená tvrzení čerpáš? ;-)

CORNELA: jistě... za všechny lékaře strčíš ruku do ohně...
    ono také záleží na té racionalitě rozhodnutí lékaře...
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: Ty kecy o vteřinách a trhání hráze až do konečníku - to děláš jen ctrl/c a ctrl/v?
    Tak nějak nevím, nevím, ale řekla bych, že jediné dvě osoby, které tady nikdy porod neabsolvovaly a jak se zdá, ani neviděly, jsi ty a Tayles. Zjevně nevíte ani jedna, jak skutečně a reálně bežný porod probíhá - že totiž vůbec nejde o žádné vteřiny, naopak obvykle se dlouhé předlouhé minuty vůbec nic neděje a pokud jde konkrétně o hráz, je obvykle plno času na to chvíli počkat, než se uvolní. To malé procento případů, kdy jde o překotný porod nebo je hráz tak tuhá, že není šance, rozhodně neodpovídá procentům skutečně provedených episiotomií.

A úplně na okraj - protože místy vyloženě lžeš a (zřejmě záměrně) zkresluješ - porody doma se snaží prosazovat porodní asistentky jen a pouze pro fyziologická těhotenství a zdravé rodičky. Všechny ty případy, kterými se oháníš - soustavné krvácení například - jsou předem diagnostikovatelné patologie, kterých se liberalizace domácích porodů vůbec netýká.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam