• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: Opět lžeš a zkresluješ:

"obstoji argument o starnuti placenty, nic dalsiho neni potreba a prutok o tom nerekne nic ;) u konce panevniho se oxytocin dava predevsim proto, ze po porozeni raminek dochazi k reflexnimu ochabnuti kontrakci a v tenhle okamzik jsou cca 3minuty na to plod porodit, jelikoz se dusi (ma uskrinutej pupecnik mezi hlavou a porodnima cestama), navic dost casto dochazi ke spasmu... mimo jsi ty, protoze o tom nemas ani tucha, epiziotomie rozhodne neni rutinni vec, ale asi stale nechapes, ze NENI fyziologicky rodit ve 40 a rodit 4kilovy plody... stejne jako u instrumentalniho porodu nastrih udelat musis, protoze jinak to neni mozne udelat..."

Tedy:
    V době prvního porodu mně bylo 31, oxytocin nepřišel na pořad. Stará jsem ale podle tvých tvrzení už byla i tehdy.
    U druhého porodu KP jsem dostala oxytocin cca půl hodiny po příchodu do porodnice, kdy jsem byla otevřená na 3 cm. O průchodu ramínek tedy vskutku nemůže být řeč. V druhé době už jsem oxytocin dávno neměla, protože jak lékař, tak i porodní asistentka jasně viděli, že se mnou potíže nebudou, protože spolupracuji a mám síly víc než dost. Dítě se narodilo na jedno (slovy jedno) zatlačení.
    S epidiotomií jsi opět únavná a opět zkresluješ. Rutinní episiotomii postoupily moje kamarádky rodící stejně tak v pětadvaceti letech jako my "odepsané" po pětatřicítce. Úsměvné je, že to dítě KP jsem porodila bez nástřihu, to jen pro úplnost.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: neke, v ucebnicich mediciny pisou, proc v nekterych porodnicich s urcitou indikaci rodicku kuchnou, zatimco v jinych ji umozni porodit prirozenou cestou? Aniz by ji rekli "my to tady neumime, ale obratte se na porodnicy xy, kde jsou pro tuto indikaci vybaveni"? Proste jen prohlasi "pujdete na CR", bez uvedeni jakychkoli jinych moznosti, s tim, ze se dotycna musi sama dopatrat, ze CR neni nezbytny a v jine porodnici se muze operaci vyhnout? Tomu rikas komplexni lekarska pece na urovni, ke ktere muze mit clovek duveru, ze se mu dostane te nejlepsi mozne pece?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TAYLES: ach tááák, ok, předložíš nám nějaké statistiky či výzkumy, odkud svá očividně nepodložená tvrzení čerpáš? ;-)

CORNELA: jistě... za všechny lékaře strčíš ruku do ohně...
    ono také záleží na té racionalitě rozhodnutí lékaře...
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: Ty kecy o vteřinách a trhání hráze až do konečníku - to děláš jen ctrl/c a ctrl/v?
    Tak nějak nevím, nevím, ale řekla bych, že jediné dvě osoby, které tady nikdy porod neabsolvovaly a jak se zdá, ani neviděly, jsi ty a Tayles. Zjevně nevíte ani jedna, jak skutečně a reálně bežný porod probíhá - že totiž vůbec nejde o žádné vteřiny, naopak obvykle se dlouhé předlouhé minuty vůbec nic neděje a pokud jde konkrétně o hráz, je obvykle plno času na to chvíli počkat, než se uvolní. To malé procento případů, kdy jde o překotný porod nebo je hráz tak tuhá, že není šance, rozhodně neodpovídá procentům skutečně provedených episiotomií.

A úplně na okraj - protože místy vyloženě lžeš a (zřejmě záměrně) zkresluješ - porody doma se snaží prosazovat porodní asistentky jen a pouze pro fyziologická těhotenství a zdravé rodičky. Všechny ty případy, kterými se oháníš - soustavné krvácení například - jsou předem diagnostikovatelné patologie, kterých se liberalizace domácích porodů vůbec netýká.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    ILLUZE:
    tak si to přečti od začátku, z toho jeden dostane pocit, že jít rodit do porodnice = vystavit se hrubému zacházení a brutálním zákrokům...přitom realita je taková, že takových případů je třeba polovina a z toho je ještě 15% zveličených a dalších 15% nepochopilo, proč byl daný zákrok zrovna v ten daný okamžik potřeba a že zkrátka ani doktor není superman a v dané situaci musí jednat tak, jak se mu to zrovna zdá nejméně riskantní
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    BLONDYNKA: hadam, ze se dockas nasledujici "argumentace" (neco jako "no boze, tak se striha")

[ TAYLES @ POROD DOMA ]
    [ CORNELA @ POROD DOMA ]
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: jj, vždycky se nějaké domorodičky najdou. A pokud to uznávají i lékaři (beru-li tě v tuto chvíli jako jejich zástupce), tak nechápu, proč se to dotyčným ženám stát snaží co nejvíc zkomplikovat.
    Teď mě napadá, že možná, pod hrozbou šílené pokuty, budou dotyčné otálet déle se zavoláním záchranky v případě akutní potřeby, tudíž bude tím spíš vznikat riziko ohrožení života.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TAYLES: on tady někdo jiný než ty psal o strašně velkém množství v katastrofálním stavu?

regulérně si vymýšlíš ;-)
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: Mně bylo výslovně dva dny před termínem řečeno, že přenášení mi nebude dovoleno. Tečka. Jediný důvod byla\poloha dítěte koncem pánevním, dítě bylo malé (dokonce mi meřili průtok krve pupečníkem, protože se jim zdálo hodně malé - tudíž neobstojí žádný argument k velikosti dítěte).
    Oxytocin jsem dostala rutinně, protože KP, tedy předpokládané malé naléhání plodu a menší kontrakce.
    Sterilní prostor není u porodu naprosto potřeba, to uznávají dokonce i čeští porodníci.
    Tvá argumentace rotzržením až do konečníku je nejen únavná, protože monotónní, ale úplně nesmyslná, taková ruptura hrozí cca 0,5% rodiček. Reálně se stříhá cca 52 - 60% rodiček.

Jsi totálně mimo.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: na nyxu je minimalne jedna matka, ktere v jedne nemocnici oznamili, ze KP pujde jedine CR, nakonec ho odrodila normalne v jine nemocnici. To oduvodnuji na ktere strance ucebnice?
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LILY: jenomže já si na rozdíl od tebe nemyslím, že je tak strašně velké množství porodnic v tak katastrofálním stavu, já si naopak myslím že se situace zlepšuje neustále (a to, že měl "někdo pocit, že se třeba nenatrhne" bohužel nemůžu brát za bernou minci)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: v tom se velice zásadně pleteš - každý (!) porodník se nesnaží hráz zachovat - skutečnost je taková, někteří (!) se snaží a jiní jedou podle svých zajetých kolejí
    LILY
    LILY --- ---
    TAYLES: kolem domácích porodů je humbuk zejména mediální. A to, že o tom udělají s prezidentem nějaké komory či asociace novináři sem tam článek a v rámci toho si přečtou nějakou odbornou literaturu či statistiku, přece nebrání ve zlepšení současného porodnictví. Naopak by je to k tomu spíš mělo nakopnout. Vidí nespokojené rodičky (nebo v něčích očích alternativní šílenkyně hazardující se zdravím svým i dítěte), tak snad první, co by je mohlo napadnout je, jak to zařídit, aby se dotyčně divoženky nechaly do porodnice nebo porodního domu nalákat. A poslední by naopak mělo být to, o čem se bohužel místo toho uvažuje - rušení malých přátelských porodnic.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: tak nevím, v Hořovicích se mnou lékařka velmi podrobně průběh a možné zásahy a má přání probrala
    když jsem viděla, jak ochotná je, bylo mi o hloupé vytahovat porodní plán - doslova ho musela ze mne vydolovat s tím, že kdyby se něco stalo a musel by ji někdo zastoupit, nebo by porod nepostupoval a došlo by na střídání lékařského personálu, seznámí je s tímto plánem

takže znovu - ano, jsou případy, kdy není čas a ani prostor na diskuze...
    ale u normálně probíhajícího porodu tento prostor je a záleží jen na přístupu lékařského personálu
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LILY: až na to, že na porod se v naprosté většině případů mohu předem připravit, žejo
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA:
    už jsme tu probíraly několikrát můj případ, kdy mi vyšly testy na cukrovku jednou jedinkrát o jednu desetinu mimo normu a byla jsem brána jako cukrovkářka a následně mi lékař v Podolí na prenatálu předepsal vyvolávačku s tím, že se o tom se mnou bavit nebude - přestože jsem neměla žádné komplikace a dítě také ne - naštěstí se narodilo den po "předepsaném" UTZ termínu

oxytocin mi byl PA podán bez mého souhlasu s komentářem PA - aby se to uspíšilo - kontrakce jsem dostala o půl druhé, do porodnice jsem dorazila v šest, o dvě hodiny později (navíc, když jsem se otevírala v pohodě) mi nepřijde, že by šlo o protahovaný porod a ani jsem nekrvácela

sterilní prostor - opravdu je nutný za každou cenu, když v některých porodnicích porod vkleče umožní?
    takže někde to bezpodmínečně nutné je a někde není...

mám několik kamarádek, jimž byl proveden nástřih bez jejich svolení, přestože měly pocit, že se porod vyvíjí přirozeně a některé děti neměly ani tři kila, dokonce pak v budoucnu v pohodě porodily i větší dět a bez nástřihu (nebo naopak poprvé bez nástřihu a pak narazily na lékařský personál, který se neptal a prostě fikl) - také má mamka mne odrodila bez nástřihu, prostředního bratra jistá aktivistka přivítala nůžkami, nejmladší bratr prošel bez nástřihu - všichni tři jsme měli 3,51-3,52 kg - s jizva po nástřihu ji bolí doteď, přestože jsme již dospělí
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LILY:
    proč je to naprosto evidentní blbost? já si myslím, že kolem domácích porodů je humbuk až dost a to i mediální - takže iniciativa směrem k lepším porodnicím (hlavně teda tam, kde se týrají ty lidi, jak vy říkáte) místo výhradně k domovu by nějaký efekt mohla přinést (a rozhodně by to bylo podporováno více lidmi) - co přinese tohle - viz příspěvek níže

problém je v tom, že ty vidíš svou potřebu lékařské péče, až když je pozdě nebo téměř pozdě - a to je podle mě krátkozrakost
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: zajimave, ze v nekterych porodnicich jsou indikace k pouziti urcitych praktik mnohem castejsi, nez v jinych, ze?
    Jako extremni priklad si vezmeme treba porod KP. Ve vetsine porodnic indikace k CR. Coz je operace, dost zavazny chirurgicky zakrok. Pak je par porodnic, kde u KP nepovazuji CR za nutny, a rodi se tam KP zdrave deti zdravym matkam. Cekam vysvelteni, ze to doktory neuci, tudiz to nikdo neumi, a proto delaji CR. A tohle se povazuje za lekarskou peci v jejimz zajmu je co nejvyssi uroven zdravi? A takhle podobne si v lecktere porodnici zduvodni i jine zakroky, ktere nejsou z hlediska zdravotniho stavu rodicky i ditete nutne. Ale jsou nutne proto, ze - je to pro personal pohodlnejsi, rychlejsi, atd atp. Tj. rodicka je az na druhem miste. Samozrejme musi prezit, jinak by byl pruser, ale zbytek uz neni tak podstatny.
    LILY
    LILY --- ---
    TAYLES: v takovém případě by měl stát za prdelí každému :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam