• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    KARETAKARETA: Myslím, že o tom nic nevíš. Takže tvá jistota, že tak nějak to bude, vyvěrá možná tak z vnitřní potřeby škatulkovat si cizorodé jevy do šuplíčku.
    Já nemám žádnou koncepci a necítím potřebu si ji vytvářet. Pochop konečně, že nemám sebemenší potřebu kohokoli přesvědčovat o své pravdě, jediné, o co mám zájem, je nastolení stavu, kdy budou lékaři, soudy a ostatní zúčastnění respektovat Ústavu. Pevně doufám, že k respektování základního právního předpisu této republiky nepotřebuji burcovat národ.
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    BLONDYNKA: zkušenost:-) Podle mne se mýlíš. Ucelená homogenní skupina to jistě nebude, ale určitě tam bude převažovat min. to co jsem už napsala. A z toho se dá pak následnš postupovat dál. Nebo máš pro ně ty nějakou koncepci? Myslím tím UCELENOU!? Nějaký návrh, co by jim mohl pomoci??
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    GAISAKA: No to ať se klidně třeba uzákoní, proč ne. Pokud současně uzákoníme pravidelná školení pro poživače alkoholu, kuřáky, vyznavače adrenalinových sportů, milovníky sladkého, ty, kdo nechodí pravidelně k zubaři, nezapínají si pásy, nenosí helmu na kole atd. atd. Aspoň přibude spousta pracovních míst, bude potřeba kvanta školitelů. Jo, to bude veselo.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    KARETAKARETA: Mě by taky zajímalo, jaké závěry bys z toho vyvodila. Podle mě totiž "domorodičky" nejsou žádná ucelená a tím méně homogenní skupina. Ono by se to hodilo jejich kritikům, aby je mohli nějak onálepkovat třeba jako lesany odmítající civilizaci nebo zapšklé intelektuálky atd., ale řekla bych, že to nepůjde.
    Ehm, a následně by mě zajímalo, jak tě z jednoho nevinného dotazu napadlo, že by se dotyčné ženy za své aktivity nebo za sebe styděly....žeby nepodložená zaujatost?
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    LAURA: tu by kolegové uklovali...je věcná, ví o čem hovoří, ale je to lékařka. A je to jen článek v časopise! Pokud bych chtěla něco změnit, tak se obrátím na MZZ- ti vydávají závazná stanoviska, lobovat přímo tam, na pojišťovnách...a ne nemocnice, lékaři- ti jsou pouhými poskytovateli a musí POSLOUCHAT nadřízené a držet se zavedených postupů...si myslím...mne se to netýká, jsem rizikovka a nikdy bych neporodila normálně bez doktorů, ale kruci když to chcete prosadit, tak je asi zbytečný obracet se na lidi, co to NEMŮŽOU změnit!
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Ještě se vám na chvilku vrátím,)
    Musím říct, že dost pozitivněji k problematice DP mě naladil dnešní článek na poslední straně Lidovek, od přednosty Ústavu lék. etiky 3. LFUK Marka Orko Váchy. To je ten pán, který učí Cornely o vztahu k pacientům. Ač ho považuju víceméně za arcikokota, má tam jasnou a dobrou argumentaci, založenou na zde již také proběhlé debatě o svobodě. Asi skutečně není možné někmu zakazovat jak má rodit, i když je to riskantní, museli bychom zakázat spoustu jiných věcí. Je pak ovšem nutné, aby každá žena která chce rodit doma, prošla určitým vskutku objektivním a fundovaným procesem informování. Neušklíbejte se, argumenty pro si vy, šikovná mladá děučata, najadete vždy samy, to už sem se přesvědčil. Já bych ale rád bod v tom procesu, kdy si budete MUSET vyslechnout i protiargumentaci.
    Potom, ideálně s podpisem pod něčím právně závazným, můžete nažhavit stromy a duly vlítnout na to.)
    LAURA
    LAURA --- ---
    KARETAKARETA: však se mrkni na článek co linkovala BERENIKEE:, nebo to ti nepřipadá jako věcné argumenty? Myslím, že to skutečně není o tom, že by argumenty chyběly, je to o systému, a nulové vůli či ochotě ho změnit.
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    jen jsem hodila téma do placu, jestli by nestálo vzít při řešení toto v úvahu...i ekonom a nějaký rozbor, který by ovšem dokázal VĚCNĚ OBHÁJIT by byl celkem významný faktor plus.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    ja proste verim, ze to je stejny jako s ockovanim.. taky nikdo z tech vejs nema potrebu delat zadny zasadni studie o tom jak sjou na tom deti neockovany.. narusil by se tim zajetej "system"-- ale treba jednou bude lip..
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    já totiž tipuju, že většina je humanitně zaměřena...VŠ...a jednáte s technicky-přírodovědně zaměřenými lékaři a tam jsou ty třecí plochy celkem významné...atd! Neumím to dobře vysvětlit, jsem technik
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    KARETAKARETA: ale on nikdo z tech co by to mohli zmenit nema ani potrebu podobny studie delat.. kazda PA si je vede.. ale koho to zajima?? kde s tim chces vyrukovat?
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    ZEGA: no...já to skutečně chtěla anonymně...i pro Vaši potřebu by bylo dobré vědět, proč po tolika letech se nemohou PA a domarodičky hnout z místa a nemůžou nic prosadit...skladba a sociální status má celkem vypovídací hodnotu a třeba by bylo na čase se kouknout na tuto otázku...a TŘEBA si najmout jiný typ prpopagátorů...
    LAURA
    LAURA --- ---
    KARETAKARETA: já nejsem domarodička, ale zcela vážně uvažuju o porodu příštího dítěte doma.

Kromě toho, že nejsem zaměstnanec, ale OSVČ, mám zcela totožné odpovědi jako ZEGA.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    KARETAKARETA: ja se taky jen slusne zeptala..

: Praha / VŠ humanitní / pracovala jsem do poslední chvíle a hned po porodu taky - zaměstnanec / manželství, spokojené a šťastné, klidné / věřím v Sama sebe

Klidně se ptej dál
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    ZEGA: to že mne to zajímá neznamená, že vyvozuju závěry. Pokud se za svou aktivitu nebo sebe stydíte, respekt...já se slušně jsem se zeptala!
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    KARETAKARETA: a co z toho vyvodis za zaver?
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    já mám dotaz- a prosím, abyste to nebraly jako provokaci..mohla by se udělat nějaká anketa, popř. výzkum mezi domorodičkami- anonymní, kdo vlastně domarodičky jsou?
    jako - region..malé/velké město...vzdělání- technické/humanitní/přírodovědné/akademické..?? (ne vš, sš, ale obor zaměření), ...jestli v těhotenství pracují...zaměstnané- OSVČ..sociální status...žijí v manželství/partnerství...náboženství/ateista...??Zajímalo by mne to...ale možná by to bylo i zajímavé pro vás..a dalo by se s tím pracovat i dál...
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    BLONDYNKA: Prave protoze jeho argumenty jsou zcestne,se mi libi reakce doktorky v prvnim odkazu,kde tyto informace uvadi na pravou miru vcetne uvedeni rozepsanych statistik.No nevim jestli pozadovanou opravu techto nesmyslu a omluvu vydali,reflex neodebiram.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    BERENIKEE:
    "I u zcela zdravé ženy, jež rodí již poněkolikáté, má plod v té správné poloze a na domácí porod se těší, totiž nelze bez pomoci nemocničních přístrojů předvídat a řešit dvě zásadní a poměrně časté porodní komplikace. Je to vdechnutí plodové vody, jež může způsobit dušení dítěte. Druhým zjevným rizikem je pupeční šňůra omotaná kolem krku dítěte. V nemocnici ji ukáže ultrazvuk, rodička jde na císařský řez a dítě zůstane příhodou nedotčeno. Při stejné komplikaci v případě domácího porodu se dítě na pupeční šňůře může oběsit."

Vskutku zajímavé. Moje obě děti měly šňůru kolem krku, na ultrazvuku samozřejmě nic vidět nebylo a narodily se normálně. Budu se muset jít kouknout na Luciána vedle v pokoji, protože podle doložených tvrzení pana Doležala je zjevně mrtvý. Což mi nesedí s tím, že právě rozbíjí dřevěný vláček a velmi se u toho baví.
    Zajímalo by mě zejména to o ultrazvuku. Sami porodníci uvádějí, že to samozřejmě na UTZ vidět není.
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    Zajimavy nahled z pohledu lekarky s rozpracovanejsimi statistikami http://uporodnibaby.blogspot.com/

A clanek na ktery reaguje od Doležala v Reflexu: http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/45137/domaci-porody-kolik-deti-se-jeste-udusi.html

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam