• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LURA: No jo, mne nenapadlo, že existují ženy, které přijdou do porodnice "nic zlého netuše". Já mám ke zdravotnictví již tak hluboko zažitou nedůvěru po léta, že mi to vypadlo. :-) Navíc jsem asi měla v porodnicích vždy dost velké štěstí - vybírala jsem intuitivně a bylo mi asi přáno. Navíc pokaždé alternativně laděná zařízení (Hořovice, HavlBrod). Zapomněla jsem na ten negativní efekt porodníků, protože jsem měla vždy velmi dobrou zkušenost.
    LURA
    LURA --- ---
    JANYNA: Jenže ne každá ustojí ten obrovský společenský tlak na to, aby rodila v porodnici a přizpůsobila se tomu, jak "se to správně dělá". A navíc když žena, která chce normálně porodit, nic zlého netušíc přijde do porodnice a tam na ni začnou vyvíjet nátlak a cpát do ní chemii "pro její dobro", tak není moc divu, že je z toho vyděšená a třeba se jí porod i zkomplikuje. Někdy ke komplikacím stačí jen změna místa - prostě převoz do nemocnice a nebo nepříjemná sestra, která vyvolá pocit nejistoty. Jakmile se žena cítí jakkoliv ohrožená a v nebezpečí a zvýší se jí hladina adrenalinu, přestane rodit - stejně jako kterákoliv jiná savčí samice. Je to proto, že příroda zařídila, že když se samice ocitne v nebezpečí, aby mohla porod přerušit a utéct do bezpečí, kde pak porod dokončí. V porodnici ale když přestane rodit, nemá kam utéct, naopak se nebezpečí a hladina adrenalinu dál zvedá, protože doktoři začnou plašit a porod vyvolávat. A to mi asi dáš za pravdu, že to ke klidu rodičky a normálnímu rozběhnutí porodu nepřispěje. Takže to není až tak vina těch rodiček, jako spíš celého toho nesmyslného systému.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ORIKA: No, tak, že tichý porod je lepší než hlučný, jsem to nemyslela, jestli sis nevšimla. To je moje prožívání porodů. To zase generalizuješ ty mne. :-) Co kritizuji je, když si ženská jen samotným splašením se porod zkomplikuje. Ale to je celkový jev dnešní společnosti - iniciace mladých lidí se vytratila. Mužům už nezbyla ani ta vojna, natož něco zásadnějšího, ženám se ty porody neodpářou, ale máme dneska k dispozici všechny ty medikace, epidurály, císaře a podobně, takže pokud ženská chce a zadaří se jí, může si porod odkroutit "jen tak napůl".

Co jsem tím níže napsaným myslela je, že rozhodnutí rodit doma místo v porodnici už od ženy něco vyžaduje a to je právě ten dobrý vklad do toho, aby zvládala víc, než ty, které o osobní zodpovědnosti a zvládnutí porodu bez arzenálu mocenského systémového zdravotnictví, ani přemýšlet nezačaly. V lepším případě, v horším případě jim to připadá naopak nezodpovědné, protože je přece v pořádku, že mé problémy se zdravím a tělesný stav za mne řeší doktoři.

ORIKA
    ORIKA --- ---
    JANYNA: já tyhle generalizace a sebevědomé závěry nemám ráda...každý porod je neskutečně individuální a každá žena ho prožívá úplně jinak, jsou pro ni u porodu důležité jiné věci a má jiný práh bolesti...to, že jsi porodila, ještě neznamená, že víš, jak se u porodu cítí další ženy...stejně tak to, že ty jsi rodila "tiše a důstojně" neznamená, že jsi "lepší/schopnější" než žena, která si u porodu "zařvala"...opravdu bych se těchto prohlášení raději vyvarovala
    LURA
    LURA --- ---
    JANYNA: Jasně, chápu :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    JANYNA: Ony jsou naše děti hrozně ukecané (jsou malé) a já u porodu potřebuju absolutní klid a sama jsem tichoučká a v klidu (doktorka si stěžovala, že nepozná, kdy mám kontrakci). (V duchu jsem na ní křikla, že to je snad jasné z toho, jak dýchám, ne?!? - Tou dobou už mě ty kontrakce trochu nudily - už jsem si přála, aby byla malá venku, šlo o asi sedmou hodinu porodu.) :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LURA: Protože tady u nás v divočině kde bych sháněla porodní asistentku a navíc máme docela malinkatý byt a děti bych u toho mít nechtěla a nemá nám je kdo pohlídat.
    LURA
    LURA --- ---
    JANYNA: Proč ses vlastně rozhodla pro porodnici?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    JANYNA: Jo, mimochodem, první prohlídku u gynekologa jsem měla v cca 34 týdnu těhotenství, bez jakýchkoliv předchozích kontrol kdekoliv. Hned po této jedné prohlídce jsem pak začala chodit do porodnice a ten nedostatek vyšetření nesli hrdě. Trošku jsem je sice pak musela seřvat, že opravdu nejsem vysokorizikové těhotenství, neboť si ten nedostatek historie vyšetření jeden z mladých dr. vyložil tímto způsobem, ale když jsme si srovnali pojmy, vše bylo v pohodě. Ke konci těhotenství jsem jim odmítla nastoupit do porodnice (nebyl jasný termín otěhotnění, tudíž ani ten jejich vymodlený 40. týden) s tím, že nevím, co bych tam dělala a jestli to na mně přijde, dorazím sama a že se zastavíme za týden, abychom se domluvili na případném vyvolání (ale předem jsem upozornila, že bych upřednostnila přirozený vývoj - že sice nejsem extremista, abych to hnala za hranici zdraví, ale priority mám jasné). Na to, že věděli, že jsem rodila předtím i doma, se k tomu na doktorské postavili opravdu čelem a se vzpřímenou hlavou. :-)))
    Jinak po porodu jsme si ještě dobře pokecali s naší porodní asistentkou (místní nemocniční, co na nás vyšla), starší paní, která nemocniční personál označila za degenerovaný těmi všemi problémy, které se tam stávají.

A upřímně, trochu se jim nedivím. Za těch několik kontrol a za porod jsem zažila asi dvě uječené matky, které se splašily natolik, že nakonec musely na císaře a to to pak lítá. Ono je to asi tak, že doma se rozhodují rodit matky, které jsou již trochu v sobě jistější a schopnější. Takové ty rozlítané nejisté kolísavé ženské, ty se samozřejmě obrací na autoritu porodnice a pak to taky může dopadat tak, že právě díky té labilní slabé psychice pak dochází častěji k problémům. Statistiky k dispozici nemám, ale selský rozum velí, že silná odpovědná informovaná ženská, která se nesloží po půlhodině silnějších kontrakcí, zvládne porod lépe.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ORIKA: Z tohoto hlediska těm, které by se přece jen rozhodly pro porodnici, doporučuji Havlíčkův Brod. Rodila jsem tam před měsícem a nechali mně rozhodnout naprosto vše. Jen ten pokoj na začátku mi přidělili (:), zbytek byl na mně, včetně toho, zda rodit v onom pokoji (zařízený po domácku) nebo na porodním sálu, polohy, zákroků, nakládání s malou po narození a podobně.
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    nojo:(
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    GIDDY: tohle mi přijde naprosto strašný -)
    "pouze 35 % žen uvedlo, že měly možnost odmítnout v průběhu porodu rutinní zákroky a vyšetření, a pouze 24 % žen sdělilo, že měly možnost volby porodní polohy; necelých 42 % žen se domnívalo, že zdravotníci respektovali přirozené tempo jejich porodu "
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    130107 - Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze
    http://www.ff.cuni.cz/FF-9295.html
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    presne tak, ma pediatricka je fajn, vzala dite do pece, protoze slouzila dlouho v porodnici, takze si je jista svou zkusenosti, ale rikala, ze chape pediatry, kteri se tohoto boji...jinak nas navstivila v den porodu a pak prijela i odebrat krev z paticky..
    je vcelku respektujici a nenatlakova ohledne ockovani, ale nahlasila me jako neockujiciho rodice, coz je pravne me pravo proti jejimu a nahovno se o tom soudit:(
    LILY
    LILY --- ---
    IORETH: přísahu už doktoři dávno neskládají.
    A s tou ranou péčí je to tak, jak píšeš. Na tu se specializují neonatologové a ti se vyskytují v nemocnicích. Vysvětlovala mi to naše tehdejší doktorka, že to je jeden z důvodů, proč se nikomu nechce první tři dny do převzetí doma rozených dětí.
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZORBOVA: Že jo? Dokonce mě ještě nezabila, i když jsem prošvihla už třetí pravidelnou prohlídku a objednávala se znova :).
    Obávám se, že v tomto případě to porušení přísahy není - mohou říkat, že v péči o takto malé děti nejsou dostatečně proškoleni. Asi jako se kožaři úplně nehrnou do dělání bypassů :) (velká nadsázka). Skládají ji ještě vůbec?
    ZORBOVA
    ZORBOVA --- ---
    IORETH: ona je skvela! Takovych by melo byt vic. Neni nahodou odmitnuti pece v rozporu s hippokratovou prisahou?
    LILY
    LILY --- ---
    IORETH: koukám, že dětské doktorky se jménem začínajícím na "Bartů..." jsou obecně vstřícné :))
    IORETH
    IORETH --- ---
    BARBARA0709: V tomto směru jsem opravdu ráda za naši pediatru, která s tím neměla problém a ještě mi napsala potvrzení, že "dítě přejímá do péče i v případě předčasného opuštění porodnice". Navštívila nás, prohlédla mimčo a nebyl žádný problém. Ani s individuálním očkovacím plánem nemá problém.
    MUDr. Bartůšková, poliklinika čumpelíkova, Praha 8
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    imho je to asi o celem zdravotnictvi, sem ted s deckem v nemocnici a dyz si dovolim nesouhlasit s lecbou, tak jasne vidim prekvapeni a nevoli:( je to taky clovek od cloveka, dyz mluvim ted konkretne o me situaci, taky pocituju dost ten pocit moci, je velice neprijemny, ze stran sester, fuj
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam