LURA:
pro doplnění Petr Pavlík k pořadu:
Pro ty, kdo se diví, co se dnes seběhlo u Jílkové. V pondělí mne oslovila její produkce, zda bych přišel diskutovat o právu žen na volbu způsobu a místa porodu a diskriminaci porodních asistentek coby člen Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů. Svolil jsem, po explicitní dohodě, že budu jedním ze tří diskutujících hájících toto právo, spolu s Richardem Hořejším a Lukášem Rumlenou. Následně pořad ČT inzerovala s mým jménem a afiliací k Radě. Když jsem však dnes přišel do studia, dozvěděl jsem se od kolegů, že jim Jílková mezi tím telefonovala, že mne nahradí jakýsi Alexandr Budka a já budu posazen do publika. Obrátil jsem se tedy na produkční, aby respektovala původní dohodu, a bylo mi sděleno, že jsem samozřejmě jedním ze čtyř hlavních hostů, jen budu sedět ozvučený v hledišti, což je prý rovnocenná pozice. To jsem odmítl a stejně se rozhodli Richard a Lukáš. Produkce, která obelhává pozvané hosty, není korektním partnerem, kterému lze důvěřovat. Když jsme odcházeli, jakýsi jiný produkční nás požádal, abychom vyčkali, že zkusí vyjednat dodržení původní dohody. Navrhli jsme mu logické řešení: Pokud produkční tvrdí, že jsou pozice rovnocenné, může klidně posadit do publika pana Budku, který původně nebyl ani avizován. Zároveň to bude korektní z hlediska složení hostů - na každé straně dva "odborníci" a jeden "laik". Produkční odtušila, že oni budou rozhodovat o složení diskutujících, a pan Budka bude na pódiu. Tak jsme odešli. Jílková následně v pořadu nestydatě lhala o důvodech našeho odchodu. O úrovni pánů doktorů svědčí to, že se nikterak neohradili před interpretací Jílkové, že otcové se báli diskutovat, přestože jsme jim situaci osobně vysvětlili. Místo toho souhlasili s tím, že jim oponenty budou dělat naprosto nepřipravení lidé z publika. Řekli tím o sobě více, než zřejmě sami chtěli.