• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    TUVDEN_NIMA: BEDA00: po 34 hodinách kontrakcí a nedotatku hormonů, které by umožnily porodu se rozjet (a 9 měsících klidného těhotenství) se prostě ženské tělo nerozhodne, že dítě za 5 minut vypudí ať chce nebo nechce, aby se nestačilo dojet do porodnice, takhle to prostě nefunguje... (samozřejmě bez léků na urychlení.. to pak děloha musí kontrahovat ať se děje co se děje).

někdy se to tak stane a je v poslední době docela časté, že se ženě při porodu nevyplaví dostatek hormonů a porod nepostupuje, to je ale komplikace, při které je dostatek času odjet do porodnice.
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    BEDA00: proč ne ve vašem případě? kdybyste rodili doma s porodní asistentkou, při dlouho nepostupujícím porodu, neotvírání se a vyčerpanosti by vám předpokládám doporučila odjezd do porodnice, stejne tak jak jste učinili, z důvodu komplikací. Pak je samozřejmě na místě, aby se to nějak řešilo a byla k tomu jiná výbava. přítelkyně byla jestli dobře počítám po 34 hodinách nepostupujícího porodu a k tomu vyčerpaná, než se to začalo medicínsky řešit...

to, že někdo začne rodit doma přece vůbec neznamená, že to tam musí taky skončit.
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    TABBY: dite bylo optimalni, ale pritelkyne se dostatecne neotevrela, proto prirovnani "velke"
    TABBY
    TABBY --- ---
    BEDA00: Moc velke dite je jak velke?
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    P.S. sestricky byli zlaty, cca kazdych 5 - 10 minut za nama chodili a radili a ptali a proste se starali
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    Dik za nazory, urcite na tom neco bude, bohuzel ne v nasem pripade

pritelkyni po 24 hodinach kontrakci stravenych doma konecne praskla voda, po prijezdu do podoli nam rekli, ze je otevrena pouze na 4 cm, tkz. jsme cekali v klidu dalsich 10 hodin nez usoudili, ze je potreba miminku na svet trochu pomoct. Pritelkyne byla po tech x hodinach uz absolutne vycerpana, v mozku se ji netvoril hormon zpusobujici kontrakce a otevrena byla pouze na 5 cm (malo), to vsechno cca po 34 hodinach kontrakci. Epidural zkusili, pomohlo to na 8 cm (stejne malo). Miminko bylo proste moc velike na moji pritelkyni. Nakonec museli jeste udelat revizi delohy kvuli placente. Cele to trvalo 36 hodin.

Proste nikdy nevis co se muze stat, cele tehotenstvi probihalo naprosto bez komplikaci a nakonec doslova porod.
    LAURA
    LAURA --- ---
    ZORBOVA:protože se jim to nehodí do krámu.. jinak je logické, že to berou přes děti, ta nebohá nevinná holátka, matka přeci nikoho nezajímá.

Chtěla jsem se zeptat domarodiček, kdy se začaly chystat na porod doma a případně i na nějaké tipy na vychytávky, které si k porodu pořídily, něco, co není v takové té běžné výbavě ala nepropustné podložky, igelit přes matraci atd. V porodnici mě při prvním porodu vykopli na chodbu, kde jsem se snažila nic moc nedělat, páč tam byli lidi, a pak mě drželi výhradně přikurtovanou na porodním lůžku, takže si moc nedovedu představit, co všechno bych mohla potřebovat. Gymnastický míč mám. Za rady předem díky.
    ZORBOVA
    ZORBOVA --- ---
    TUVDEN_NIMA: je zajímavé, že se pořád řeší hlavně dětská úmrtnost, ale s těmito čísli ještě nikdo ven nevyšel...
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    BEDA00: a k té bezpečnosti, nerada dělám bububu (což je např. oblíbená taktika současného vedení ČGPS), ale v ČR je trvale vyšší mateřská úmrtnost, než mají okolní státy (V ČR se drží mateřská úmrtnost kolem 11 úmrtí na 100 000 porodů oproti Švédsku – 2,5, Německu – 4,8, Velké Británii – 7…) (Velebil, 2008). ... to není kvůli porodům doma. ve těchto zemích jsou porody doma běžné, u nás ne.

Velebil, P. (2008), Kritické stavy v porodnictví. Praha: IKEM
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    BEDA00: to je těžké LURA: to napsala velmi výstižně. ve většině českých porodnic jsou bohužel zakořeněné přístupy porodní péče, které jsou v ostrém rozporu s posledními poznatky vědeckých studíí v tomto oboru, používají se rutinně i praktiky propsané dle Světové zdravotnické organizace jako jednoznačně škodlivé.

Světová zdravotnická organizace považuje porod doma s asistencí u nízkorizikových rodiček za bezpečný, stejně tak i Mazinárodní organizace gynekologů a porodníků (FIGO - http://www.figo.org/). Členem FIGO je paradoxně i Česká gynekologická a porodnická společnost, jejíž současné vedení, jak všichni víme, dělá psí kusy proto, aby postavila porody doma mimo zákon a označuje je za hazard.

Já mám osobně mnohem větší důvěru ve stanovisko WHO a FIGO, protože ta jsou utvořena na základě studií a ne předudků a snahy držet se u koryta. Ta iracionalita kolem porodů doma u nás a dalších zemí bývalého východního bloku je podle mně velmi vážným společenským problémem a měli bychom se ptát, o čem svědčí.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ORIKA: mám ve svém okolí vlnu císařů, pokud vím, tak třikrát z důvodů špatné polohy dítěte - až tedy v podstatě v druhé době porodní akutní císař, kamarádka i poměrně dlouho tlačila, načež k císaři zavelela PA, která porod vedla. jak by to dopadlo bez lékařské pomoci, jsme se právě dost bavily - ošklivým zraněním matky? jako asi by to dítě nakonec ven nějak dostala...
    v mém případě byla bezprostředním důvodem hypoxie plodu po podání oxytocinu. ale já sama prostě nevím, jestli ten oxytocin přišel příliš brzo nebo ne. rozhodně to nebylo tak, že bych přijela do porodnice a hned se na mě vrhli. ale nějaké hodiny už to trvalo, kontrakce nesílily, otevření na 1 cm... fakt nevím, jestli je kdokoliv, kdo to může posoudit, jak by to bylo bez zásahu. a že by mě to děsně zajímalo!!! :-)
    jsem se rozepsala, ale musím říct, že prostě fakt nevím, jestli tyto zásahy vnímám jako naprosto zbytečné. prostě po té zkušenosti mojí a někoho blízkého, vidím, že to rozhodování je mnohem komplexnější a nepřijde mi až tak jednoznačné, že to je zbytečný zásah lékaře...
    jo, ve všech těchto případech by se podle mě bez problémů dalo přesunout do porodnice pokud by porod byl plánovaný doma.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ANDROMEDA: ZEGA: LAURA: čím dál tím více si uvědomuju, jak skvělé a výjimečné mám rodiče - když jsem zmínila porod doma, neřekli ani popel a ještě dodali potřebné věci (prostěradla apod.)
    BEDA00: k dcerce gratuluju...a jen bych podotkla, že velká část porodů končí císařem z důvodu naprosto zbytečných lékařských zásahů do normálního průběhu porodu (zbytečné urychlování, vyšetřování, epidurál apod.), tj. bez těchto zásahů by císař mnohdy vůbec nebyl potřeba
    btw jak dlouho se čekalo než placenta samovolně vyjde než přistoupili k revizi?
    YEETKA: velká gratulace, v posledních dnech jsem na tebe hodně myslela :)
    ten screening mi osobně přijde docela důležitý, ale u nás ho dělal doktor až 3 den po porodu
    KATIA
    KATIA --- ---
    YEETKA: no, já když jsem viděla ten seznam chorob, na který to testují, tak jsem byla dost ráda, že se to dělá, jsou to často vzádná onemocnění, ale asi bych ráda věděla hned dopředu, že je tam nějaké riziko a je to třeba sledovat...
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    YEETKA: tak brzy screening z paticky? My jsme dle instrukci doktorky sli az po tydnu.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    tak se nám v pátek nad ránem narodila holčička.. byl to krásný a intenzivní porod..
    intuice je prostě neomylná, ženy které se rozhodujete a jste schopny naslouchat sobě a dítěti nikoho neřešte:))

papírky na screening se nám nakonec podařilo lehce sehnat v jednom z brněnských mami center, pí doktorce se ale nepodařil udělat odběr pro přílišnou hustotu krve..
    řešila některá z vás zda je ten screening vůbec potřebný atp. prosím? doktorka sama uznala že za dvanáct let praxe jen jediný screening nedopadl dobře.. tak řeším, že bychom se dalšímu hledání a nabodávání žilek vyhnuli..
    LILY
    LILY --- ---
    BEDA00: plánovali jste porod doma nebo jste byli v porodnici?
    Já jsem třeba plánovala porod doma, zkomplikoval se a skončil císařským řezem, ale jako 90% domácích porodů, u kterých dojde ke komplikacím, se porod sám od sebe zpomalil až skoro zastavil, takže jsme v naprostém klidu stihli dojet do porodnice.
    (A na tvou poslední větu se mi chce říct, že někdo zase nechápe, jak můžou lidi s fyziologickým těhotenstvím automaticky uvažovat o porodnici, když se tam toho může tolik zbytečně zkomplikovat. Ale to by bylo furt dokola...)

Každopádně gratulace k dcerce!
    LAURA
    LAURA --- ---
    BEDA00: viz LAURA. Nebo si opravdu myslis, ze u tretiny porodu je nutny cisarsky rez? Protoze to je skutecna incidence cisaru v prumeru.. V porovnani se zhruba 2% u porodu doma. Na tvou otazku - ano, z domova to mam 5 minut dokonce do dvou velkych prazskych porodnic.

Gratuluji k dceri!
    LURA
    LURA --- ---
    BEDA00: To je pořád to samé tisíckrát dokola - jak můžeš vědět, jak by ten porod probíhal doma? Doma a v porodnici je průběh porodu rozdílný. Nedá se říct, jak by porod, který je vedený doma, dopadl v porodnici a naopak. V porodnici je hypoxie poměrně častá a to zejména z toho důvodu, že se dávají různé "urychlovače" (kolikrát se ani neobtěžují to rodičce sdělit) a tím pádem nastanou silnější kontrakce a je to náročnější pro matku i pro dítě, které to často neudýchá. Doma to není tak hr, aby se to nedalo v klidu řešit, potažmo někam dojet. A na placentu je času dost - takže kdyby se zjistilo, že je přirostlá a sama nevyjde, prostě se dojede do porodnice.
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    jen chci dodat, ze slo cca o 15 minut, zvladli by jste vubec dojet do nemocnice?
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    Ve ctvrtek se mi diky bohu narodila zdrava dcerka, zena mela uplne normalni prubeh tehotenstvi i ten porod zacal v klidu, ale nakonec z toho byl cisarsky rez, hrozila hypoxie plodu (dcerka by se udusila) a nakonec zjistili, ze by ani nevysla placenta, delala se revize delohy..
    Nechapu, jak v teto dobe muze nekdo tak riskovat s dvema zivoty a rodit doma.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam