ORIKA: mám ve svém okolí vlnu císařů, pokud vím, tak třikrát z důvodů špatné polohy dítěte - až tedy v podstatě v druhé době porodní akutní císař, kamarádka i poměrně dlouho tlačila, načež k císaři zavelela PA, která porod vedla. jak by to dopadlo bez lékařské pomoci, jsme se právě dost bavily - ošklivým zraněním matky? jako asi by to dítě nakonec ven nějak dostala...
v mém případě byla bezprostředním důvodem hypoxie plodu po podání oxytocinu. ale já sama prostě nevím, jestli ten oxytocin přišel příliš brzo nebo ne. rozhodně to nebylo tak, že bych přijela do porodnice a hned se na mě vrhli. ale nějaké hodiny už to trvalo, kontrakce nesílily, otevření na 1 cm... fakt nevím, jestli je kdokoliv, kdo to může posoudit, jak by to bylo bez zásahu. a že by mě to děsně zajímalo!!! :-)
jsem se rozepsala, ale musím říct, že prostě fakt nevím, jestli tyto zásahy vnímám jako naprosto zbytečné. prostě po té zkušenosti mojí a někoho blízkého, vidím, že to rozhodování je mnohem komplexnější a nepřijde mi až tak jednoznačné, že to je zbytečný zásah lékaře...
jo, ve všech těchto případech by se podle mě bez problémů dalo přesunout do porodnice pokud by porod byl plánovaný doma.