• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    LAURA
    LAURA --- ---
    BEDA00: Ano, jsou určité komplikace, které když doma nastanou, může to dopadnoust špatně. Z výzkumů nicméně dlouhodobě vyplývá, že pokud jsou dodržena určitá pravidla (zejména zdraví rodičky a plodu, dále přítomnost zkušené porodní asistentky a rozumná dojezdová vzdálenost do porodnice), je porod pro dítě stejně bezpečný jako v nemocnici, pokud tedy bereme potaz pouze novorozeneckou úmrtnost. Je však výrazně horší statistika v neprospěch porodnic pro jiná zdravotní rizika a zbytečné zásahy. Je horší i statistika mateřské úmrtnosti.

Vycházíš-li tedy z těchto informací, je naprosto jasné, že porod doma vůbec nemusí být zbytečný hazard se životy. Já mám třeba z porodu doma daleko menší strach než z porodu v porodnici ,)
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    ZORBOVA: muze nastat xy ruznych komplikaci..
    ZORBOVA: tata se taky narodil doma, nestihli to do porodnice, tak uz to nekdy byva..
    ZORBOVA: nam uz nic jineho ani nezbyvalo (vyvolat porod), po 34 hodinach kontrakci byla pritelkyne tak vycerpana, ze uz se s tim pohnout muselo. neprislo mi, ze by to chteli zamerne urychlit. ale to je jen jeden priklad z mnoha..
    ZORBOVA
    ZORBOVA --- ---
    TABBY: co jsem tak postrehla, byva to problem prave v porodnicich, kdy je do porodu zasahovan z venci a zbytecne.
    BEDA00: Jedna moje kamaradka porodila doma koncem panevnim pouze za podpory sveho manzela (Pa to k nim nestihla) a zvaldla to. Podle lekaru to prece ale nejde, ne? Je smutny, ze u nas mame tak malo informaci z jinych zdroju, nez jsou cesti porodnici. Napriklad nazor WHO na rutinni zakroky, ktere pri porodech probihaji, by mel byt vic videt.
    BEDA00: ano a ty komplikace prave vetsinou nastavaji v porodnicich, kde je do porodu mnohokrat zbytecne zasahovano, aby byl rychlejsi. Vetsinou, kdyz nekdo zemre pri porodu mimo porodnici a jet o rychle a opravdu nahle, zemrel by i v porodnici.
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    TABBY: nechytej mne za slovicka, nejsem odbornik pres porody, ale rozhodne muze nastat hodne komplikaci, ktere bys doma nevyresila..
    TABBY
    TABBY --- ---
    BEDA00: Velka cast deti se rodi se snurou kolem krku. Malokdy je to problem.
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    ja vam rozumim, ale mam stale stejny argument, co kdyby se stalo neco horsiho nez co se stalo nam a pak uz by nebyl cas do porodnice dojet (pupecni snura omotana okolo krku, atd. atd.)

chapu, ze kdyz je vse jak ma byt, je porod doma pro matku to nejlepsi, ale mne by uziral pocit, ze kdyz se neco zkazi, nevim kolik mam casu na to do porodnice dojet.
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    BEDA00: nerozumím. přijde ti riskantní jet v případě komplikací do porodnice?

Fyziologický porod není nemoc. Péče o rodící ženu a její rodící se dítě je zcela v kompetenci porodní asistentky (doma, v porodním domě, v porodnici - tam, kde si žena vybere). Úkolem porodní asistentky je také rozpoznat komplikace, pokud nastanou. V takovém případě začíná být porod v kompetenci lékařů, je třeba ho léčit (proto odjezd do nemocnice, porodnice) a je vhodné k tomu mít i patřičné zázemí...

takhle to funguje i v zemích, kde jsou porody doma začlěněné do systému běžné zdravotní péče.
    LAURA
    LAURA --- ---
    BEDA00: ale to je naprosto v pořádku, však mně tvoje reakce taky připadají naprosto nepochopitelné a zcela odporující logice. Štěstí člověk potřebuje vždycky, takže díky.
    ZORBOVA
    ZORBOVA --- ---
    BEDA00: ja temhle rakcim nejak nerozumim. Vzdyt tvoje zena dojela do porodnice vcas, proc mas pocit, ze kazda dalsi zena, rodici mimo porodnici, by to nestihla?
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    KATIA: ne jo??? pro mne je to nepochopitelny risk s 2 zivoty.. ale alespon uz chapu, jak to s tim rodenim myslite a jsem opravdu rad, ze moje pritelkyne by doma nikdy nerodila..
    mejte se krasne a hodne stesti, budete ho potrebovat.
    LAURA
    LAURA --- ---
    ZEGA: to bys byla moc hodná :) já jsem ten typ, že mě uklidňuje bejt nachystaná, takže bych si to ráda začala aspoň v hlavě nějak připravovat.

Btw využila jste některá nějakou tu oporu zavěšenou ze stropu?
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    LAURA: za mne rozhodně nejdůležitější: dobrý jídlo - :) jasná čokoláda, hroznový víno (ale rodila jsem v létě), dobrý pití, navařenej čaj.
    Mít doma kafe - používá v případě nutnosti nastřižení, aby se hráz ještě víc otevřela. Jako poslední možnost.
    Buď ti nebude vadit nahota nebo nějakej župan třeba. Když budeš chodit sem a tam WC - ložnice - vana - obývák :)
    PA bude chtít na konci lampičku, tak tentoktát bych připravila nějakou míň "operativní". s nějakym stínítkem. ten šok rozvícenného světla byl děsnej.
    Měkkoučký ručníky do kterých prcka dáš, doporučujou se červené (jako světlo v děloze).
    Ty běžné vychytávky by ti měla pak nadiktovat PA při přípravě porodu, jsou to právě ty zmiňované podložky popřípadě igelit na matraci pod prostěradlo. Ty síťovaný kalhotky a vložky, co ti dávaj pak asi v porodnici. Seznam z minulýho můžu popřípadě někde najít, ale chvíli mi to potrvá..
    KATIA
    KATIA --- ---
    BEDA00: ale tak přece o tom to je, že vyhledáš porodnici, když je problém, který není v domácím prostředí řešitelný. na to mi nepřijde nic divného.
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    TABBY: tkz. kdyby ti nastali stejne komplikace jako nam, zustala bys doma?
    TABBY
    TABBY --- ---
    BEDA00: Nemit moznost rodit doma, kdyz mne v porodnici malem zabili, mi proste prijde riskantni, chapes?
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    rodit doma a pritom vedet, ze kdyz se "neco posere" tak stejne pojedu do porodnice, mi prijde proste riskantni, chapes?
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    TUVDEN_NIMA: BEDA00: po 34 hodinách kontrakcí a nedotatku hormonů, které by umožnily porodu se rozjet (a 9 měsících klidného těhotenství) se prostě ženské tělo nerozhodne, že dítě za 5 minut vypudí ať chce nebo nechce, aby se nestačilo dojet do porodnice, takhle to prostě nefunguje... (samozřejmě bez léků na urychlení.. to pak děloha musí kontrahovat ať se děje co se děje).

někdy se to tak stane a je v poslední době docela časté, že se ženě při porodu nevyplaví dostatek hormonů a porod nepostupuje, to je ale komplikace, při které je dostatek času odjet do porodnice.
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    BEDA00: proč ne ve vašem případě? kdybyste rodili doma s porodní asistentkou, při dlouho nepostupujícím porodu, neotvírání se a vyčerpanosti by vám předpokládám doporučila odjezd do porodnice, stejne tak jak jste učinili, z důvodu komplikací. Pak je samozřejmě na místě, aby se to nějak řešilo a byla k tomu jiná výbava. přítelkyně byla jestli dobře počítám po 34 hodinách nepostupujícího porodu a k tomu vyčerpaná, než se to začalo medicínsky řešit...

to, že někdo začne rodit doma přece vůbec neznamená, že to tam musí taky skončit.
    BEDA00
    BEDA00 --- ---
    TABBY: dite bylo optimalni, ale pritelkyne se dostatecne neotevrela, proto prirovnani "velke"
    TABBY
    TABBY --- ---
    BEDA00: Moc velke dite je jak velke?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam