• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    LOMILOMI: tady např. WITTGENSTEIN: Někdy to bejvá jabloň ;)
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    KAIRRA: o jakym modrinu?
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    mě nepřestává fascinovat, jak každý nakonec vytáhne nějakou demagogii o modřínu. A hlášku schématu "Ať si dělají co chtějí ale ať nic nečekají/ať si nesou odpovědnost" asi tak v miliardě obměn. Tyjo, vede někdo svatou válku proti vrtulníkům vyrážejícím za freestyle lyžaři zlámanými v nepřístupném terénu? Chce někdo po člověku, který má řidičák zatížený body, aby si případné sešití těla platil sám protože jezdí jako prase? Fakt, dejte nám pokoj.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    WITTGENSTEIN:

Nizozemsko má velmi silnou tradici domacich porodu. V roce 2002 , se 29,4 % porodů konalo doma , 23,1% z nich pod vedením porodních asistentek a 6,3 % v rámci odpovědnosti obvodnich lékařů . Faktory vysvětlující tuto tradici se jsou hustota osidleni, ktera v případě potřeby zajisti rychly přístup do porodnice, ale také na organizaci systému zdravotní péče , který zajišťuje, že porodní asistentka přítomna u domácího porodu je vždy doprovázena " kraamverzorgster " (dula, pomocnice), a take existence politiky, ktera udava presna kriteria k moznosti uskutecneni domaciho porodu.

Velká Británie ma ve středu zajmu systému zdravotní péče moznost svobodne volby a zakon podle ktereho je nemocnice povinna zajistit podporu porodni asistentce.

V Německu , je kladen důraz na přírodní charakter porodu , epidurální anestezie je pouzivana zridkakdy a porod doma je vysoce rozvinuta alternativa , která přilákala mnoho rodičů.

V Belgii , podle zprávy Centra pro informace a výzkum spotřebitelských organizací ( CRIOC ) , probiha doma asi 4 % porodů.

Domaci porody nejsou obvykle na jihu Evropy , včetně Francie , kde je brzden rozvoj porodnich domu a domaci porod je casto jedinou alternativou k porodu v porodnici. Francouzské porodních asistentek , kteří chtějí asistovat u domacich porodu celi právním a administrativnim prekazkam. Pojištovny odmítají spolupraci a take nemocnice poskytuji nedostatek podpory. Nicméně ,počet PA, nabizejicich asistenci u domaciho porodu stále roste. Monitoring a domaci porod, jsou plně hrazeny sociálním pojistenim.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BLONDYNKA: Hele, odpověď NENÍ skrytá v tom článku. Jen EU má 27 států, zmíněno je pět. Nech mě hádat - jistě ty, které autorce hodí do jejího statistického krámu. Protože o to jde: dokázat, že náš - zajisté direktivní a centralistický - systém nemá naprosto špičkové výsledky, tudíž jeho direktivnost/preskriptivnost nemá vlastně žádné výhody, takže je zcela OK ho rozebrat.

Ale já jsem liberál, takže pro mě za mě, nechť si žena rodí někde v přírodě pod modřínem, zcela v souladu s přírodou. Jen ať nečeká, že za kopcem bude na helipadu připravený vrtulník pro případ, že by se něco hodně pokazilo. Takže svobodu, rozhodně ano, ale k tomu i tu zodpovědnost.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Wikipedia - Epidemiologické studie ukázaly, ze rizika spojená s přísným odmítnutí jakéhokoliv medikalizace domaciho porodu zvyšuje 100 krat riziko úmrtí (pripad náboženských skupin, viz http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6507508). Ale v případě normálního těhotenství, kde je domácí porod pripraven a podporovan kvalifikovaným personálem, nebudeme pozorovat zvýšené riziko jak pro matku tak pro dítě.

Meta-analysis of the safety of home birth. Olsen O. Birth. 1997 Mar;24(1):4-13; discussion 14-6

Outcomes of planned home births versus planned hospital births after regulation of midwifery in British Columbia. Janssen PA, Lee SK, Ryan EM, Etches DJ, Farquharson DF, Peacock D, Klein MC. Can. Med. Assoc. J. 2002 Feb 5;166(3):315-23. http://www.cmaj.ca/cgi/content/full/166/3/315
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    WITTGENSTEIN: odpoved je skryta jiz v onom clanku. Vice o tom diskutovat neminim, protoze moje stanovisko stoji predevsim na zakladnim principu svobody zeny rodit kde chce a jak chce bez ohledu na statistiky.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    LAURA: nestresuj se :) at neprijdes o mliko :D
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    TAPINA: Pricetny:))
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BLONDYNKA: Opět, byly by nějaké žebříčky podle jiných metodik? V článku žádné nevidím, jen srovnání se Švédskem, Norskem, Nizozemskem a Rakouskem (tedy premianty prakticky v čemkoli, od školství až po sociální péči). Jak je na tom Francie, Španělsko, UK?
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    KAIRRA: Hmm neodolala jsem a nakoukla.a po prvnim soku ,musim smirlive prohlasit,ze jde fakt o zumpu.
    LAURA
    LAURA --- ---
    WITTGENSTEIN: ne, vysledky ma velmi podobne jako rada jinych evropskych zemi, tedy v rozporu s daty, ktere uvadi a kterymi se chubi. nejnizsi novorozeneckou umrtnost tu proste nemame, pritom je to jeden z hlavnich argumentu v boji proti "alternativam".
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    WITTGENSTEIN: Ty zkreslené, resp. opírající se o jiná východiska, jsou na špici. Ty vycházející ze stejných předpokladů jsou stejné. Co je na tom nepochopitelného?
    A ovšem, někdo, kdo nestojí 100% na straně nemocnic a řízených porodů, je "evidentně zaujatý".
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    LAURA: ČR nemá vyčnívající výsledky? I podle téhle - evidentně zaujaté - biostatističky "České výsledky jsou tak sice na evropské špici, ale jinak stejné s ostatními blízkými zeměmi."
    Inu, ještě že je Švédsko tak blízko a Bulharsko tak daleko :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    LAURA: Zajímavý, že o tom nikdo neví, na školách se taky učí, jaký jsme v tomhle jedničky. Když jsem se o tom s tou přednášející bavila, nevěřila, ale pak si informace dohledala a potvrdila mi to.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    LAURA: Už se na to dívám, díky.
    LAURA
    LAURA --- ---
    WITTGENSTEIN: viz nize douple.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    LAURA: Jaká, prosím? V porovnání s jakými zeměmi? Prosil bych o odkazy.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Opakovani je matka moudrosti, Lauro ;).
    LAURA
    LAURA --- ---
    WITTGENSTEIN: to je jak u debilu, kolikrat uz tu probehla (naposledy vcera!) ta informace, ze ve skutecnosti CR nema nijak vycnivajici vysledky, akorat ma jina kriteria mrtvorozenosti. jeste by nekdo mel prijit s tim, jak v holandsku ceka u kazdeho domaciho porodu sanitka pred domem a budem to tu mit komplet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam