• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    Obvodní soud zprostil viny porodní asistentku Königsmarkovou - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...-konigsmarkovou-za-domaci-porod-pge-/krimi.aspx?c=A140129_164001_domaci_hv
    TABBY
    TABBY --- ---
    LURA: Plusu mas ode mne deset.
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: Jenže to je právě to, co není jisté. Ano, když dojde k masivnímu krvácení, jsou v nemocnici lepší možnosti, jak na tom zapracovat (i když taky ne neomezené), ale taky jde o to, jestli ty možnosti někdo využije a nebo tě nechá vykrvácet, protože se mu ve výsledku stejně nic nestane a hodí se to pod "nešťastnou souhru okolností". Sama jsem zažila, jak se na mě v nemocnici vykašlali a nechali mě tam úplně samotnou, stejně tak jako někoho jiného nechali s vnitřním krvácením a tvářili se, že je hypochondr a byla jen šťastná shoda okolností, že to dobře dopadlo (dobře=nikdo neumřel, jinak to moc dobré nebylo).
    Ale to se pořád bavíme o tom, když už ke krvácení dojde. Pak by ovšem bylo potřeba položit druhou otázku, z jakého důvodu ke krvácení dojde. Protože v nemocnici, kde se porod povětšině urychluje pomocí oxytocinu, je riziko krvácení výrazně vyšší, než při přirozeném a neurychlovaném porodu. Samozřejmě, že porod vedený podobným způsobem jako v porodnici, ale v domácích podmínkách, by byl vysoce rizikový. Jenže tohle srovnání nemůže sedět, protože v domácích podmínkách probíhá porod úplně jinak. Nemocnice se spoléhá na to, že má po ruce k dispozici veškerou techniku a může hnát všechno do krajnosti a nechat na poslední chvíli. Je to psychologická otázka - když víš, že máš něco k dispozici, počítáš s tím a dovolíš si postupovat rizikověji, než v situaci, kdy víš, že to k dispozici nemáš. Proto jde v nemocnici často o minuty (ne-li o vteřiny), ale doma málokdy.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KOTENCE: ten kdo dítě nahlašuje, nahlásí i čas kdy se narodilo, nebo je to v nějaké zprávě, při čemž součet číslovek rodném čísle musí být dělitelný jedenácti.. ta koncová čísla možná jsou přidělena podle pořadí, ale určitě jsou tak aby zajistila dělitelnost jedenácti..
    a nemám tušení jaký mají systém zpracování, při čemž nahlásit narození je potřeba do tří dnů, ideálně
    ZEGA: ještě jsem si uvědomila, díky dotazu kotence, že jsem musela na A4 napsat, že se mi tehdy a tehdy narodila dcera a že souhlasím s tím aby se jmenovala jak se jmenuje..
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    KOTENCE: http://ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/deti-a-rodice-porod-28/n-pozadavky-matri-2737.html

Oznámení je třeba učinit do 3 pracovních dnů od narození dítěte, v případě matky do 3 pracovních dnů od okamžiku, kdy je schopna oznámení učinit, v případě další osoby do 3 pracovních dnů ode dne, kdy se od narození dozvěděla.

Nemyslim si, že se RC udeluje podle poradi deti.. ale treba ma nekdo vice informaci.
    Jinak dokud mohly k porodum PA, tak ta ti vypsala lejstro i s casem narozeni apod. Takze se bralo v potaz to. Ted budou muset vzit v potaz to co rekne matka nebo svedek
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    YEETKA: Rodný číslo se přiděluje podle pořadí, v jakým se dítě ten den narodilo? Takže u domácích porodů se bere v potaz, co řekne matka? A když ten porod nenahlásí včas, tak zmate matrikářku?
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    děkuji vám za odpovědi
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ZEGA: legislativa v tomhle směru se nezměnila.. nikdo po tobě nemůže nic chtít v případě ambulantního porodu, kromě podepsání reversu.. nutnost/vyžadování potvrzení od pediatra je stále v rozporu se zákonem..
    matrice bohužel svědek nestačí, ale rozhodně stačí potvrzení třeba od pediatra po porodu, nebo gynekoložky..
    existuje na to formulář, který pediatr vyplní..
    naše matrikářka v brně-bystrci je prý na domácí porody zvyklá a stačilo jí potvrzení na A4
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    ECLECTICA: tvoje "pratelska diskuze", co to tady sleduju, spociva v polo-konzistentni argumentaci stylem "0,09% sance na horror scenar", pricemz se s prekroucenym vystupem chodis nechat placat po zadech do vedlejsiho hateclubu. Pokud je pravda to co pisou Laura a Witchie, myslim ze je nejvhodnejsi cas ztichnout.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WITCHIE: pořád nevím, na jaké kuří oko jsem ti kdy šlápla, že si prostě nemůžeš pomoct. Ale klidně si dál posluž a pokračuj v tom přátelském duchu, je to i tvoje vizitka.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    LAURA: fajn, díky za odpověď
    LAURA
    LAURA --- ---
    ZEGA: po mne zadne potvrzeni nechteli, jen jmeno pediatra.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    zkušenosti s matrikama po domácím porodu jaké máte v nejbližší době jaké? (myslím tím max cca půl roku nazpět)?
    Dělají problémy a chtějí i potvrzení od gynekooga o porození dítěte nebo osobní návštěvu matky s dítětem (do tří dnů po porodu), nebo už jina stačí - konečně - prohlášení svědka?
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    odbočuju od diskuze --- víte, jak je to tedy teď od nového roku , můžou po mě v případě porodu v porodnici vyžadovat potvrzení od pediatra o převzetí do péče po ambulantním porodu,, jakož tomu bylo v době, kdy jsem se o to zajímala se Zoe (i když ani v ten moment na to neměli legislativně právo, ale mě by to ulehčilo poporodní dohadování se?)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ECLECTICA: hele, ty si dovolujes tak moc, at uz tady nebo v jinych klubech, ze je na case uvest veci do kontextu. Takze: co se libi psychicky i nazorove labilni osobe, jako jsi ty, ktera tu po nyxu pred par lety militantne brojila za povoleni sterilizace bezdetnym zenam protoze za zadnou cenu nechtela mit deti a pohorsovala se nad tim, ze ji to lekari a zakon neumozni, kdyz to prece ma byt jeji svobodna volba (!), aby se tu o par let pozdeji opakovane litovala nad kazdym potratem byt tak v ranem stadiu ze by si ho normalni nehypochondricka zena ani nevsimla, ktera kdyz dite donosila tak si nesmirne prala cisarsky rez protoze se bala rodit prirozene (a taky ho nakonec mela, svete div se), na tom jak chteji ci nechteji rodit jine zeny, je jiste velmi relevantni, a vsechny to tu nesmirne zajima. Jiste se tu vsichni nechaji radi poucit clovekem, co si bez doktoru pomalu ani neuprdne, a nechce-li mit deti, hned od nich vyzaduje sterilizaci :) Pokracuj, velmi se bavim.
    PS: porad jeste tak usilujes o povoleni tech sterilizaci? Nebo ted jsou tedy v tvem hledacku domaci porody, a co to bude za rok, za dva?
    PS 2: vegetarianstvi tve dcery od jejiho narozeni take jiste vetsina odborniku povazuje za spravne, prospesne, zdrave, ze? :) nebo si v tomto pripade vybiras jen nazory tech, co se ti hodi do kramu? (Kdyby ti to nedoslo je to recnicka otazka, tvoje odpoved me zajima asi tak stejne jako cokoliv jineho co pises).
    LAURA
    LAURA --- ---
    LOMILOMI: aby nam tu mohla kázat o tom, jaké jsme nezodpovědné hazardérky se životy svých dětí. Asi se pak sama cítí jako lepší člověk, nebo nevím, co jiného by ji k tomu mohlo vést.

ECLECTICA: a opravdu máš pocit, že ta diskuze je z tvojí strany nějak přínosná? Domíváš se, že jsi nám odhalila něco, co jsme nevěděly, že jsi nám otevřela oči? Naopak mám pocit, že většina z nás je tu lépe informována než ty. Ty jen jako kolovrátek omíláš hypotonické dělohy, masivní krvácení a jiné komplikace, ke kterým dochází jen velmi výjimečně.

Pokus se zamyslet nad tím, jaké by to asi mohlo být netrpět fixací na to mít všechno "pod kontrolou". Že jsou ženy, které netrpí utkvělou představou, že svoje dítě určitě potratí a tak prostě nemají potřebu chodit milionkárt na ultrazvuky.. že je opravdu velmi vysoká šance, že dítě se bude vyvíjet správně a narodí se zdravé a v pořádku. A nebo ne, ale je opravdu možné vždy s tím něco udělat? Jsou věci, které se nedají nijak ovlivnit. Jsou rizika, která denně podstupujeme, protože je považujeme za přijatelná (kolik lidí se asi dnes dobrovolně rozhodlo zařadit se do silničního provozu?), a to nejen pokud se riziko týká nás, ale i našich dětí (kolik z těch lidí v silničním provozu mělo s sebou dítě?). Prostě se pokus akceptovat, že někteří lidé třeba žijí s tím, že dají věcem přirozený průběh, nechají dítě narodit se bez zásahů, a to třeba i takové dítě, které by se po důkladné masáži ze strany lékařů ani nenarodilo. Neexistuje jediný přístup k životu. Tak to zkus respektovat. Já ti taky necpu pořád dokola, jak vraždíš svoji dceru, protože jí nedáváš maso. Zvaž, jestli je tvá přítomnost zde jsou opravdu nutná.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LOMILOMI: inu, v názvu diskuse je "v přítelském duchu" - předpokládala jsem, že to se týká stylu diskuse (byť uznávám, že se přiostřila z obou stran). Kdyby tam stálo "pouze pro příznivce", do diskuse bych se nepouštěla.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    ECLECTICA: Taky vidim porod trebas v porodnim dome s vlastni PA, ktera me 9 mesicu pripravovala a mam k ni duveru, jako idealni.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    ECLECTICA: Diky za tvuj nazor, domaci porod ma sva rizika stejne jako porod v porodnici ma sva rizika. Kdyz se secte jedno k druhemu, svedomite pripraveny domaci porod ma srovnatelnou miru rizik jako porod v porodnici - dle meho nazoru a ruznych statistik, ale mas pravo mit jiny nazor, neshodnou se na tom ani lekari, tak tezko tady neco vyresime.

Podcenovani rizik domaciho porodu je jiste nebezpecne, je treba brat rizika porodu vazne.
    Nevidela jsem, ze by se tu nabadalo k odmitani vysetreni nebo k brani pripravy na porod na lehkou miru.
    A s demonizovanim lekaru mas pravdu, mnoho z nas ma spatne zkusenosti a lehce to vztahneme na vsechny lekare, coz je chyba.

Prosimte, kdyz nesouhlasis s domacimi porody, proc chodis do diskuze o domacich porodech?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TABBY: já samozřejmě nijaak nesnižuju možnost a závažnost selhání ze strany lékařů. Jenže průšvih je, že doma ti ta por. asistentka prostě v některých případech prostě nemůže pomoci, ani kdyby byla sebemilejší a sebeochotnější.
    Jak jsem psala, jako konstruktivní se mi jeví iniciovat změny vedoucí k vytvoření takového prostředí k porodu, které poskytuje výhody domácího porodu (třeba včetně podpory ambulantního porodu) a zároveň eliminuje rizika s ním spojená.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam