• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    CICHLASOMA: poněkud opomínáš to "pokud má dojít na lámání chleba" - např. při tom zmiňovaním masivním krvácení, kdy doma prostě během několika málo minut vykrvácíš (dělohou protéka v době porodu až 500 ml krve za minutu).
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    ECLECTICA: "jednoznačně převažují výhody nemocničního zařízení"

Inu, pro Tebe. Ale pro sebe si musí pro a proti zvážit každá žena sama.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LURA: samozřejmě porod v porodnici má taky své nevýhody a rizika, ale má-li dojít na lámání chleba, jednoznačně převažují výhody nemocničního zařízení, a i když to špatně dopadne, alespoň člověk ví, že se udělalo vše, co bylo v (současných) lidských silách. (Teď nemluvím o případech prodlužování života dětí s vadami neslučitelnými se životem apod., ale o komplikacích typu masivní krvácení rodičky apod.).

LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: Ale mnohá z nich naopak vzniknou v porodnici. Jde prostě o to, že ta rizika se liší druhem - ale skutečně jsou víceméně stejná (podobná) co se týče rizikovosti jako takové. Za porodní domy jsem taky, ale taky si myslím, že možnost volby je nejlepší. Někomu vyhovuje porodnice, někomu porodní dům a někomu porod doma. Nevidím důvod, proč by měl někdo mít pocit, že právě ta jeho volba je ta jediná správná a měli by to tak dělat všichni.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LOMILOMI: jistě, nicméně mnohá z nich doma nevyřešíš a na transport není čas.
    Já chápu, že někdo chce rodit doma. Ta myšlenka se mi nelíbí, daleko radši bych podpořila vznik porodních domů při porodnicích, nicméně uznávám, že současná právní úprava je špatná a nadělá víc škody než užitku.
    Co mi vadí nejvíc, je podceňování rizik, jakási (alespoň mnou vnímaná) snaha přesvědčit svět kolem, že domácí porod je z hlediska vážné morbidity a mortality stejně bezpečný jako porod ve zdravotnickém zařízení, nabádání k odmítání vyšetření, šíření mylných informací (byť si nemyslím, že se zlým úmyslem), démonizování lékařů apod.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    ECLECTICA: Rizik u porodu je spousta, a nedaji se vsechna predvidat.
    LAURA
    LAURA --- ---
    WITTGENSTEIN: ten jsem sem už dávala. LAURA
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ECLECTICA: lehce ztrácíš přehled o tom, co kdo kde psal:D
    btw žena, která přistupuje k porodu zodpovědně a je jedno jestli v porodnici nebo doma, většinou není knedla, která necvičí, nedýchá a nepohybuje se a nějak rozumně se stravuje..
    takže hypotonická děloha je rizikem mizivým..
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    LOMILOMI: Jo, tohle je potěšitelné... :)
    IORETH
    IORETH --- ---
    WITTGENSTEIN: Já jsem psala, že "Každý porodník s desetiletou a delší praxí má za sebou pár úmrtí, kdy nešlo nic dělat. Taky by mohli vyprávět." Jaký časový údaj bych k tomuto povzdechu měla ještě dodávat? Tobě se to nezdálo, psal jsi něco o apokalypse a já jsem ti vysvětlila, že apokalypsa se nekoná. Smysl tohoto mého příspěvku byl v tom, že nejen I.K. nebo jiné porodní asistentky se během praxe nutně setkávají i s těmi tragickými případy a že se tomu lze obtížně vyhnout.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    IORETH: Časové období nebylo udáno, protože jsi ho sama neudala. Vzhledem k tomu bych od tebe počítal s aspoň jistou dobrou vůlí :)
    Za druhé bych poprosil o zdroj dat - lze v nich oddělit děti, které umřely při porodu, od těch které zemřely ještě před narozením? Či zda jsou zahrnuty děti, které se narodily předčasně, takže měly dejme tomu sotva půl kila?
    (A to nemluvím o tom, kolik dětí odrodí průměrný porodník a kolik taková PA a zdaž tedy náhodou nepracuje statistika proti porodníkovi. Notabene když on má právě ty případy, jichž se PA milerády vzdají.)
    IORETH
    IORETH --- ---
    WITTGENSTEIN: To tvoje číslo (3983 mrtvých dětí, aniž je uvedeno za jak dlouhou dobu) vypadá jako velmi neumělá manipulace, mající vyvolat dojem, že ročně.

Tak například, za rok 2009 proběhlo v ČR 116 666 porodů. Z toho cca 418 dětí zemřelo. Mínus statistických pět, které umřely mimo porodnická zařízení, tj. 413 úmrtí v porodnicích pod vedením porodníka ročně.
    Porodníci pracují dejme tomu třicet pět let, tj. průměrná délka služby modelového porodníka, o kterém jsem mluvila, je 22,5 let.

Takže to máme 3983 děleno 22,5 a lup - krásných 177 dětí ROČNĚ (jak jsi "opomněl" dopočítat, ať už úmyslně, či omylem). Vešly i do těch prvních deseti let (398 dětí), kam se také imho více úmrtí kumulují, protože doktor ještě nemá takovou praxi a dělá více chyb. Můj odhad, že běžný porodník se za deset potká se dvěma dětskými úmrtími, byl poměrně přesný.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Tohle je myslím dobrý článek, nezaujatý na ani jednu stranu:

Home birth: 'What the hell was I thinking?' | Life and style | The Guardian
    http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2011/apr/16/home-birth-trial-or-rewarding
    INFLIXIMAB
    INFLIXIMAB --- ---
    BLONDYNKA: v tomto hrubě nesouhlasím, hypo/atonie dělohy není v mnoha případech predikovatelná.

" K rizikovým faktorům poruch kontraktility dělohy patří nadměrná děložní distenze při vícečetném těhotenství, polyhydramniu, makrosomii plodu, vyčerpání myometria u prolongovaných porodů, intraamniální infekce, anatomické poruchy myometria, vrozené vady dělohy a děložní myomatóza"
    http://zdravi.e15.cz/clanek/postgradualni-medicina/kriticke-stavy-v-porodnictvi-168298

vícečetné těhotenství zjistíš, polyhydramnion a makrosomii taktéž, zde už ale leckterý odhad může být i dost falešný, vyčerpání - no comment, myomatóza - nemusíš zistit.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ECLECTICA: Jistěže je!
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LOMILOMI: já hypotonickou dělohu neměla.
    Jinak rizikovým faktorem může být taky protrahovaný porod... (což je v protikladu vůči tomu, co psala Yettka o tom, jak je třeba dát si načas, protože příroda ví, co dělá). Anebo taky nic.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    ECLECTICA: Priciny hypotonicke delohy jsou mimo jine porod dvojcat, umele vyvolany porod, nesetrna manipulace s delohou ... u tebe to bylo co?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BLONDYNKA: zřejmě mám opravdu nějakou slabší chvilku, vzhledem k těm lapsům, ale to myslíš tu hypotonickou dělohu, která předvídatelná rozhodně není?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    ECLECTICA: on je ten vtip možná právě v tom, že v argumentech předvídatelné komplikace málokdy najdeš, ale v takových těch výkřicích typu "ohrožujete svoje děti" jsou často (nevědomky?) přítomné
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LAURA: nedala a omlouvám se, minimálně dneska už bych seměla odmlčet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam