• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    BADIANE: Ne ne, to byl nějaký výšplecht do tmy, něco jako "stejně za to můžou ti hajzli nahoře". Tak se nesnaž to rehabilitovat. Buďto odpověz na otázku nebo se mnou o tom prostě dál nedebatuj.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ZEGA: ale jo, ve špitále ať si klidně takoví jedinci jsou, ale někde v laboratoři nebo na pitevně, ne tam, kde se mají setkávat s živými lidmi.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    BLONDYNKA: pisu to v konkretnim kontextu tohoto clanku, nemluvim obecne o lekarske peci; zde se jedna o zdrave zeny a o nechani volneho prubehu prirozenemu procesu vs zasahy, podobne jako se o tom zde bavime kdyz jde o porody - jsme v klubu "domaci porody" a nikoliv "kvalita lekarske pece v cechach". A konkretni priklad v onom kontextu: v diskuzi pod clankem jedna prispevatelka popisuje ze ji poslali na zakrok ten samy den, ona si ale vyzadala cas pres vikend, a kdyz prisla v pondeli, jina lekarka se divila proc tam je, protoze plod byl zivy...
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    BADIANE: A ty jsi si jistá, že umíš zcela přesně posoudit, jaké zákroky jsou zbytečné nebo nejsou? Když už to teda řešíme. A pozor, nebavíme se teď o porodech, ale obecně o lékařské péči. Ono totiž je to tak, že každý je nejchytřejší zvířátko v lese a rozumí přesně medicíně a ví přesně, co se udělalo špatně, když tedy strejda Vomáčka měl tu bolest na srdci a voni furt vykládali, že jsou to záda a nakonec to byla rakovina a ti blbí doktoři to nepoznali a kdyby to poznali, tak by tu ještě byl bla bla bla. A taky přesně vědí, co se má a nemá dělat a umějí si i sami naordinovat léky a tak dále. Ale pak, když na ně dojde a je jim blbě, tak se dožadují úplně všeho a všech, a chtějí ty nejnesmyslnější zákroky, hlavně když "se něco dělá".
    Jo, takže bych zas na druhou stranu nedělala z doktorů úplné trubky a hajzly mořící ubohé pacienty všemi možnými zákroky, jen aby nahrabali peníze. Vykládat o tom někde na netu tímhle stylem je velmi snadné.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    BLONDYNKA: mozna kdyby si nepridelavali praci (a body u pojistovny, ktere se ale evidentne velmi hodi) zbytecnymi (a unahlenymi) zakroky, meli by cas se chovat slusne.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ZEGA: Ano, to je nepochybně špatně, to nerozporuju. To ovšem nemá zas co dělat s důstojností, že.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    Tak v tom případě nemáme opravdu stejný názor na věc. osobně si myslím, že pokud si lékaři o sobě myslí, jaký nejsou suproví, tak tohle vypustit z pusy nemůžou nikdy:

Tak vy nechcete?“ zeptá se. „Tak mně se zase nechce udělat ten ultrazvuk!“
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ZEGA: prave ze četla.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    BLONDYNKA: od ktereho tydne tehotenstvi ma pacientka podle tebe narok na to byt rozhozena?
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    BLONDYNKA: ja vim, ze cteme clanek od jedne strany ale precetla jsi si ten uvod?
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ZEGA: to musí byt na obou stranách. Doktor musí jednat slusne a zdvořile a pacientka si nemůže myslet, ze se kazdy posere z jejího strašného neštěstí v podobě potratu v prvním trimestru, když tam každy den řeší mnohem horší věci. Sorry za hrubší vyjadreni, ale chce to nějakou míru a relaci.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    BLONDYNKA: kdyby to byla jedna vypoved, tak nereknu ani popel. hystericka mi neprijde.
    chtela jsem tim poznamenat, jak malo by stacilo k tomu, aby se ledy nekam pohnuly..
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ZEGA: to jistě. Já ovšem neberu jednu hysterickou výpověď na netu jako extra smerodatnou a stížnosti na nepodani ruky mne taky prijdou poněkud mimo.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    a i ve spitale jsem se opakovane setkala s lekarem profesionalem, ktery toto neopomijel. staci tak malinko a hned si clovek nepripada jak kus masa na pase.
    srovnani napr. s nemeckym zdravotnikem ve spitale ani nebudu poznamenavat..
    je to jen o lidech, ale to uz tu bylo receno..
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    BLONDYNKA: pokud se nehodlam chovat slusne, jsem vyhorelej a vecne unavenej, tak nemam co delat u popelaru a uz vubec ne ve spitale, jakoz to v pomahajicich profesich, sluzbach a zdravotnictvi.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ZEGA: ani jeden jmenovaný není ve spitale, řekla bych.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    LAURA: njn, ale sedet porad doma na zadku taky nic nezachrani, proste lidi jsou jaky jsou a je to sice smutny, ale obecne jako narod moc dobre nefungujeme, ani v praci, ani mezilidsky... tomu se proste nevyhnes... a mne pak docela mrzi, ze kdyz uz se nekdo ozve, tak jen vyhranene, coz zni leda hystericky a s tim se pracovat neda... a tak se porad vsechno toci v zacarovanym kruhu...
    LAURA
    LAURA --- ---
    HABRENKA: ja odtud tak pozitivni zkusenost nemam. je to o lidech, to nepochybne, ale riskovat, ze narazim zrovna na ty neprijemny lidi, uz by se mi znovu nechtelo.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    ano je to o lidech..
    a predpokladam, ze pokud ma cas muj zubar i gynekolozka i praktik i doktorka praktikujici cinskou medicinu u meho prichodu cas zvednout hlavu od papiru a pozdravit me, nedej boze vstat a podat mi ruku (predstavit se a zeptat se jak se mam), zvladne to kazdej. jsou to 3 vteriny zivota...

nehlede na to, ze chovani popsane v clanku rozhodne nebylo jen o pozdravu, predstaveni, ale treba i kecickach o tom, zda nejakej doktor ma pravo hodnotit moje rozhodnuti o provedeni zakroku tim ze ma pripomnky na to, ze on teda nechce udelat UTZ..

je to jen o lidskosti, pokore a respektu. o nicem jinem.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ZEGA: vidis, a v tovarne u apolinare se mi vzdycky kazdy predstavi a usmeje se... od porodni asistentky pres doktora a na sale i anestiziolog... ja uz jsem to psala mockrat, je to o lidech, ne o zrizeni a ustavech...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam