• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    FIFI
    FIFI --- ---
    ORIKA: To je sileny. jako ja mam deti skoro 20 a zitra 15 let a ten uryvek, co jsem videla v TV, to bylo jak pred 20 lety, kdyz jsem byla tehotna ja!

OXIS: diky, nasla jsem na FB to Hnuti za nepr. porod, do toho druheho nemuzu, ja FB nemam, divam se pres manzela a ten by koukal, co jsem mu tam pridala za skupinu:) A koukam, ze v te skupine se na to "dost tesej".
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ten popis dost přesně vystihuje, jak to u nás v porodnictví chodí -)
    "Film v pěti kapitolách pozvolna odkrývá necitlivé zákulisí porodní mašinérie v České republice, kde se zdá, že na prvním místě je správně vyplněný papír a rutinní přístup zdravotnického personálu."
    OXIS
    OXIS --- ---
    FIFI: Skupina Porod v domácím prostředí a předtím ještě v Hnutí pro nepřirozený porod. Když si tam dáš vyhledat "zrození", tak Ti to najde všechna vlákna.
    FIFI
    FIFI --- ---
    OXIS: mas odkaz na ten FB ? nebo to je nejaka uzavrena skupina?
    OXIS
    OXIS --- ---
    FIFI: no, na fb ženský psaly že z toho nespaly...škoda, že to ale stejně uvidí jen pár beztak zasvěcených. Jo a to ta režisérka není prej žádná ultralesana.
    FIFI
    FIFI --- ---
    OXIS: to bude ono, diky. A na tom odkazu pisi, ze to pujde 12.11, cili ctvrtek. Tady to v programu na ten ctvrtek je:
    http://tv.seznam.cz/?date=2015-11-12 na CT2 Co jsem videla tu ukazku, bude to silene! :(
    OXIS
    OXIS --- ---
    FIFI: nebylo to tohle? http://www.csfd.cz/film/79595-pet-zrozeni ale myslím, že to má být v telce až v prosinci
    FIFI
    FIFI --- ---
    Vcera byla v TV upoutavka na nejaky porad o porodech, poradne jsem to nezachytila, snad to maji davat pristi tyden? A prislo mi to dost sileny, hlavni slogan byl MUSIME TO USPISIT a mluvil tam MUDR. Svoboda, byvaly primator, pak tam byl zaber na porodni sal, s rodickou a otcem ditete. Nevite, co to bude a kdy?
    KAI
    KAI --- ---
    ORIKA: me to vytacelo prave i predtim, tak jsem si k tomu neco dohledala a elhle. ocividne jsou to teda stare udaje, nicmene se tim vsichni stejne porad dal vesele ohani.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    LAURA: Moje chyba - včera jsem neměla čas rozklikávat a číst články...a popravdě mě vůbec nenapadlo, že by to byl tak starý článek... Myslela jsem že se bavíme o současné situaci a tím pádem o v současné době platné vyhlášce (rok 2011 mě nenapadl, byť ho tam už teď v těch článcích vidím; ve sbírce a vyhlášce jsem rok viděla a přišlo mi, že rok 2011 a 2012 nejsou tak uplně žhavé novinky... ).
    Omlouvám se...
    LAURA
    LAURA --- ---
    NIENNA: v době, kdy byl článek napsán, zákon 372/2011 Sb. neplatil. Stejně tak tebou citovaná vyhláška.
    OXIS
    OXIS --- ---
    Ale stejně si to interpretují, jak zrovna potřebují, viz to otření o domporody v Nizozemí .) http://www.biostatisticka.cz/manipulace-novorozeneckou-umrtnosti-uz-zase/
    KAI
    KAI --- ---
    NIENNA: tak to bude nejaka aktualizace, ne?
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    KAI: Ke zbytku se nemůžu vyjádřit...ale i v ČR je hranice 500 g.
    Viz. paragraf 82, odstavec 2, zákona 372/2011 sbírka (o zdravotních službách)se plodem po potratu rozumí plod, který po úplném vypuzení nebo vynětí z těla matčina neprojevuje ani jednu ze známek života a současně jeho porodní hmotnost je nižší než 500 g, a pokud ji nelze zjistit, jestliže je těhotenství kratší než 22 týdny.

Ve vyhlášce 297/2012 Sb. (o náležitostech Listu o prohlídce zemřelého...), se v nečíslované poznámce pod čarou dočteme, že pro potřeby vyplnění Listu se mrtvě narozeným dítětem rozumí plod narozený bez známek života, jehož hmotnost je 500g a více, nelze-li porodní hmotnost určit, narozený po dvacátém druhém dokončeném týdnu těhotenství, a nelze-li délku těhotenství určit, nejméně 25 cm dlouhý, a to od temene hlavy k patě.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    KAI: tohle jsem se dozvedela asi 3 roky zpet a od te doby me ty hlody jak jsme na tom skvele oproti ostatnim zemim vzdycky desne vytoci
    KAI
    KAI --- ---
    Neco k tematu CR jakozto svetova spicka v nejnizsi novorozenecke umrtnosti, oblibeny argument proti dom. porodum.

Je to FAKT pecka zjisteni, vedeli jste to?

"Největší problém je ale v tom, že máme velmi odlišnou definici dítěte mrtvě narozeného. V České republice se za mrtvě narozené považuje dítě neprojevující známky života a vážící alespoň 1000 gramů, a ne 500 gramů, jak je již nyní obvyklé v Evropě. Ročně se tedy v Česku narodí téměř dvě stovky dětí, které podle běžněji užívané definice spadají mezi narozené, podle české definice však mezi potraty."

Novorozenecká úmrtnost u nás není tak nízká, jak se Česko chlubí - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...ak-skvela-jak-se-cesko-chlubi-pxc-/domaci.aspx?c=A111216_204559_domaci_taj

Nebo tady, nejaky lekarsky zdroj:

"Rozpory v definicích i hlášeních

V prvé řadě je tu fakt, že každá země si perinatální úmrtnost počítá tak trochu po svém. Většina evropských zemí nyní používá hmotnostní hranici 500 gramů jak pro živě, tak pro mrtvě narozené děti. V ČR se za mrtvě narozené považuje dítě neprojevující známky života a vážící alespoň 1000 gramů. Ročně se tedy v Česku narodí téměř dvě stovky dětí, které podle běžněji užívané definice spadají mezi narozené, podle české definice však mezi potraty. Další rozpory existují v hlášení mrtvorozenosti.
    Podle zprávy ÚZIS „Rodička a novorozenec za rok 2009“ chybí v hlášeních z porodnic 70 mrtvě narozených, zachycených ve statistikách ČSÚ. Překonáme-li i tyto technické překážky a údaje přepočítáme tak, aby byly srovnatelné s ostatními zeměmi, dostaneme místo uveřejňovaného údaje perinatální úmrtnosti 3,6 ‰ (rok 2009) číslo 5,2. Sousední Rakousko za stejný rok uvádí hodnotu 5,6 ‰, Německo 5,3, Švédsko a Norsko 4,9, Velká Británie 7,6, Nizozemsko 5,7. Tvrzení, že všechny země „tolerující domácí porody“ mají horší perinatální výsledky než Česká republika, je tak vyvráceno už těmito několika čísly – lepšími výsledky Švédska, srovnatelnými výsledky Německa."

http://zdravi.e15.cz/...oviny-zdn/novorozenecka-a-perinatalni-umrtnost-jsme-skutecne-nejlepsi-462365

No moc hezky to soudruzi ojebali!!
    PETPET
    PETPET --- ---
    SANCHA: ja taky... Ale priste radsi rovnou reknu ze chci rodit doma a pripravim se na to :-)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Tak včera porodili doma moji známí, prostě to nestihli do porodnice. Oba dva byli celkem zapřisáhlí odpůrci domácího porodu. Teď si pochvalují, jak to bylo vlastně hezké :)
    TABBY
    TABBY --- ---
    SANCHA: Sama? Nebo mas nejakou podpultovou PA? :-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    PETPET: tak pořád je vysoké procento žen, které si ten koktejl epidural-oxytocin-nástřih vyberou dobrovolně a řeknou si o něj...a nějaké to procento, které je k tomu různými způsoby manipulace nebo citového vydírání dotlačeno (mě při prvním porodu oxytocin dali i přes můj nesouhlas, nástřih to stejný)
    u císaře moc na výběr nemáš, tam už je to asi většinou fakt akutní, takže mi to přijde pořád "přirozenější" než ten vyžádaný epidurál a spol. (pomíjím případy, kdy si o něj ženy/celebrity řeknou)
    podotýkám, že cokoli co žena sama považuje za dobré a prospěšné je ok, někdo preferuje lékařsky vedený porod se zásahy a cítí se tak dobře, někdo naopak preferuje možnost rodit přirozeně a sama/s PA...prostě každému co jeho jest, jen by tu jaksi měla existovat ta možnost výběru, což u nás není :/
    PETPET
    PETPET --- ---
    ORIKA: presne... Kde neni poptavka, tam neni nabidka. Na sestinedeli v porodnici se mnou byla holka, ktera rikala, jak mela super prirozenej porod - epidural, oxytocin a nastrih.... No jako prirozenejsi nez muj, ktery byl cisarem asi teda jo, no...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam