ILLUZE: tak zrovna tenhle opravdu tezko, prave... ten bude naopak jeste vic presvedceny o sve pravde a to je ten problem - ode zdi ke zdi a porad to same dokola, nejvic slyset je "lekari vedi, co delaji, takhle to proste je" (i kdyz to tak velmi casto neni, ze...) a na druhe strane "lekari se chovaji jako arogantni prasata, cpou do zen nasilim drogy, neni zadne soukromi a porod v porodnici je horor". a o tom, jak se opravdu veci k dobremu meni, debatovat o tom, kde prostor pro zlepsovani je a ze se vazne situace velmi zmenila a je potreba, aby to tak bylo dal, hledani moznosti misto osocovani obou stran, to uz proste neni "tema", protoze je to zjevne moc nudne. a to mne fakt mrzi, protoze ja se treba do nejake te porodnice/nemocnice (!) jeste nekdy podivam.
predstav si prvorodicku bez vlastni PA/duly, ktera ten dokument videla. co tak muze cekat? pripravi se? prijde s porodnim planem, napsanym, nauci ho doprovod, kdyby sama "nebyla schopna rozhodovat" a personal se z ni pak muze rovnou rozskocit, protoze wtf? dalsi, co nam rika, jak maji veci byt, bez ohledu na to, ze je tam treba uz delaji dobre. byt v jejich kuzi musi byt hrozne a ja do prvniho porodu sla napul s tim, ze to prece neni zadne drama, je to prirozeny proces, moje telo je na to stavene, ale druha pulka mela takovy strach a vis co? hlavne kvuli "dobre minenym" radam duly, ktera se mnou nesla... mit nastudovano je jedna vec, ale nevis, co te ceka a ve vysledku se muze stat, ze neveris sobe a pak ani personalu. pak je takovy porod fakt desna prdel :(
KAIRRA: tak ke mne se takhle presne chovala doktorka u druheho porodu... zena, ano. a ohradila jsem se, slusne, ale durazne, ale mela jsem stesti, ze jsem byla v pricetnem stavu. Proti tomu jsem tam potkala dva uzasne doktory, slusne, mile, s odstupem a trpelivosti, co se ke mne nechovali jako ke kusu pracovniho materialu, co by mel byt brzy ze stolu. je to o lidech a ty tohle nezmeni, naopak. opravdu mne zajima Sobotkovo vyjadreni k dokumentu, bude-li nejake, hlavne k jeho chovani... trpelivost a respekt a proti tomu chovani burana a sleh sem sleh tam... ale vrha to stin na to mnozstvi doktoru, kteri jsou slusni a kteri ted budou zase v tezsi pozici, nez dosud a na rozdil od arogantniho blbecka si ji trochu vic pripusti k telu. nezavidim jim to, vubec, opravdu mne to mrzi, protoze z toho pak vznika proste krec :-(