• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    FIFI: Já netvrdím, že se to někde neděje, ale když pak někdo píše články o nějaké zemi a podává to tak, že se to tady takhle dělá, tak je to podle mě mimo. Tak když už čtete jeho články, chtěla jsem vám napsat, že je potřeba ho brát s rezervou. Stejně jako když někde čteš, jak jsou norové chladní, je tu půl roku tma, děti nedostávají sladkosti jindy než o víkendu a další podobný kraviny. Ale to už sem nepatří :)
    FIFI
    FIFI --- ---
    BARRUSHE: i ja v CR zazivam veci, na ktere jen tak nekdo nenarazi. Treba ze zdravotnictvi -nase mistni detske stredisko takove, ze od roku 2007 se zde vystridalo nejmene 8 pediatru, spis vic, nikdo to ani nedokaze spocitat. Taky mi to nekdo nemusi verit a budou si myslet, ze kecam.

To stejne treba zakladka.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    Jinak co se týká článků od A.Ruščáka, tak s něčím souhlasím, ale občas mi to příjde mimo a píše o věcech, na který my jsme vůbec nenarazili a to se mezi nory normálně pohybujeme. Takže je to potřeba brát s rezervou..
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    FIFI: Dál to probíhá tak, že u nás byla 5tý den po porodu dětská sestra, pak jsme byli dálší týden na převážení a jelikož dcera dobře přibrala na další kontrolu jdeme až v 6ti týdnech. Na pravidelné prohlídky chodíme na zdravotní stanici, k dětské sestře. Čas od času je tam i doktor, ale není to pokaždé. Bude třeba na té prohlídce v 6ti týdnech kontrolovat kyčle atd. Do roka věku se snad chodí každý měsíc. Jinak tam můžeme kdykoliv zavolat pro radu a v případě akutní nemoci se chodí k praktickému lékaři, jako mám já. Na norské zdravotnictví jsem taky slyšela nic moc reference, ale za ten rok a půl, co tu žijeme jsme s tím teda problémy neměli, takže já nic negativního napsat nemůžu. U doktora jsme byli se starší dcerou 2x, muž tam tam byl jednou a já tam docházela v těhotenství, vždycky to probíhalo v pohodě.
    FIFI
    FIFI --- ---
    BARRUSHE: a jak to bude vypadat s peci dal? Co norsky pediatr apod.? O tom prave take Andrej R. pise, jenze uz ne tak hezky, jako o porodech.
    OXIS
    OXIS --- ---
    BARRUSHE: Morgan myslela spíš tu sociálku asi. Norské porodnictví vyvolává nadšení, psal o tom hezky i Andrej Ruščák.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    MORGAN: Zrovna před 5ti dny jsem tady porodila a češi se mají od norů hodně co učit! Celá péče jak v těhotentsví, tak při a po porodu je jako nebe a dudy. Těhotenství tu rozhdoně není nemoc a porod operace! Rodit doma tady v pohodě můžeš, ale stejně většina žen rodí v porodnici a to zkrátka proto, že ta péče je fakt úžasná. Rodíš pouze s PA a dětskou sestrou, doktor je jen někde v nemocnici v záloze pro případ komplikace. Nikdo nikam dítě neodnáší, nikdo na tebe nespěchá, nedělají nástřihy jen tak, respektují tvé přání...zkrátka vše, co mi v ČR přišlo příšerný, je tady úžasný. Jsem ráda, že aspoň druhý porod proběhl tak jak proběhl. Stejně jako první porod to byla rychlovka, ale zato jsem druhou dceru vyprdla jako nic :) Jen mě o to teď víc mrzí, jak probíhala poslední hodina v porodnici v Jablonci, ale co nadělám. A jen tak mimochodem jsem se bavila s jednou místní PA a ta říkala, že tu měli českou PA, která tady chtěla moc pracovat, ale nemohli jí přijmout, protože neměla dostatečnou praxi. No jak by jí asi získala, když "rodí" ženy doktoři :(
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    OXIS: jednou, tak pred rokem (?) tam Veselovsky mel Petru Sovovou a Svobodu, bylo to dobry, urcite se to da dohledat...
    OXIS
    OXIS --- ---
    Mě by zajímalo, jak by zrovna s ní a se Svobodou vedl rozhovor Veselovský, který mi přijde jako příznivec alternativních porodů.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Tak ja jsem asi precitlivela, ale ten zacatek rozhovoru mi ze str. drtinovy prisel jako (mozna neprimo) atakujici.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    TORUVIEL: ono je hlavne uplne spatne tyhle dve veci od sebe oddelovat. Pristup objektivne ma vliv na prubeh porodu. Argument lekaru ze je to v porodnici bezpecnejsi plati ve smyslu "posledni zachrany"v problemovych situacich, kterou jsou schopny v porodnici poskytnout. Pokud se ale bezpecnost bere v sirokym slova smyslu, tj. ne jen ve smyslu zachrany zivota - vyrvali jsme dite z matky a oba jsou zivi a "zdravi", ale z hlediska toho, kolik porodu probehlo "bezproblemove" (tj bez nutnosti lekarskych zasahu) a bez nasledku pro matku po "zbytecnym" cisari, po zbytecnym nastrihu, po zbytecnym odebrani ditete "na zahrati" ci jejich oddeleni kvuli "nedostatecnym kapacitam" atd atp, tak je jisty, ze jich bude vic bezpecnych bud doma, nebo v porodnim dome/porodnici kde nechaj maximalni prostor prirozenymu prubehu namisto nuceni rutin a zbytecnosti, ktery vyrusujou rodicky telo od toho aby fungovalo "jak ho nastavila priroda", pripadne kde v prirozenym prubehu porodu podporej ty, ktery "nevedi, co maji delat".
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Mně Drtinová nepřijde nijak hrozná, asi se snaží nevypadat jako přívrženec domácích porodů a chce to dělat objektivně. To je pochopitelný. Ale i tak mi přišlo, že s tou paní vlastně sympatizuje, jen je prostě vidět, že objektivní argumenty (které předkládala Drtinová a předkládají je i lékaři) nejsou pro ženu vše, jde tam i o ten přístup, etiku řekněme. A to by si mohli lékaři uvědomit, že když se budou chovat jak hovada, tak jim tam ty ženy (některé) odmítnou chodit, navzdory všem supr argumentům o tom, jak je to v porodnici bezpečné. Je to prostě nedílná součást té péče (nebo by měla být), a měla by se ta diskuze přestat vést stylem nezodpovědné vražedkyně domorodičky x supermani porodníci. A na tomhle rozhovoru mi přišlo fajn, že to ani z jedné strany nešlo do útoku, ale byl tam respekt, rozhovor, věci se říkaly tak, jak byly.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    TORUVIEL: Ty jo, moderatorka je silena, uplne tu zenu (sonu?) obdivuju, s jakym klidem to dava...
    zajimavy (a palcivy tema) to na konci o vztazich s detma...
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    TORUVIEL: ty jo, drtinova je hodne ostra. ten vyraz... jinak knihu od soni mam a prijde mi fajn :)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    SHIVA42: tem se mi podarilo se vyhnout :) pamatuju si tu ulevu po losovani komisi, ze nemam ani jednoho z nich - to jsem jeste netusila co je zac prave Suchanek kteryho jsem schytala :D
    SHIVA42
    SHIVA42 --- ---
    WITCHIE: taky si ho pamatuji. Ale nebyval to jeste takovej hajzlik, meli jsme tam jiny experty (Pavlicek, Jiraskova)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Biostatistička v Automatkách: Úmrtnost je dost špatný nástroj na to, jak měřit péči u porodu | Automatky
    http://www.rozhlas.cz/...kach-umrtnost-je-dost-spatny-nastroj-na-to-jak-merit-peci-u-porodu--1560999
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Petice za péči o ženu a dítě v období těhotenství, při porodu a během šestinedělí | e-petice.cz
    http://e-petice.cz/...za-peci-o-zenu-a-dite-v-obdobi-tehotenstvi-pri-porodu-a-behem-sestinedeli.html
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    Domácí porody ve Štrasburku: Odpovídá za zdraví a život jedinec nebo stát? | Česká justice
    http://www.ceska-justice.cz/...ci-porody-ve-strasburku-odpovida-za-zdravi-a-zivot-jedinec-nebo-stat/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam