• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    PETPET: u druhého porodu už jsme bydleli v lese, takže muž vyrazil zakopat placentu pár hodin po porodu a dal si to sám...
    zpětně mě to malinko mrzí, u prvního mláděte odstup mezi porodem udělal zajímavou stopu.. bylo hodně zvláštní, držet v ruce placentu (jakoby čerstvou) a projít si pár zážitků z porodu a období po porodu.. taky se mi připomnělo, co jsem se naučila a co jsem se rozhodla s tím dělat.. za mě tyhle "rituály" mají své místo ve vývoji člověka..
    dodnes se na to místo ráda vracím ( u studánky v moravském krasu) a děti moc rády poslouchají celý příběh o tom, jak přišly na svět.. je to takové romantičtější, než "a pak ten vak, který tě devět měsíců chránil a nechával růst, spálili v peci":D
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    YEETKA: Diky, je to pekne napsane. Souhlasim s tebou. Ted budu resit dulezitejsi veci nez co s placentou. Zmrazime ji a na zacatku podzimu uvidime co dal.
    PETPET
    PETPET --- ---
    YEETKA: krasne napsane-diky! Kvuli porodu CS jsem ji ani okem nezahledla a dost me to mrzi... Priste to doufam dopadne jinak.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    WITCHIE: tak pro "vědomější" lidi to jistě důležité je.. z hlediska třeba čínské medicíny jde o podstatnou součást životního příběhu dítěte-jde o obrovské množství či-životní energie a pozornosti, které placenta obsahuje.. proto placentu i pupečník suší a používají jako lék pro toho, komu náleží při záludných, nebo civilizačních nemocech..

případně kelti, zakopávali placentu a zasadili k ní strom, aby demonstrovali sílu ženského lůna a vrátili zemi, co jí patří..

pro mě zakopat placentu znamenalo dokončit proces, který započal otěhotněním, takové dokončení iniciace a proměny ženy v matku a muže v otce.. u prvorozené jsme zakopávali až po půl roce a bylo to jako dokončit úkol, znatelně jsem pocítila obrovské smíření se svou novou úlohou..

jeden z nejbdělejších zážitků po porodu placenty pro mě byl, když mi ji pa ukázala se slovy: podívej, jak je krásná, rozvětvená.. mnohé národy věří, že placenta je jako mapa osudu dítěte...

je mi upřímně jedno, co si o tom myslí "racionálové" bylo pro mě naprosto jasné, že zacházet s placentou jako s "biologickým odpadem" je jedna z věcí, která definuje, co je na našem přístupu k porodu a těhotenství špatně... hodně jsme se odklonili od jakýchkoliv projevů čehokoliv co se nedá nijak prokázat.. a iniciační rituály a jejich důležitost se jaksi nehodí do obrazu technického, racionálního a ochočeného člověka korporátní doby..

například fakt, že placenta je velice ceněná, co by příměs do krémů a léků a má naprosto "zázračné" účinky v takových směsích je jistě jenom náhoda a nic "zázračného" na tom vlastně není:)

LOMILOMI: zmražení se dá, když je to pro muže moc, tak si to budeš moct pořešit až na to budeš mít sílu.. a je to fakt proces, který stojí za to si projít.. ještě možná takhle s odstupem oceníš onen vak a pořádně si jej prohlédneš, alespoň pro mě to mělo obrovskou sílu.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    KERRAY: Jen doufam ze mi ji manzel omylem nesni az prijde nekdy v noci hladovy z prace :))
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    BODY_SUIT: nevím nevím, jak by se jí to v 33tt kopalo :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    my ji strčili do mrazáku a zakopali až snad po půl roce...
    OXIS
    OXIS --- ---
    Já si chtěla udělat koktejl, ale nějak jsem to nestihla a po třech dnech jsem placentu přesunula z lednice do mrazáku. A tam teď čeká, co bude. Asi ji zakopu k mámě na zahradu, vůbec se na to netvářila, ale až ji to tam všechno divoce poroste, to bude koukat! :D
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    LOMILOMI: já to s mojí PA řešila, chtěla jsem část sníst, zbytek zakopat. Před rokem a půl to byl ještě celkem underground v porodnici, ale dnes už je prý celkem rozšířené, že vám ji dají. Nám to nakonec nevyšlo, tak byla spálena jako bioodpad, ale jestli je to pro tebe tak důležité, tak to snad nějak vymyslíš :) můžeš ji zmrazit a až budeš fit, zakopat kde budeš chtít...
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    LOMILOMI: To se snad do popelnice nevyhazuje ne? Myslela jsem si, že se to nějak hromadně pálí s ostatním bioodpadem.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    WITCHIE: Osobne mi na tom zalezi. Je mi proti srsti predstavit si jak se placenta, muj organ a zivotni organ meho budouciho ditete vali v popelnici. I kdyz pri porodu v porodnici to clovek ani nema sanci resit.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    A proc je to tak dulezite, jestli se ne/zahrabe, resp co se s ni stane?
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    ANDELICEK_ANDY: To by se mi prave libilo, ALE : muz odmita cokoliv zahrabavat, ja pravdepodobne na zahrabavani nebudu po porodu ve forme, puda je tu desne kamenita, takze to bude fyzicky narocne. Mame tu jeden les kam obcas radi chodime, ale v lese je desnych korenu... Mame u panelaku zahradu, ale to by asi sousedi koukali...
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    nebo třeba zakopat na nějaké speciálí místo (pro vás), vím v ČR o několika místech, kde bych mohla zahrabat milion placent :D Tu synovu jsme zahrabali na zahradě domu, kde se narodil...
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Diky za odkazy o zpracovani placenty. Ve Francii, kde ziju je to ilegalni. Musila bych ji asi tedy nejak posilat do Cech, coz nevim je-li mozne. Muz se vcera vyjadril tak, ze rozhodne nic zakopavat nebo zmrazovat nebude, myslim, ze ho tohle tema zatezuje...

Jinak jsem ted v 33 tydnu a miminko nebylo otocene hlavou dolu. Moje PA mi udelala seanci akupunktury do bodu u vnejsiho okraje nehtu malicku na nohou (draha mocoveho mechyre) a zabralo to. Plus jsem delala jeste cviceni, nebo spis jsem si urcitym zpusobem lehla na polstar.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LOMILOMI: tak, možná si vybrat místo, kde se dobře kope?
    PETPET
    PETPET --- ---
    LOMILOMI: nektere PA placentu zpracovavaji na kapsle, ale nic moc blizsiho o tom nevim.
    Vice treba zde: http://www.jemnezrozeni.cz/#!placenta/cy2u
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Co s placentou? Moje dula mi rekla ze bud vyhodit, nebo dat zmrazit a az bude cas zakopat (a treba nad to zasadit nejakou rostlinu) a nebo snist. Co jsem posledne zakopavala, coz bych brala jako nejprijatelnejsi metodu, byla moje kocka, u kamose na zahrade, neb my soukromou zahradu nemame. Trvalo nam to s muzem asi tri hodiny, znicili jsme u toho o kameny jednu lopatu a jednu motyku... tak to me prilis nelaka ;)
    NYA
    NYA --- ---
    SANCHA: nene, žena je vždy otestovaná u doktora..

pokud je negativní, je potřeba po porodu otestovat dítě (dělá se z krve z pupečníku nebo prý jde vzít i z placenty, když po dotepání už v pupečníku není)
    pokud je dítě Rh pozitivní, je nutné, aby matka dostala do dvou dnů injekci, která zabrání, aby v příštím těhotenství, kde by bylo dítě Rh+, vytvářel její systém protilátky proti plodu

u domácích porodů je trochu problém nechat otestovat vzorek, laboratoře ho nechtějí brát bez doporučenky od lékaře, ani pro samoplátce..
    asistentka na to nemá papír, aby vzorek mohla poslat, tak zbývá leda možnost od pediatra, ti ale často nejsou domácím porodům nakloněni a nechtějí spolupracovat

proto je tenhle test na doma hodně užitečný pro ženy Rh-, které chtějí rodit doma
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam