• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    MULTICAT: Ja mela maminku u prvniho porodu (ne na sale, ale v cekarne). V podstate me spise rusila ta predstava, ze tak dlouho musi cekat atd. Taky moji bolest prilis prozivala, mozna i trochu panikarila, ale v tu chvili jsem potrebovala spis nekoho, kdo se nad to povznese a rekne mi, ze to bude dobry a ze je vse v poradku. Uvedomila jsem si, ze ona je uplne jina nez ja, ze rodila jinak, ze ma jine predstavy. To co potrebuju, je spis silna "materska" postava, nekdo, na koho se muzu emocionalne upnout, coz by, podle me, mohla splnovat dula anebo porodni asistentka.
    Co se tyce meho muze, ma spoustu kvalit, ale dobry doprovod u porodu proste bohuzel neni. Tak se na nej nechci upinat. Bude zapisovat kontrakce a varit polivku.
    Taky si myslim, ze je dobre mit kolem minimum lidi. Kdyz clovek rodi, je v tom sam a je to jeho boj.
    SIG
    SIG --- ---
    MULTICAT: Je to hezky takhle na fotku, ale teta dula na kurzu maminky u porodu spis nedoporucovala, ze to kdyz v nejslabsi chvili volas pomoc mami pomoc te blokuje v tom ze se z tebe samotny stava matka... Taky bych tu moji primo pri akci nechtela ale i tak bych ji rada na blizku, vidi ji tak jako za dverma jak vari treba tu polivku :)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    LOMILOMI: já jsem nějaká citlivá, dojalo mě to :)
    Mrzí mě, že bych mámu u porodu nechtěla, máme dobrý vztah, ale asi ne dost dobrý... No, i když já nechtěla ani muže, čím méně lidí, tím pro mě lépe...
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    NYA
    NYA --- ---
    jinak musím trochu něco říct na obranu porodnic ... že jsou různé a nedá se je házet do jednoho pytle..
    mně domácí porod nevyšel, malej šel na svět trochu dřív a já měla anemii, tak i když jsem s jinou možností, než s domácím porodem nepočítala, tak jsem tam musela.

byla to porodnice v Litoměřicích a přijela jsme tam s porodním plánem sesmoleným narychlo v ruce na papír.. a všichni ho tam brali vážně

a čím vším mě příjemně potěšili:
    - při porodu maximum soukromí, vlastně kromě monitorů nás tam s otcem dítěte nechala tamní pa samotné a přišla až ke konci
    - bez nástřihu
    - bez epiduralu, umělého oxytocinu, nebo dalších umělých zásahů.. dostala jsem jenom na přivítanou transfuzi, která byla nutná kvůli anemii a bez které by se mi kontrakce asi pořádně nerozjely (porod začal prasknutím vody) .... naopak ke konci jsem se pa zeptala, jestli mi dá něco na bolest, a ta jenom zavrtěla hlavou :)
    - podpora, že porod běží normálně a dobře
    - porod trval dlouho, přesto na mě nespěchali
    - netrvali na tom, abych se převlékla do jejich košile, ale nechala jsem si svoje tričko -- to mi pomohlo necítit se tam cize
    - pupečník střihali po dotepání
    - okamžitý bonding, dítě mi nikdo kvůli vyšetřením nebral, zvážili a změřili si asi za tři hodiny po narození, kdy jsem se přesouvala na pokoj a volné ruce se mi na chvilku hodily, dítě mi hned vrátili zpět. personál natolik milý a v pohodě, že jsem neměla problém jim děcko na chvilku svěřit
    - při pobytu jsem měla děcko pořád u sebe v posteli pod peřinou, mohlo se mnou i takhle spát, u mě na břiše (tím jsem ho zhýčkala ještě víc než kdybychom byli doma, tam bych ho v posteli položila asi vedle sebe .. v porodnici to nešlo, postele pro jednu osobu.. tak byl pořád u mě na břiše a většinou tak spí doteď, je mu jeden měsíc. máme to oba rádi :)
    - vykoupat ho mě nenutili, udělali jsme to až den před propuštěním, sama jsem si o to řekla, aby mě to naučili
    - s kojením nebyl problém, tak mě nenutili vážit a zapisovat do tabulek. doporučený tříhodinový interval jsme ani při dobré vůli neuměli a nikdo neprudil

a nepotěšili mě
    - nedali mi placentu
    - průběžné monitory během porodu přecijen rušily, v kontrakcích jsem se s ním nemohla moc hýbat a to bylo nepříjemný. naštěstí jich nebylo moc
    - pobyt v porodnici v šestinedělí byl dobrej i špatnej ... kromě výše zmíněného, mě naučili dítě přebalovat, oblékat, koupat, zvedat a nosit, řekli mi spoustu informací
    - ale zbytečně moc kontrol, dětská doktorka, ženská doktorka, děstká sestra, ženská sestra, měření teploty, kontrola po změně směny ... byl to program na celé dopoledne a večer taky. tak jsem byla fakt moc ráda, že jsem šli brzy domů
    - nedokázala jsem jim odmítnout vyšetření miminka (otázka, jestli chci ohrozit děťátko .. no samozřejmě že ne, žejo) .. tak i když byl synek naprosto zdravej, prověřili to všemi možnými způsoby, že je to fakt... což je zase dobrý vědět, aspoň
    - jídlo hrozný, měla jsem raději svoje

píšu to hlavně pro ty ženy, kterým by třeba taky domácí porod jako mě nevyšel ... byla jsem z toho hodně paf, že do porodnice musím a byla jsem z toho dost nervozní. ... vyslechla jsem si předtím toho o porodnicích hodně špatného, tak jsem z toho měla obavy .. které ale byly zbytečné.
    na druhou stranu, kvůli těm obavám jsem vzala k porodu otce děcka (nejsme spolu) a to bylo dobře. tak to asi proběhlo všechno nejlíp, jak mohlo.

porodnici jsem si vybírala spíš jen pro jistotu, ale vybrala jsem ji důsledně, aby byla dobrá, podporující přirozené porody.
    díky zájmu o tematiku přirozených porodů jsem věděla, co všechno do porodního plánu psát a na nic důležitého jsem nezapomněla. být si jistá v tom, co chci a co nechci, je v porodnici důležitá, v průběhu porodu už se nic rozmýšlet nedá :)
    NYA
    NYA --- ---
    SIG: na vysočině znám dulu (ne pa), která pomáhá samostatně u porodů, dvakrát pomáhala přijít na svět i dvojčatům

TABBY
    TABBY --- ---
    ANDELICEK_ANDY: "a vystudovat PA bez netu jde, jsou na to školy"

Ja netvrdim, ze nelze vystudovat obor porodni asistence bez pristupu k internetu. Co tvrdim, je, ze je pro beznou rodicku je obtizne se dostat k porodni asistentce, ktera je ochotna se o ni starat, potoze
    - PA pracuji temer vyhradne v porodnicich
    - existuje minimum nezavislych PA (tady zrejme vznikla ta tvoje uvaha o pristupu k internetu - nezavisle registrovane porodni asistentky ma v datazazi na svem webu UNIPA)

Podotkla bych jeste - k tomu ziskavani porodni asistentky, o nemz tvrdim, ze je veci konexi -, ze neni zadne terno mit PA v rodine, protoze existuje velke nebezpeci, ze to je PA nemocnicni, ktera prirozeny (bez medikaci, vyrusovani, nastrihuj aj.) porod v zivote nevidela, o porodu doma ma hororove predstavy, kterymi promori siroke daleke pribuzenstvo...
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    SANCHA: Dik. Hledam a v cestine nenachazim. Ve fr je to "Intimes naissances" : tady jsem objevila blog http://www.intimesnaissances.com/
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    LOMILOMI: naprosty a bezvyhradny souhlas :-)
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Myslim, ze kazdy to ma jinak, nevidim smysl nejak skatulkovat zeny co se rozhodly pro domaci porod. Ted zrovna ctu knihu s pribehy domacich porodu, kazdy pribeh je naprosto unikatni. To co ty pribehy spojuje neni pristup k internetu, socialni postaveni nebo kulturni prostredi, ale zklamani prvnim porodem a pocit ze to prece musi jit jinak a touha o to, nenechat si tenhle jedinecny a ohromne obohacujici okamzik ukrast. Tedy taky touha po osobnim rustu, coz nema nutne kazdy.
    Nechci ale naopak rict, ze ty, co chteji rodit v porodnici nechteji osobne rust. Nekdo to medikalni prostredi opravdu potrebuje.
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    TABBY: dobrá, chybělo tam "imho". domorodky v mém okolí vidí internet jednou týdně/měsíčně z rychlíku. a vystudovat PA bez netu jde, jsou na to školy, každopádně netvrdím, že "subkulturní" nikdy k netu nepřijdou. jen na to (lidi z mého okolí) většinou nemají čas ani potřebu. třeba tam u té Prahe to mají jinak. :)
    TABBY
    TABBY --- ---
    PETPET: Jak rikas...
    PETPET
    PETPET --- ---
    ANDELICEK_ANDY: ja myslim, ze to je velmi ruznoroda skupina zen. Jednu cast tvori urcite zeny, ktere se s internetem nekamaradi a PA jim prihraje do cesty v pravy cas osud, vitr, hvezdy... Pak jsou dalsi, ktere poprve rodily v porodnici a jsou z toho tak zklamane, ze pri dalsim tehotenstvi shaneji informace a rodi pak doma. A pak jsou zeny-bojovnice, ktere rodi doma a bojuji proti systemu porodnictvi v CR velmi verejne.
    PETPET
    PETPET --- ---
    TABBY: stejne je to sileny, zs na fb skupine o domporodech si jmena ochotnych PA musi psat do zprav a NIKDY verejne. Stejne jako je nezverejnuji pak v tech porodnich pribezich...
    TABBY
    TABBY --- ---
    ANDELICEK_ANDY: Tak samozřejmě by mne zajimal zdroj, o ktery sve tvrzení opiras, ale protože obe vime, ze žádná taková statistika neexistuje, postaci mi, když mi sdělíš, jak se zájemkyně o domaci porod s PA k teto "podpultove" profesi dostane, aniz by měla přístup k netu, to za A. Za B mne zajímá, jak jako Bezny Franta Uživatel přesvědčíš tu PA, aby ti u domporodu - se vsemi moznymi dusledky - asistovala, aniz budes pro ni duveryhodna (tj. soucast subkultury).
    TABBY
    TABBY --- ---
    MORGAN: Aby byl porod doma s PA lege artis, musela by mit s sebou operační sál (četla jsem, ze vybavení v hodnote 2 mil.). To same ten hypoteticky doktor.
    Ze to je vybavení pro přirozený porod zbytečně, je doufám jasné.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ANDELICEK_ANDY: Teď mě tak napadlo, existují vlastně vůbec lékaři−porodníci (ti snad mají to "povolení" pro vedení porodu), kteří by asistovali u porodů doma? Bylo by to potom lege artis, nebo jsou tam zase jiné klacky pod nohy? Že se teda mluví vždycky jenom o kvalifikaci PA, které teda mají legislativní překážky. Nebo absolutorium lékařské fakulty automaticky znamená přeprogramování mozku na porodnice, epidurály a oxytocíny?
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: muhehe, taky jsem na to chtela reagovat (rodi vzdy a pouze jen zena, PA / porodnik ji mohou asistovat, nicmene NIKDY "nerodi" ani ji "neodrodi"), ale pak jsem si rekla, ze nebudu jedovata ;)
    nicmene, kazda z nas ke svemu klidu a dobremu pocitu potrebuje neco jineho a je to tak naprosto v poradku..takze pokud nejake zene k lepsimu pocitu bezpeci a klidu u porodu pomuze urcita barva steny, budiz ji to prano a neni potreba ji kvuli tomu shazovat
    Jinak tedy naprosto nesouhlasim s tvym tvrzenim, ze drtiva vetsina zen v CR rodicich doma se svou PA na net / fcb / nyx vubec nechodi..mam zcela opacnou zkusenost
    LOMILOMI: mam za to, ze tento mechanismus je mezi porodniky znam, jen oni na to jaksi z vysoka kaslou
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    PETPET: to vede k zastaveni u kazde. Klicem je MINIMALNI STIMULACE NEOCORTEXU. Kazda otazka a komentar a vubec mluveni vede k premysleni, zapojeni hlavy - teduy ke stimulaci neokortexu a zastaveni porodu. Uz jen pritomnost osoby se zvysenou hladinou adrenalinu na dohled vede ke zvyseni adrenalinu u ostatnich kolem, tedy k zastaveni porodu. To funguje i u zvirat. (jedno vystresovane zvire ve smecce vystresuje celou smecku - slouzi to jako ochrana pred nebezpecim).
    Kdyby o tomhle mechanismu vedeli porodnici, to by se to rodilo.
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    THICKLY: rodí žena, ani PA a už vůbec ne doktor (v ČR většinou chlap...nemá ani vaginu).
    THICKLY: jestli je pro někoho důležitá barva stěn v místě, kde rodí, tak to upřimnou soustrast.....ale ty nadstandarDy asi dělají hodně ;)

TABBY: TORUVIEL: SIG: jak někdo zmínil stát se součástí "subkultury"....drtivá většina žen, co rodí v ČR doma a mají své PA, na fejsbuky a nyxy vůbec nechodí...

THICKLY: PA nemusí být registrovaná v žádné daNé nemocnici, ale musí mít "povolení" pro vedení porodu, což české úřady nedovolují, čímž prozřetelně v podstatě neumožňují PA práci. Jediné, co dnes PA může v ČR dělat legálně jsou předporodní kurzy a poporodní péče (docházet domů a pomáhat v prvních týdnech/šestinedělí).
    PETPET
    PETPET --- ---
    MORGAN: tak oni nemavaji jehlou pred oblicejem :-) ale kazdy vyruseni i jen s nabidkama a nutnost podepisovat dalsi a dalsi reverzy vedly ke zpomaleni a zastaveni porodu... Aspon u me.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    PETPET: Heh, mám fobii z jehel, zvlášť těch do páteře. Mně kdyby někdo při porodu zamával před očima tou jehlou, tak mi odejdou kontrakce a můžu jít rovnou na sekci :) Taky to do plánu radši píšu rovnou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam