• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    PROMETHEA: V porodnici se vyspíš jedině když se povede ulovit nadstandard. A pokud budeš mít mimino u sebe (což předpokládám, že bys chtěla), tak ani to ne, protože tě ani mezi kojením nikdo nezastoupí. Rodila jsem ambulantně dvakrát, druhý a třetí porod, tudíž v obou případech už doma bylo starší dítě/děti. Osvědčilo se mi mít doma k ruce krom manžela ještě někoho, aby se jeden mohl věnovat dětem a druhý domácnosti a vaření. Tvořit do mrazáku zásoby na zbytek šestinedělí, aby nebylo nutné starším dětem vařit, až s nimi budu doma sama. Posílat děti hodně ven, na hřiště, na procházky (domlouvali jsme se s kamarády, aby je přibrali, když šli se svými dětmi) a aspoň jednou za den dát mimino hned po kojení manželovi/babičce a jít se vyspat do jiné místnosti. Ideál je, když i to mimino vezmou ven, ale to jde až když je trochu ustálený rytmus kojení a dá se odhadnout, jak dlouho vydrží. Tolik moje zkušenost.
    PETPET
    PETPET --- ---
    PROMETHEA: ja jsem za 4 dny v porodnici nenaspala skoro nic. Ne, ze bych byla tak nakopla po porodu (akutni sc), ale protoze tam byl hluk, furt tam nekdo otravoval nebo brecelo mimino spolubydlici.... Plus teda nemocnicni rezim, kde byl prvni budicek treba 5.30.
    ADD
    ADD --- ---
    PROMETHEA: Co tak sleduju, tak vyspat se v porodnici může být mnohem náročnější než doma s jedním vlastním starším dítětem. :-)
    My dávali jedno starší dítě na tři dny k prarodičům, dvě děti na tři dny ke kamarádům, jestli teď někdo vydrží tři děti nevím, možná je zkusíme rozdělit mezi kamarády a prarodiče. :-)
    Ale přidávám se k tomu, že přímo po porodu ta nutnost se vyspat není tak velká (a zároveň může vyspání bránit spousta dalších věcí) a mnohem důležitější bylo zajistit zábavu starším později, kdy opadlo prvotní nadšení z miminka a děti se s polehávající matkou nudily - takže nejlepší je domluvit se se kamarádkou nebo sousedkou na braní strašího dítka na hřiště (a tento čas pak využít ke spánku :-))).
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    PROMETHEA: já teda po domporodu měla energie hned na rozdávání a vydrželo mi to ještě daleko za šestinedělí :)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    PROMETHEA: a kdo se postara o starsi a kde, kdyz budes v porodnici? Neslo by totez zaridit ale s tim, ze ty pritom budes doma?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    A jeste dotaz pro ty z vas, co jste rodily doma nebo ambulatne a mely jste uz doma starsi ditko-jak doma slo zotaveni po porodu?
    Ja se po prvnim ambulantnim porodu zotavovala doma strasne dlouho, porad jsem byla unavena (furt jsem kojila nebo jedla nebo po 1,5 hod usecich spala)
    V dobe druheho porodu bude prvni dceri 21 mesicu, a ja zvazuju porodnici kvuli tomu, abych se aspon jednu noc mohla vyspat (s vyhledem na minimalne rok a pul bez spanku bych rada alespon jednu noc po porodu vyuzila k odpocinku)
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    MORGAN: muj by asi taky remcal, kdybych chtela rodit doma..., jsem stastna, ze zvladnul vubec ty v porodnici:), hrozne se bal toho do vody a nakonec byl rad, ze u nej byl, neb ziskal krasne srovnani, jak se mohou pristupy k porodum lisit:) a jak se vyplati si stat za tim, co chces:))
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    PROMETHEA: ja mela porod vyvolavany v klas.porodnici a nastrih velky, hooodne bolestivy:(((, nejhorsi zazitek z celeho porodu... mimco 3610

druhe jsem rodila sice dele, ale do vody, takze o dost "prijemneji", natrzeni sice bylo, ale udajne jen 1.st., po druhem porodu jsem hodne krvacela, ale celkove se lepe zotavila..., malej 4060
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    Mimochodem závidím vám vaše manžele. Já bych se porodu doma nebála, věřím si. Ale to bych musela mít vedle sebe někoho, kdo se taky nebojí. Manžel dostal tachykardii při první vážnější konfrontaci na téma domácí porod. A já viděla, že ho sice dokážu přesvědčit, ale že to nemá cenu. Když se na něj nemůžu spolehnout, aby zachoval chladnou hlavu a neplašil (a při porodu by mi možná k vyplašení stačil i ten jeho děs v očích :) (Přitom není zas tak velký ořezávátko, otci veterináři občas asistuje u operací a kdyby nebyl programátorem, lákala by ho chirurgie.)
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    PROMETHEA: Já jsem rodila dvakrát v nemocnici, obojí sine vulnere. Jednou v Brně a jednou v Barceloně. Ale v Brně jsem se fest bála, že udělají epi rutinně. Že prej to určí oni a ne já (čímž mi teda hnuli žlučí). Manžel měl nakázáno mu v tom klidně fyzicky zabránit, ale lékař naštěstí nebyl kokot a nemotal se tam moc a šikovná PA mi hráz aktivně chránila.
    V Barceloně mi rovnou řekli, že se epi bát nemusím a že udělají všechno pro to, aby ani natržení nebylo. A jak řekli, tak udělali. Dítě bylo trochu cvalda, tak to byla delikátní operace :) PA mi pořád říkala ať hlavně netlačím, ať se spíš snažím brzdit, aby to šlo hezky pomalu, že máme čas. A měla pravdu. I když jsem sípala: Já se trhám, já se trhám! :) Bez poranění pro mě bylo příjemný překvapení (mimi 3,9kg).
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    dekuju za nazory a zkusenosti
    ja mela miniaturni (podle PA a myho gynekologa "kosmetickou" epi) na jeden steh, kterej prej ani byt nemusel, a vyborne se vse zahojilo..v porodnim dome

po porodu pri pohovoru v sestinedeli mi bylo receno, ze v nemocnici by to byla vakuova pumpa (a siti si domyslete)...proto to potvrzuje taky tu nadhozenou teorii o mensich porodnich zranenich pri porodech mimo zdravotnicka zarizeni ( a to jsem mela porod vyvolavanej ricinem a dost rychlej....takze vlastne takovej nemocnicni :)

shodou okolnosti jsem dneska mluvila s PA u ktery jsem rodila, a fakt se uprimne divila: epi, u nas? tak to fakt asi bylo uz nutny (z cehoz se mi jen potvrdil dojem, ze by zbytecne nestrihali za zadnych okolnosti)
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    ja: dva domaci porody, zadne poraneni ani u jednoho..vetsi dite mělo 3,6kg, masirovali jsme hraz v tehu
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    SARKALINA: .. at uz z duvodu strachu / potlacenyho instinktu / neduvery v sebe sama / prilisnyho respektu k 'autoritam' / neduveru v to, jak funguje priroda
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    TABBY: Ja na tohle nemam odpoved, ale samotnou by me to zajimalo. Co se stalo, ze uz pred prvnim porodem mi neco probliklo hlavou a zacala jsem to resit.
    Mozna je to uplne prizemny duvod, ale vzpominam se, ze jsem se bala nastrihu jakl cert krize. Bylo to pro me neco absolutne nepredstavitelneho. A jak jsem hledala informace, tak jsem se dostala k prirozenemu porodu. Informace se ke me dostavaly pomalu, nenasilne. Pak jsem se seznamila s kamaradkou a zjistila jsem, ze je dula. To jsem tehdy ani netusila, co je. Ale libilo se mi to. Hned jsem vedela, ze az budu jednou tehotna, chci ji tam. No a az jsem otehotnela, doporucila mi knihy nase deti, nase svety a orgasmicky porod. Ja si pak po sve osi jeste nasla koncept kontinua a znovuzrozeny porod a po precteni mi to do sebe vsechno krasne zapadlo. :)

Jeste pred par lety jsem byla urcite nazorove poradna mamynka. A jsem strasne pysna, ze ta zmena mysleni prisla jeste pred Mínou. :)
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    TABBY: prenaseni odpovednosti za svuj porod na nekoho jinyho (doktori me zachranili) vs. pristup "zodpovedna za porod jsem jen ja sama"?
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Ja sice nerodila doma, ale v porodnici. V kazdem pripade bez zasahu a svym tempem. Dite 3800 a nemam ani skrabanec.
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    PROMETHEA: můj soukromej názor je, že tíkm, že se na porod nespěchá a vše se připravuje postupně, svým tempem, tak to taky podle toho vypadá.
    Já 2 kosmetické (nebyly nutné) stehy po domporodu dítěte 3,9 kg, v porodnici 5 stehů po nástřihu na 3,4 kg dítě (nástřih imho zbytečnej, protože jedinej argument měli, že dítě je stráááášeně veliký, ehm).
    ADD
    ADD --- ---
    OXIS: Díky moc. Nějak se nemůžu smířit s tím, že bych měla být poslední týdny v životě těhotná. :-)

PROMETHEA: Podle mě dělá hodně fakt, že doma rodí jen ty ženy, které jsou připraveny porodit bez zásahu a opravdu na ně nikdo netlačí. Každý, kdo očekává problém nebo si sám nevěří, rodí v porodnici.
    Já rodím cca dvanáct hodin, nikdo na mě nikdy nespěchal a zatím jsem na tři porody bez stehu, Bohu díky. :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    MYJKA: Dodám ještě - nepřipravené porodní cesty.
    TABBY
    TABBY --- ---
    PROMETHEA: Ano, zkušenost mam. Vyvolavacka a rozsáhlé sítí, následně revize a transfuze. Domporod, žádné ztráty krve a male natrzeni ( v místě toho předchozího masakru).

Vcelku by mne zajímalo - a přemýšlím o tom uz par patku - co ma vliv na to, ze jedna zena s vyse popsanou zkušenosti s indukci usoudí "lékaři mne zachránili, jinde nez v nemocnici jde pri porodu o zivot" a jiná "lékaři se vrtali v necem, co by bez jejich zásahu proběhlo bez problémů, děkuji pěkně, o takovou peci nestojím." Mate k tomu někdo neco? (Přece oxytocin tohle nevysvětlí.)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PROMETHEA: I u domacich porodu jsou zraneni, ale je opravdu vetsi pravdepodobnost, ze u porodu bez jakehokoliv zasahi, coz porod doma je, je mensi riziko poraneni. U vyvolavaneho porodu je to zase naopak. Telo neprirozene po umelem oxytocinu tlaci a dite jde ven rychleji a vetsi silou a hrozi vetsi poraneni. Pri te rychlosti muze byt i blbe natocene, k tomu rutinni poloha na zadech, rizene tlaceni.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    vcera na joze prisla rec na domaci porody - lektorka i jedna ucastnice (obe po domacim porodu) tvrdily, ze u domacich porodu jsou poraneni jen velmi zridka...mate na to nejakou oficialni / soukromou statistiku nebo proste zkusenosti?
    ted jsem cetla v diskuzi porod zas Report "vyvolavacka plus nutny sesiti vsude", tak se to vtira jako otazka...
    OXIS
    OXIS --- ---
    ADD: Ty čekáš další? No to je skvělý! Gratuluju a ať se to zase pěkně povede!
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    SMERIES: ja myslim, ze sem chodíš,ze tech komplikaci moc nebyva:) super, Marti! sem rada, ze muzes porovnat tu domaci pohodu a co vse muze s porodem v porodnici, hezke:) myslim ze je vas takových vic a ja vůbec nelituju, ze sme obe deti rodila doma...
    ono většinou jde zas a znova o ty zásahy, které tu matku pak omezujou a uplne zbytecne vycucnou a znemohoucni...
    ZOBECEK
    ZOBECEK --- ---
    MULTICAT: tu sedací koupel bych si případně vzala, pokud nebude zájem od ADD :) ale nejsem pražská, takže by byla reálná jedině pošta :-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam