• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    JANISKA: Lokalni anestezie u kojeni je naprosto v poradku. To te spis zubarka naprosto zbytecne upozornovala.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    JANISKA: lépe než MORGAN bych to nerekla :)

Jinak například Sukupová uvádí, že:
    Dávka na plod při dentálním rtg vyšetření ženy je tak nízká, že těhotenství není kontraindikací dentálního rtg vyšetření, je-li dentální vyšetření zdůvodněné. Není potřeba používat ochrannou stínící zástěru, avšak doporučení v některých zemích mohou ochranné stínění doporučovat. Důvodem je spíše psychický klid pacientky.

Když se podíváš na dávky záření, které jsou tam uvedeny, tak uvidis, ze při letu do USA dostaneš minimálně 6x více záření, než při běžném intraorálním rtg (intraorální rtg 0,001-0,008 mSv, let letadlem do USA dle http://www.fnmotol.cz/...eni-radiologicke-fyziky/obecne-informace-o-radioaktivite-a-radiacni-ochran/ 0,05 mSv)
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    JANISKA: Proč by si to ztěžovala? Asi proto, že bohužel ví o záření hovno, jako většina zubařů a rozhoduje se na základě dojmologie. Výzkumy o škodlivosti rtg záření proběhly, bylo jich mnoho a jsou běžně přístupné ve vědeckých databázích, do kterých má ona přístup. Být tebou bych změnila zubařku, protože si nechat rozvrtat dva zuby jen kvůli zcestným předsudkům, které byly mnohokrát vyvráceny, to pro ni není dobrá vizitka. Evidentně se ve svém oboru vůbec nevzdělává. To je tak neprofesionální! To už kolem tebe rovnou mohla tancovat s lapačem snů a léčit tě homeopatií podle horoskopu.
    Po dni stráveném na sluníčku nebo ve zmíněném letadle dostaneš mnohem větší radiační dávku.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    CAMELLA: Moje zubařka je v tomhle celkem liberální, anestezii při vrtání zubu mi klidně dala, i když jsem kojila (byť mě taky varovala, že se to jakože nemá), ale rentgen v těhotenství mi neudělala, byť jsem se ho dost intenzivně dožadovala, protože mě hrozně bolely zuby. Nakonec mi radši zubařka vyndala postupně dvě starý plomby, aby tu oblast prohlídla vlastníma očima. Kdyby ten rentgen riziko nepředstavoval, nechápu, proč by to sama sobě takhle ztěžovala.
    Docela věřím, že to riziko může bejt supermalý, ale nevím, jak by ho šlo spolehlivě vyvrátit, protože dělat experimenty s těhotnejma, který budou vystavovaný různýmu množství rentgenovejch vyšetření, by asi nebylo vrcholem etiky.
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    CAMELLA: na nas se v motole pri rtg hlavy kojence, co spadl z prebalovaku divali, jako ze fakt mu chceme delat rtg a ze jestli vime, ze to je skodlivy... (to ze to bylo asi zbytecny je vec druha, ale jim slo o to zareni jako takovy)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ORIKA: Ježíš, hysterie je kolem rtg záření obecně, mnohokrát jsem slysela obavy z toho, ze člověk byl třeba 4x za rok na zubním rtg a jestli to není škodlivé (není), vůbec to nemá nic společného s tehotnými/matkami. Ano, nikdo si nelajsne, pokud je jiná možnost, těhotné vystavovat, ale opravdu v dnešní době je rtg udělané tak, aby zarilo minimálně a navíc jen tam, kde se dela (v tomhle případě hlava/zuby) a opravdu není nutne si pro jistotu dělat TT před zubařem. Je to stejné, jako když ti v lékárně malem neprodají ani paralen. A létat letadlem ti nikdo paradoxně nezakazuje;)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    CAMELLA: tak hysterií bych to nenazývala, obecně mi ten rádoby moderní trend označovat těhotné / matky malých dětí za hysterky přijde poněkud k zblití (čímž neříkám, žes tys je takto označila), každopádně nejen má zubařka, ale i v nemocnci, když šel na rtg starší syn, si jako doprovod vyžádali muže, že mě jako těhotnou nechtějí ohrozit a na veterině, když jsem tam byla se zvířaty, mi vet řekl to stejné
    ADD
    ADD --- ---
    ULO: Já si dělala testy před dárcovstvím krve. Vlastně jsem tak přišla na své první dítě - volali, ať druhý den přijdu, já se omluvila, že potvrdím za čtvrt hodiny, a pak už se jen omluvila, že nepřijdu. :-) Byli jediní, kdo mi blahopřál tak trochu smutně, cedila jsem jim tam plazmu každý měsíc, když potřebovali. :-)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ORIKA: ano, nedělá se, ale je to spis ochrana lékaře před žalobou a hysterie, opravdu při jedné cestě letadlem dostaneš záření víc ;-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    CAMELLA: tak mě se třeba moje bývalá zubařka ptala, zda nejsem těhotná a když zjistila, že ano, tak rtg odložila až po porodu
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ULO: dělat si testy pred rtg zubu, to je fakt sranda :). Děláš si ho i před každým letem v letadle?:)
    (Ne, fakt by rtg zubu, ani opakované, případnému dítěti nic neudělalo. V letadle dostaneš větší dávku záření než z rentgenování)
    ULO
    ULO --- ---
    ADD: křeče musí byt otrava, ale zase víš, jak na tom jsi. Já jsem klidná vlastně jen když jsem těhotná a nebo když kojim. Protože jinak jak mám menstruaci hodně nepravidelnou, tak vůbec nic nevím. Připadala jsem si vždycky, když jsem šla na rentgen zubu (musela jsem loni jít několikrát), jak blbec, že jsem si musela před tím dělat těhotenským test.
    ADD
    ADD --- ---
    ULO: Ja zvladam vedome ovulovat (klidne bych si to odpustila, dalsi krece navic), ale u oplodneni jsem si musela tech deset dni pockat na carky na papirku. :-) Doufala jsem, ze neco ucitim, ale roky marneho snazeni byly dukazem, ze to byla jen touha. :-)
    ULO
    ULO --- ---
    ADD: každý jsme jiny, proto se ptám :)

Já si totiž pod pojmem vědomé početí představuju, že člověk procituje ten akt oplodnění. Asi jako v józe, když vědomě citis jednotlivé svalové skupiny nebo dech.

Jinak je mi jasné, že spousta žen těhotenství plánuje na základě ovulace, mně to nefungovalo, nejen proto, že menstruaci nemam pravidelnou ale hlavně psychicky, nějak mě to víc stresovalo a naopak když jsem se na sledování plodnych dnů vykvákla, a milovala se jen pro radost, tak to 3x vyšlo. Deti jsme oba chtěli, takže jsme při sexu věděli, k čemu to může vést.
    SHIVA42
    SHIVA42 --- ---
    ADD: haha, ja mam taky druhy kinder surprise, chteli jsme zacit vyrabet az cca za 3 mesice pote co vznikla.. ale jsem za to rada, aspon nam to usetrilo mozny stres kdyby se nedarilo
    ADD
    ADD --- ---
    ULO: Nevim, co je vedome poceti, ale tri ze ctyr deti jsme cilene vyrabeli (prvni, treti a ctvrte; druhe se rozhodlo vzniknout dva tydny predtim, nez jsme ho chteli vyrobit, zcela mimo plodne dny). Na kvalitu sexu to vliv melo maximalne pozitivni. :-)
    ULO
    ULO --- ---
    BRANA: to by mě zajímalo, jak to probíhá, protože pro mě je nejbolestivejsi část porodu do odtoku vody. Poprvé praskla explozivně. Po druhé a potřetí jsem si ji nechala propichnout. Druhá doba porodní byla úplně ulevná a radostná.

Také moc nechápu to vědomé početí. Já bych si sex asi moc neužila, kdybych ho dělala s cílem počít. To sis vypocitala plodné dny a měla sex jen v určitý den, nebo všechny ty dny? Já věděla jen u jednoho těhotenství kdy jsem počala, a to jen proto, ze predtim byl muž na služební cestě a pak já měsíc v Austrálii. Jinak bych to taky netušila (bylo to 8den po začátku menstruace).
    ULO
    ULO --- ---
    Děkuji za gratulace.
    ULO
    ULO --- ---
    ADD: v Nizozemsku. Je to tu dobre organizované. Když není problém, tak se do těhotenství a porodu moc nestoucha. Ale současně jsou stanoveny tabulky hodnot, při kterých PA předají péči nemocnici, ale dále jsou s klientkou v kontaktu. U porodu je ještě poporodni asistentka z jiné organizace, čímž se předchází tomu, že by něco bylo přehlédnuto a zanedbáno. Mně zdejší přístup vyhovuje.
    ADD
    ADD --- ---
    ULO: Gratuluju!
    Kde ze to zijes? Zni to jako dobre zorganizovana pece.
    BRANA
    BRANA --- ---
    ahoj zeny, loni tj. 24.10. 2017 jsem doma prvne porodila prekvapeni, bez prasknuti plodove vody, jemne neporusene ve vaku blan, tak jsem si to prala, nejuzasnejsi zazitek... cele tehotenstvi jsem mela porodni asistentku a absolvovala hypnoporod, absolutne bez problemu a vedome poceti, tehotenstvi i porod
    TABBY
    TABBY --- ---
    ULO: Gratulace! Poporodní pečovatelka je sen :)
    ULO
    ULO --- ---
    Tak se nám včera narodila holcicka. Protože jsem byla 41+2 a následující den bych musela na kontrolu do nemocnice, tak mi nabídla Hamiltona, s kterým jsem souhlasila. Večer mi volala, že bude pravděpodobně velkou část noci u porodu v nemocnici, a volá mi, abych se mohla rozmyslet, jestli chci za ni přijet do porodnice, nebo jestli budu chtít rodit doma s porodní asistentkou z partnerské organizace. Když ve 4 ráno začaly byt kontrakce pravidelné, tak jsme se rozhodli pro porod doma. V 7:32 už byla Lumi na světě. Všechno proběhlo hladce, bez problémů a šití (při váze 4,4kg). Pupecnik jsme stříhali až po porodu placenty a nůžky dostali jako suvenýr ;). Poporodni pecovatelka uklidila byt. Bylo to fajn, ale bohužel podle tabulek byla Lumi moc velká a navíc plodová voda nebyla čistá, tak jsme musely na pozorování na 24 hod do porodnice. Byla to zajímavá zkušenost, kdyby tato vypadaly všechny porodnice, byly by maminky mnohem šťastnější. Sestřičky byly úplně úžasné, péče nevtíravá. Naštěstí pozorování dopadlo dobre a od dnešního rána už jsme zase doma. Ještě se u nás stavila PA, aby zjistlila jak jsme se měly (lékařskou zprávu dostala z nemocnice), a poporodni pecovatelka aby pomohla s péčí o domácnost.

Konec hlaseni
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam