• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    BRANA: tvl už i tady se mínuskuje a kvůli takovejm věcem??? Mohli by mi ti hrdinové, co dali mínus, napsat důvod? Co na tom co Brana napsala je tak děsnýho/ nepochopitelnýho / divnýho / směšnýho, že vás to pudí dát jí mínus? Fakt mě to zajímá.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    JANISKA: jestli to vyznělo jako výsměch těhulím, tak to se omlouvám, tak jsem to nemyslela. Nejdřív jsem se naštvala na doktory - polovzdělance s pak jsem jako legrační fakt zmínila to slunce a banány. Smát se někomu, že věřil doktorům, to nedělám. Každej má tendence věřit odborníkům a je to správně. Proto mě tak štve, že občas šířej bludy.
    BRANA
    BRANA --- ---
    ULO: vedome poceti - u me taknejak intuitivne to jednou jedinkrat zkusis a pocnes, predtim vedome pracujes na sobe a podminkach co duse potrebuje k tomu aby prisla, vedome jsem si naplanovala znameni zverokruhu tj.termin kdy se narodi, vedome poceti nevylucuje dobry sex, vedome v 37. letech si reknu a ted je cas a na prvni pokus jsem v pozehnanem stavu, uzivam si to a jsem jen pro miminko, tak
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    MORGAN: Pro mě byla zdejší diskuze poučná v tom, že příště už bych si nenechala zbytečně rozvrtat pusu (i když to rozvrtání mělo za bonus to, že jsem místo víc než dvacet let starejch plomb dostala zadarmo nový a kvalitnější), na druhou stranu nevím, jestli je namístě smát se těhotnejm, který se říděj doporučením ošetřujícího doktora. Jestli by nebylo účinnější dovzdělat ty doktory. Když si vedle v porodní diskuzi nějaká osoba dovolí samovzdělávat se ohledně nástřihu nebo bondingu, je (někdy i docela nepěkně) poučena o tom, že ten problém stejně nevidí v kontextu a nerozumí tomu. Když si tady někdo dovolí doktorovi věřit, tak je poučen o tom, že si to měl naštudovat :)
    Jako jo, já si osobně příště tyhle věci taky ověřím, ale stejně... Řada tadytěch výzkumů beztak zkoumá korelace a ne kauzalitu, a tam to chce už nějakou zkušenost s interpretací většího množství výzkumů, aby člověk posoudil, jestli je vůbec ten výzkum vedenej a analyzovanej správně. Tak bych prostě apriorně nikomu nezazlívala to, že věří doktorovi (byť teda někteří z mojí zkušenosti rozuměj interpretaci empirickýho výzkumu ještě míň než já - což pak může bejt celkem problém).
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ULO: Já taky nemám patřičné vzdělání. Ale mám telefon a v něm přístup k takřka veškeré dosavadní moudrosti světa :) Nesměju se hlouposti. Směju se tomu kontrastu. Pro mě bylo taky ohromně překvapivé zjištění, jakýmu záření se člověk vystaví sežráním banánu, nedejbože na slunci! :) Ale člověk má z těch rtg mašin větší respekt :)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    ULO: Mě osobně by tedy víc překvapilo, kdyby mě doktorka v těhotenství rentgenovat chtěla :) Za mě je naprosto v pořádku nevystavovat těhotnou rentgenu.
    Můj děda zemřel na ozáření. Prostě ho tenkrát při nějakém vyšetření ozářili moc a do pár dní/týdnu bylo po všem.
    ULO
    ULO --- ---
    MORGAN: každý není studovaný v medicíně nebo v záření, když se něčemu věří/věřila odborná veřejnost, tak mi přijde úplně normální, že si to laik nelajsne. Ale klidně se smej dal! My hloupé ženy se rady necháme oblazit tvou moudrosti.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MORGAN: Proc banany?
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ULO: Hehe. Zajímalo by mě, zdalipak některé těhule kvůli riziku radiace nevycházejí v těhotenství na slunce a nejí banány :)
    ULO
    ULO --- ---
    Tyjo tady se to rozhorelo! Já vím, že zubní rentgen má jen malé záření (samozřejmě nevím jak malé a nakolik je škodlivé, protože nejsem lékař. Ale na druhou stranu vím, že dcera kolegyně pracovala tehotna s rentgenem někdy v 70tych letech, kdy ochrana byla minimální, a narodilo se ji zdravé dítě), ale když se chceš otěhotnět/rozhojnit rodinu a máš diagnózu, podle které se pravděpodobně snažíš marně, tak nechceš riskovat ikdyž je to pidimidizarenicko přesně na 5 v levo nahoře.
    Vsadim, se že bych také našla dost věci, které děláš, které mnou vystudovaný obor vyvrátil ;)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    JANISKA: Lokalni anestezie u kojeni je naprosto v poradku. To te spis zubarka naprosto zbytecne upozornovala.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    CAMELLA: klidek, ja se priznam, ze osobne me tehdy vubec nenapadlo to nejak resit ani me nenapadlo, ze by to mohlo nejak skodit, dokud s tim neprisla zubarka a dalsi lekar i vet mou pritomnost u rtg odmitli s poukazem na pripadne ohrozeni.. Nijak jsem to nezkoumala, proste jsem akceptovala jejich doporuceni a dal to neresila, neprislo mi to nejak dulezity.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CAMELLA: vypadl mi ten první odkaz http://www.sukupova.cz/efektivni-davky-pri-dentalnich-rentgenovych-vysetrenich/

Sorry za offtopic, ale tohle mi fakt nedalo.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    JANISKA: lépe než MORGAN bych to nerekla :)

Jinak například Sukupová uvádí, že:
    Dávka na plod při dentálním rtg vyšetření ženy je tak nízká, že těhotenství není kontraindikací dentálního rtg vyšetření, je-li dentální vyšetření zdůvodněné. Není potřeba používat ochrannou stínící zástěru, avšak doporučení v některých zemích mohou ochranné stínění doporučovat. Důvodem je spíše psychický klid pacientky.

Když se podíváš na dávky záření, které jsou tam uvedeny, tak uvidis, ze při letu do USA dostaneš minimálně 6x více záření, než při běžném intraorálním rtg (intraorální rtg 0,001-0,008 mSv, let letadlem do USA dle http://www.fnmotol.cz/...eni-radiologicke-fyziky/obecne-informace-o-radioaktivite-a-radiacni-ochran/ 0,05 mSv)
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    PETUL_KA: Tak po takových kydech se mi otevírá kudla v kapse. To už je skoro na žalobu, kvůli diletantství a neznalosti ohrozit dítě.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    JANISKA: Proč by si to ztěžovala? Asi proto, že bohužel ví o záření hovno, jako většina zubařů a rozhoduje se na základě dojmologie. Výzkumy o škodlivosti rtg záření proběhly, bylo jich mnoho a jsou běžně přístupné ve vědeckých databázích, do kterých má ona přístup. Být tebou bych změnila zubařku, protože si nechat rozvrtat dva zuby jen kvůli zcestným předsudkům, které byly mnohokrát vyvráceny, to pro ni není dobrá vizitka. Evidentně se ve svém oboru vůbec nevzdělává. To je tak neprofesionální! To už kolem tebe rovnou mohla tancovat s lapačem snů a léčit tě homeopatií podle horoskopu.
    Po dni stráveném na sluníčku nebo ve zmíněném letadle dostaneš mnohem větší radiační dávku.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    CAMELLA: Moje zubařka je v tomhle celkem liberální, anestezii při vrtání zubu mi klidně dala, i když jsem kojila (byť mě taky varovala, že se to jakože nemá), ale rentgen v těhotenství mi neudělala, byť jsem se ho dost intenzivně dožadovala, protože mě hrozně bolely zuby. Nakonec mi radši zubařka vyndala postupně dvě starý plomby, aby tu oblast prohlídla vlastníma očima. Kdyby ten rentgen riziko nepředstavoval, nechápu, proč by to sama sobě takhle ztěžovala.
    Docela věřím, že to riziko může bejt supermalý, ale nevím, jak by ho šlo spolehlivě vyvrátit, protože dělat experimenty s těhotnejma, který budou vystavovaný různýmu množství rentgenovejch vyšetření, by asi nebylo vrcholem etiky.
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    CAMELLA: na nas se v motole pri rtg hlavy kojence, co spadl z prebalovaku divali, jako ze fakt mu chceme delat rtg a ze jestli vime, ze to je skodlivy... (to ze to bylo asi zbytecny je vec druha, ale jim slo o to zareni jako takovy)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ORIKA: Ježíš, hysterie je kolem rtg záření obecně, mnohokrát jsem slysela obavy z toho, ze člověk byl třeba 4x za rok na zubním rtg a jestli to není škodlivé (není), vůbec to nemá nic společného s tehotnými/matkami. Ano, nikdo si nelajsne, pokud je jiná možnost, těhotné vystavovat, ale opravdu v dnešní době je rtg udělané tak, aby zarilo minimálně a navíc jen tam, kde se dela (v tomhle případě hlava/zuby) a opravdu není nutne si pro jistotu dělat TT před zubařem. Je to stejné, jako když ti v lékárně malem neprodají ani paralen. A létat letadlem ti nikdo paradoxně nezakazuje;)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    CAMELLA: tak hysterií bych to nenazývala, obecně mi ten rádoby moderní trend označovat těhotné / matky malých dětí za hysterky přijde poněkud k zblití (čímž neříkám, žes tys je takto označila), každopádně nejen má zubařka, ale i v nemocnci, když šel na rtg starší syn, si jako doprovod vyžádali muže, že mě jako těhotnou nechtějí ohrozit a na veterině, když jsem tam byla se zvířaty, mi vet řekl to stejné
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam