• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    BRANA
    BRANA --- ---
    ULO: tehotenstvi jsem zacala na 46kg vahy, pri porodu 56kg a miminko melo 2,575 a to bylo pro me presne akorat. Nejtezsi z celeho porodu byl ten moment, nez vyleze hlavicka. Asi pul hodiny lezla tam a zpet, nez cela vylezla, a potom aby se uvolnil tlak mi PA prstem sundala blanu z hlavicky miminka a vyslo telicko ven. No tohle by mi v porodnici nikdy neproslo, vsechno urychluji a nenechaji probihat porod prirozene. Ja jsem chtela bez zbytecnych zasahu, pro me ten obal i voda, pokud je vpohode, ma svuj smysl a ucel.
    Pupecnik jsme nechali 3h spojeny, z lotosoveho seslo. Mame kocky a to zachazeni s placentou by mi prekazelo.

MORGAN: ano bezne vodu PA nepichaji
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ULO: Druhy porod jsem se rozhodla dat ve vaku blan a i kdyz me PA podporovaly, ze to dam, tak jsem jim pak rekla, at to pichnou. Vsechno uz bylo hodinu pripravene, telo samo tlacilo jak blazen, ja po osmi hodinach bolesti uz jsem mela jazyk na veste a hlavicka ve vaku blan ne a ne zacit vystupovat...vzdala jsem to a rekla jim, at to pichnou (coz teda vyvolalo mirny zmatek, asi to tak bezne nepichaji, nebo nevim, ale trvalo jim snad dalsi pul hodinu, nez ten hak nasly). Skoda, chtela jsem videt, jak to vypada a rozbalit si miminko az v naruci :)
    ULO
    ULO --- ---
    BRANA: zajimave, já jsem měla úplně přirozeně probíhající porod, když už ne ten třetí (PA mi provedla Hamiltona) tak ten prostřední urcite. Byla jsem úplně klidná, v pohodě, na poslední chvíli jsem se rozhodla rodit doma, cítila jsem se v bezpečí a tydlevidle (hlavně se mi nikam nechtělo), PA byly výborné, poskytly dost soukromí a přitom byly po ruce. Proste pohoda, porod probíhal snadno, tak jak měl. Trval 4hodiny, bez krvácení. Ale než jsem si nechala píchnout vodu, tak to byl děsný tlak a bolest. Podle zpravy, ty bolesti trvaly jen asi 20 minut a druhá doba porodní 3min. Tři hodiny po porodu jsem pekla koláč, tak v pohodě jsem se cítila.
    Proto se ptám na ten neporušenou vak. Pro mě je to úplně nepředstavitelné. Možná že v tom hraje roli i porodní váha, všechny tři deti byly přes 4kg. Kolik vazilo tvoje miminko?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    BRANA: Fakt divne napsany. Jsi poprve tehotna, ale pritom jsi loni porodila a tak. Nic konkretniho, jen takovy podivny vety, slova, blaboly...
    Ja jsem ti teda minus nedala, ale mela jsem tu rozepsanej prispevek, kterej jsem nakonec smazala.
    Zajimalo by me treba, co takova duse potrebuje, aby mohla prijit. Je to subjektivne na rodicce, co potrebuje k materstvi? Potrebuje kazda duse neco jinyho nebo vsechny to samy?
    BRANA
    BRANA --- ---
    ORIKA: vid, asi je to pro ne nejak divne myslene, spatne napsane a nepochopene, jako na zakladni skole tady

taky budu za heretika, kdyz jsem v tehotenstvi odmitala ultrazvuk, vnitrni vysetreni, testy na cukr apod., ac mam dobrou gynekolozku, vic casu jsem venovala samovzdelani, vic informaci nez od lekarky jsem mela: http://respektkporodu.cz/svetovytydenrespektukporodu/
    BRANA
    BRANA --- ---
    ULO: porod ditete ve vaku blan - porod probihal normalne tak jak mel, vubec jsem netlacila, telo pracovalo samo a dite rotovalo, zadne extra bolesti
    moji motivaci byl clanek : Vlastimil Marek
    https://blog.baraka.cz/2015/12/jak-jsme-se-znovu-narodili-doma/ Mým největším přáním bylo porodit děťátko v neporušeném vaku blan, a tak jsem věděla, že musím být velmi jemná a trpělivá, aby se neprotrhl. Uvědomila jsem si, že teď asi by se v normálním případě mělo vyrazit do porodnice, ale podle tohoto scénáře, jednoho z tolika možných, by prostě nešlo hrát. Bylo to jako koncert vůní, zvuků, pohybů a přerušit ho by byla tak obrovská chyba…
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    BRANA: tvl už i tady se mínuskuje a kvůli takovejm věcem??? Mohli by mi ti hrdinové, co dali mínus, napsat důvod? Co na tom co Brana napsala je tak děsnýho/ nepochopitelnýho / divnýho / směšnýho, že vás to pudí dát jí mínus? Fakt mě to zajímá.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    JANISKA: jestli to vyznělo jako výsměch těhulím, tak to se omlouvám, tak jsem to nemyslela. Nejdřív jsem se naštvala na doktory - polovzdělance s pak jsem jako legrační fakt zmínila to slunce a banány. Smát se někomu, že věřil doktorům, to nedělám. Každej má tendence věřit odborníkům a je to správně. Proto mě tak štve, že občas šířej bludy.
    BRANA
    BRANA --- ---
    ULO: vedome poceti - u me taknejak intuitivne to jednou jedinkrat zkusis a pocnes, predtim vedome pracujes na sobe a podminkach co duse potrebuje k tomu aby prisla, vedome jsem si naplanovala znameni zverokruhu tj.termin kdy se narodi, vedome poceti nevylucuje dobry sex, vedome v 37. letech si reknu a ted je cas a na prvni pokus jsem v pozehnanem stavu, uzivam si to a jsem jen pro miminko, tak
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    MORGAN: Pro mě byla zdejší diskuze poučná v tom, že příště už bych si nenechala zbytečně rozvrtat pusu (i když to rozvrtání mělo za bonus to, že jsem místo víc než dvacet let starejch plomb dostala zadarmo nový a kvalitnější), na druhou stranu nevím, jestli je namístě smát se těhotnejm, který se říděj doporučením ošetřujícího doktora. Jestli by nebylo účinnější dovzdělat ty doktory. Když si vedle v porodní diskuzi nějaká osoba dovolí samovzdělávat se ohledně nástřihu nebo bondingu, je (někdy i docela nepěkně) poučena o tom, že ten problém stejně nevidí v kontextu a nerozumí tomu. Když si tady někdo dovolí doktorovi věřit, tak je poučen o tom, že si to měl naštudovat :)
    Jako jo, já si osobně příště tyhle věci taky ověřím, ale stejně... Řada tadytěch výzkumů beztak zkoumá korelace a ne kauzalitu, a tam to chce už nějakou zkušenost s interpretací většího množství výzkumů, aby člověk posoudil, jestli je vůbec ten výzkum vedenej a analyzovanej správně. Tak bych prostě apriorně nikomu nezazlívala to, že věří doktorovi (byť teda někteří z mojí zkušenosti rozuměj interpretaci empirickýho výzkumu ještě míň než já - což pak může bejt celkem problém).
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ULO: Já taky nemám patřičné vzdělání. Ale mám telefon a v něm přístup k takřka veškeré dosavadní moudrosti světa :) Nesměju se hlouposti. Směju se tomu kontrastu. Pro mě bylo taky ohromně překvapivé zjištění, jakýmu záření se člověk vystaví sežráním banánu, nedejbože na slunci! :) Ale člověk má z těch rtg mašin větší respekt :)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    ULO: Mě osobně by tedy víc překvapilo, kdyby mě doktorka v těhotenství rentgenovat chtěla :) Za mě je naprosto v pořádku nevystavovat těhotnou rentgenu.
    Můj děda zemřel na ozáření. Prostě ho tenkrát při nějakém vyšetření ozářili moc a do pár dní/týdnu bylo po všem.
    ULO
    ULO --- ---
    MORGAN: každý není studovaný v medicíně nebo v záření, když se něčemu věří/věřila odborná veřejnost, tak mi přijde úplně normální, že si to laik nelajsne. Ale klidně se smej dal! My hloupé ženy se rady necháme oblazit tvou moudrosti.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MORGAN: Proc banany?
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ULO: Hehe. Zajímalo by mě, zdalipak některé těhule kvůli riziku radiace nevycházejí v těhotenství na slunce a nejí banány :)
    ULO
    ULO --- ---
    Tyjo tady se to rozhorelo! Já vím, že zubní rentgen má jen malé záření (samozřejmě nevím jak malé a nakolik je škodlivé, protože nejsem lékař. Ale na druhou stranu vím, že dcera kolegyně pracovala tehotna s rentgenem někdy v 70tych letech, kdy ochrana byla minimální, a narodilo se ji zdravé dítě), ale když se chceš otěhotnět/rozhojnit rodinu a máš diagnózu, podle které se pravděpodobně snažíš marně, tak nechceš riskovat ikdyž je to pidimidizarenicko přesně na 5 v levo nahoře.
    Vsadim, se že bych také našla dost věci, které děláš, které mnou vystudovaný obor vyvrátil ;)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    JANISKA: Lokalni anestezie u kojeni je naprosto v poradku. To te spis zubarka naprosto zbytecne upozornovala.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    CAMELLA: klidek, ja se priznam, ze osobne me tehdy vubec nenapadlo to nejak resit ani me nenapadlo, ze by to mohlo nejak skodit, dokud s tim neprisla zubarka a dalsi lekar i vet mou pritomnost u rtg odmitli s poukazem na pripadne ohrozeni.. Nijak jsem to nezkoumala, proste jsem akceptovala jejich doporuceni a dal to neresila, neprislo mi to nejak dulezity.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CAMELLA: vypadl mi ten první odkaz http://www.sukupova.cz/efektivni-davky-pri-dentalnich-rentgenovych-vysetrenich/

Sorry za offtopic, ale tohle mi fakt nedalo.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    JANISKA: lépe než MORGAN bych to nerekla :)

Jinak například Sukupová uvádí, že:
    Dávka na plod při dentálním rtg vyšetření ženy je tak nízká, že těhotenství není kontraindikací dentálního rtg vyšetření, je-li dentální vyšetření zdůvodněné. Není potřeba používat ochrannou stínící zástěru, avšak doporučení v některých zemích mohou ochranné stínění doporučovat. Důvodem je spíše psychický klid pacientky.

Když se podíváš na dávky záření, které jsou tam uvedeny, tak uvidis, ze při letu do USA dostaneš minimálně 6x více záření, než při běžném intraorálním rtg (intraorální rtg 0,001-0,008 mSv, let letadlem do USA dle http://www.fnmotol.cz/...eni-radiologicke-fyziky/obecne-informace-o-radioaktivite-a-radiacni-ochran/ 0,05 mSv)
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    PETUL_KA: Tak po takových kydech se mi otevírá kudla v kapse. To už je skoro na žalobu, kvůli diletantství a neznalosti ohrozit dítě.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    JANISKA: Proč by si to ztěžovala? Asi proto, že bohužel ví o záření hovno, jako většina zubařů a rozhoduje se na základě dojmologie. Výzkumy o škodlivosti rtg záření proběhly, bylo jich mnoho a jsou běžně přístupné ve vědeckých databázích, do kterých má ona přístup. Být tebou bych změnila zubařku, protože si nechat rozvrtat dva zuby jen kvůli zcestným předsudkům, které byly mnohokrát vyvráceny, to pro ni není dobrá vizitka. Evidentně se ve svém oboru vůbec nevzdělává. To je tak neprofesionální! To už kolem tebe rovnou mohla tancovat s lapačem snů a léčit tě homeopatií podle horoskopu.
    Po dni stráveném na sluníčku nebo ve zmíněném letadle dostaneš mnohem větší radiační dávku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam