ADD: všechny děti přišly na svět v opravdu malinkém bytě.. vanu jsme tehdy ani neměli.. ale vyprat vše od krve nebylo nikdy jednoduché, během třetí doby porodní se ty věci hodně nastřádají k umytí a dezinfekci..pokud je možnost zpracovat část placenty a pupečník, tak je pak taky třeba řešit úklid.. já jsem třeba pokaždé musela prát prostěradla, protože pa a kamoška je vždy jen namočily.. mám kolem sebe ráda čisto a uklizeno, ale hračky skutečně nepovažuju za binec (navíc jich máme jen málo a to ještě takové, které jsou hezké pro oko)..
pokaždé když jsem přišla k nějaké prvorodičce, tak se ukázalo, že vlastně neví co a jak chce mít uspořádané, jak jí to vyhovuje atd. takže jsme spolu postupně vykoumaly takový systém aby vše pěkně klapalo, to často zahrnuje přeskládání a uklízení věcí, které do té doby nikdo neřešil atd.
nejvíc se mi k porodu osvědčily jednorázové, největší podložky a hned ideálně tři balení..
a ženy, kterým dělá dobře chůze ztrácejí tekutiny všude a tam je na místě, aby pa nebo dula rovnou uklízely kvůli uklouznutí a dezinfekci..
taky je fajn mít nějakou ne umělohmotnou nádobu na placentu a malou misku, ideálně keramickou na plodovou vodu, když se malinko podaří odchytit pro případ potřeby..
tak mně teda tohle všechno nikdy nepřišlo úplně lážo plážo na úklid..