• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    HOKITOKY
    HOKITOKY --- ---
    Rada Unie porodních asistentek právě schválila vypsání nové sbírky na právní zastupování porodních asistentek při získávání registrací a bránění se proti nesmyslným pokutám. https://www.darujme.cz/projekt/1202600
    RADU
    RADU --- ---
    KATODA: tyjo veliká škoda, že je to až v Praze....Nechcete vystupovat i jinde např. v rámci Týdne respektu k porodu?:-) Myslím, že u nás na liberecku/jablonecku by přesně takové představení holky uvítaly do svého programu!:-)
    RADU
    RADU --- ---
    KATUSA: podle mne nemůže být dítě šňůrou přiškrcené, hm?...jsou v ní cévy do šroubovice a je jich několik, to by se musely zaškrtit např. o ramínko, aby neodcházela do těla dítěte okysličená krev a bylo přiškrcené....nebo? Navíc po porodu ještě několik minut tělíčko většinou bere kyslík z krve matky z pupečníku a placenty...Rozdýchávat okamžitě mimčo mi přijde nesmysl..

Nám se Majda vyloupla na svět, pár dlouhých vteřin jen ležela...a najednou si tak hekla a začala pomalu dýchat, naprosto bez pláče, prostě se nechal dozrát plicní epitel tak, jak po porodu měl, takže neměla žádné bolesti, jako to zažívají děti, kterým se nenechá pupečník dotepat...
    KATODA
    KATODA --- ---
    Moc ráda bych vás pozvala na poslední Promiňte, že rodim v tomto roce 12. 12. ve čtvrtek zase ve Venuši ve Švehlovce na Žižkově. Potom ještě hrajeme 7. 1. (kdyby jste to chtěli dát někomu jako vánoční dárek). Autobiografické představení tří žen, které porodily první dítě v porodnici a druhé dítě doma. Nadhled a humor nechybí! Vřele zvu. http://www.venuse-ve-svehlovce.cz/#program
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    SARKALINA: pokud by nekoho zajimalo, v jake fazi se nachazi projekt PORODNICE 5P , tak tady jsou vystupy ze zarijoveho seminare, ktereho se zucastnili pravnik, neonatolog, zachranar, zastupci vybranych porodnic (Bulovka, Rakovnik, Kromeriz, Jablonec), UNIPA, PDCAP

Výstupy ze semináře 27.9.2019
    Výstupy ze semináře 27.9.2019
    http://www.pdcap.cz/Texty/SeminarRPPP2019/Vystupy27.9.html

Momentalne probiha verejna sbirka k dofinancovani odborne publikace, tak kdyby mel nekdo pocit, ze by se rad - byt i jen malym prispevkem - podilel na zmene systemu ceskeho porodnictvi, budeme radi za kazdou korunu - zbyva nam vybrat necelych 8k.

PorodNICE 5P – aby byl porod bezpečný i vlídný | Nadační fond pomoci Karla Janečka
    https://www.nfpomoci.cz/...dny/?fbclid=IwAR29KddCT1TfWdPDf3RRWgjaqf4ewuXKCUjHPilWiuhxEHToMI_lxEy60eo

Ted ve stredu 20.11. probehne druhy seminar, tak nam muzete drzet palce, vypada to, ze se ledy rozhybou .-]
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KATUSA: si budu muset pustit znovu, zahradu jsem vynechala.. přetržený pupečník byl i v tom porodu mezi dveřma a tam z něho právě nic neteklo.
    a jasně, tohle je ukázka toho jak zhruba by to mohlo vypadat v případě zdravé ženy, která si je plně vědoma svých kompetencí a toho co tělo skutečně dokáže, takových je až příliš málo.. na vině není žena která to takto nemá, ale systém, normy, způsob života, který je kulturně daný a stále větší neschopnost vypnout neocortex.. což nás nakonec možná bude stát mnohem větší cenu než si zatím uvědomujeme..

pokud jde porod přirozeně a hromonální mix ženy je jen její, tedy žádné intervence, stres atp. pak je žena v druhé době porodní naprosto klidná a bdělá..
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    YEETKA: To jsem psala k tomu osekanému videu porodu na zahradě, kde je vidět jen pád přiškrceného promodralého novorozence na zem, přetržený pupečník a plno krve z něj... I když jsem pak viděla plnou verzi, je to pro mě pořád strašidelné. Ty dvojčata jsem už nedala. Zmírňuje to jen vědomí, že je medicínsky vzdělaná a dokáže si to sama ošéfovat, ale takových žen je stopro minimum, není v silách a schopnostech většiny žen 1) nastudovat vše potřebné, 2) zachovat si tak chladnou hlavu v takové silné chvíli... Tahle je ojedinělý úkaz, ale souhlasím, že to je poučné.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KATUSA: až na tu fotografku co tam bleskem s největší pravděpodobností narušila hormonální koktejl u mimin nic strašidelného nevnímám..
    ještě bych třeba jinak zacházela s tím pupečníkem, nicméně se domýšlím, že když z něj netekla krev už dotepal.. a u jednoho dítěte bylo vidět, že by spíš potřebovalo všechen zbytkový kyslík.. taky bych se víc věnovala odsátí plodové vody a rozdýchání..
    každopádně je super, že jsou ženy, které jsou schopny porodit takto úplně samy a u toho ještě vnímat a načítat odkud krvácí, taky co to dítě atd.
    nejpoučnější pro mě bylo jak dlouhá nastala odpočinková doba mezi těmi dvojčaty.. jak dokonale funguje hormonální systém když má možnost..
    a ty děti u porodů! naše dcera taky uvítala svou mladší sestru spolu s dalším hroznem dětí a syna prospaly, každopádně pro ty děvčata je fakt velký dar tohle vidět..
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: šnůra kolem krku problém není, ale může být.. když je dítě vitální a v druhé době porodní je kontrakce vydatná a delší než odpočinek, pak je to ok.. horší je když to tak není, tam je pak třeba pomoci matce aby na sebe převzala hodně z toho, co je jinak na dětátku..
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    PETPET: Díky za ty odkazy...
    PISISKVOR: Nedalo mi to a shlédla jsem ten její kanál, musím říct, že to obdivuju. Ale takoví lidi jsou výjimky. To video ze zahrady bylo osekané a bez komentářů, když jsem to viděla celé, hned to působí jinak. Bylo to jejich 6.dítě a nestihla ho chytit jako ty předešlé, prý hups... Je to drsňačka a zjevně dost chytrá a vzdělaná a prostě ji baví rodit a starat se o děti... Má k těm sebou vedeným porodům takový až vědecký přístup, prostě zajímavé. Nejvíc by mě nakonec zajímalo, z čeho žijou, vypadá to, že otec je pracovně pořád pryč, aby rodinka mohla žít svůj spokojený bio život ve Francii... :-) Taky bych nejraději zůstala s dětma doma - ale to už je jiná diskuze.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    KATUSA: PETPET: ja myslela, ze ten pupecnik se mi jenom zdal (divala jsem se na to v tlf a postrehla jsem jen, ze ten manevr s prerusenim pupecniku byl prilis rychlej na to, aby se tam sudlal s podvazanim, ale nevidela jsem to poradne a ani by me to uplne nenapadlo, ale tak zas fakt je, ze po tom prvnim porodu na dvorku na zem se asi neni cemu divit).
    no hele, ja se svym nastavenim bych mimo zdravotnicky zarizeni nerodila (proti domacim porodum vubec nic nemam), a mne na tom predevsim prijde bizarni, ze to dava na internet, prave kvuli tem preslapum. to neni uplne dobry how to:D treba ten porod na tom dvorku, mne to prijde takovy zvireci, nevim jak lepe bych to vystihla, tam mne prijde spatne uplne vsechno. v interieru sice tatik (nebo at je to kdokoliv) alespon zamezil tomu, aby dite upadlo na zem, i kdyz mu malem zlomil vaz plus ten pupcenik...
    pro me je tam teda vic detailu, ktery by mne vadily, vcetne tech blesku z fotoaparatu do oci novorozence a tak.
    fyzicky je to pro me ale celkem neuveritelny, ze to zvladla (i ty deti ostatne:D), ja mam kolem sebe par porodu dvojcat a tyjo, vrhnout prirozene a jeste ve stoje a jeste se tvarit jakoze celkem nic... ulet
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    PISISKVOR: Já to vnímám jako dost strašidelné a nezvládnuté. Prostředí neřeším, když někdo rodí s delfíny atd., proč ne s dětma na zahradě. Ale že vůbec nevychytala tu polohu, že ten chlap to jen točil, místo aby chytal dítě, přetržený pupečník, prostě ble, děs běs a štěstí, že se malému nic nestalo. Ale ve světle dalších videí, hlavně "Mein Tag mit 8 Kindern" má můj obdiv za to, jak to zvládá s úsměvem, je vidět, že ji to fakt baví... :-) asi tu medicínu vystudovala proto, aby tohle všechno zvládla...
    PETPET
    PETPET --- ---
    PISISKVOR: a jeste resi, ze ma kluk spatnej rucnik a barvu provazku na pupecnik...
    Ale teda u tohodle porodu me zase vydesilo, jak tomu prvnimu ustrihli ten pupecnik bez podvazani...
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    PETPET: O.O
    PETPET: stihla jsem ty dvojky a to vypada, ze oproti tomu prvne postnutymu porodu uz je naskillovana a ma vypilovanou techniku:D (aj tatik jak je odchytava, misto aby natacel z krovi:D)
    no kazdopadne tahle zena podle me musi mit brutalni fyzickou (ostatne i psychickou) kondici, protoze odrodit takto dvojky vicemene ve stoje, a jeste se s nema jednotlive privitat, a s usmevem, to je mega maso:)
    PETPET
    PETPET --- ---
    PETPET: ten posledni odkaz je na ten porod, co tu byl postlej, i s komentarema od ni.
    PETPET
    PETPET --- ---
    PISISKVOR: ona je velka propagatorka domacich porodu, ma na youtube svuj kanal, kam dava porody a ruzny dalsi videa... Ted jsem na ni koukla a ma tech deti 8!!!!
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    PETPET: jako - neda se to vubec hodnotit nebo soudit (i kdyz - kdyz vykukuje dyna, prijde mi, ze zbytek pujde v zavesu, tak se ten vyvoj podle me trochu cekat dal:))
    zajimavy, to na to haze trochu jiny svetlo (spis by me ale zajimalo, jak se to ocitlo na internetu, protoze coby ryze soukroma vec je to neci porod, kdy se absolutne neda hodnotit co, proc a jak se semlelo zrovna takto, jenomze jakmile to nekdo drbne na net, a jakoze to teda zverejnila ona?, tak to vzbuzuje otazky - minimalne me svira uzkost pri pohledu na to dite, jak upadlo a pak jak s nim manipuluje, pohled na tu hlavicku chvilema...)
    PETPET
    PETPET --- ---
    PISISKVOR: to uz je celkem stary video. Ta pani je dost znama domacima porodama. Porodila si doma vsechny 4 deti, zdokumentovala a dalana youtube, jedno treba v noci na zahrade. Je to lekarka, pomerne realistcka a hodne nohama na zemi, zadna hippie lesana. I ty jeji porody jsou takove obycejne, nebo jak to rict. Zadne svicky, vana, afirmace, dokonce ani nekrici...
    jinak k tomuhle porodu sama rikala, ze necekala, ze to dite vyleti tak rychle, ze myslela, ze ma dost casu se pripravit a sama s tim nebyla uplne ok. Ja bych teda spis nemohla rodit mezi detma, ktery radi na tramposce... :-)
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    KAREN: no ano, prave.
    jako ja na to koukala na tlf, takze jsem se mozna prehledla - prislo mi to prinejmensim takove neprakticke, ze z ni vypadlo na zem s tou snurou okolo krku jako obesenec (ne ze by to teda bez te snury byl nejakej hit). kdyby ta snura byla kratka, jak nekdy byva... nejsem znalec, ja jen mela u druheho ditete snuru kratkou tak, ze mi ho skoro nemohli polozit na bricho (PA s dulou to komentovaly), takze kdybych rodila ve stoje a dite takto vypadlo, asi by se tam zustalo houpat (?).
    a ze se to nakonec urvalo uplne, to jsem prehledla O.O nebo jsem to vcas vypla:D
    jj, ta manipulace potom...
    mne tento zpusob porodu prijde jako celkem fascinujici prirodni ukaz, jak se to taky "da" delat, nez neco, cemu bych uplne dala palec hore nebo napsala wow. ale nechtela jsem se nikoho dotknout a hlavne - me zejmena zajimalo, co na to rikaj lidi:P
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam