• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    JONKA
    JONKA --- ---
    ADD: Ono se to nabízí no, vyříkat si to předem, ale pro mě je to prostě nějak těžké. Nemám problém cokoli odmítnout doktorům, tam zvládám komunikaci docela dobře, ale s těma PA, se kterýma mám o dost přátelštější vztah, mi to paradoxně tolik nejde, asi právě proto, že je to všechno takové kamarádské a milé. A mně je to "blbé" a nechci, aby se někdo urazil. Přitom samozřejmě vím, že jde hlavně o mě a můj porod a víc řešit nemusím. Budu si to asi opravdu muset zpracovat víc v sobě.
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    ADD: jo no, zní to jednoduše, prostě jim přeci říct že potřebuju tohle a tohle. Vůbec to nemyslím blbě, mám pocit že tvoje rada je správná a nosná: komunikovat to radši dřív než později. Jen s tím třeba sama bojuju (zatím tedy ne u PA, mám pocit že ta moje bude hodně tichý pozorovatel a asi uvítám i různý návrhy změn poloh, myslím, kdo ví jak to bude v tu chvíli) ... bohuju s tím u doktorů. Čeká mě teď další návštěva u gynekoložky dr. Kettnerové a zvažuji právě poprosit aby tentokrát nedělala vnitřní vyšetření, bude to taková zkouška jestli si o to vůbec zvládnu poprosit a ustát to... uvidím...
    ADD
    ADD --- ---
    JONKA: Za mě: vyříkat si to hned. Vysvětlit obavy, že něco možná způsobilo potíže u prvního porodu a že se tomu teď chceš vyhnout. Pokud by nebyla ochotná ti vyjít vstříc, je lepší to vědět dřív než až u porodu.
    Pokud ale nechceš riskovat, že ti řeknou, že v tom případě do toho nejdou ony (a zbyl by ti jen porod v porodnici), je tu ještě možnost zpracovat si to v sobě a připravit se na to, jak se dotyčná PA asi bude chovat - pak máš větší šanci, že tě to nezablokuje.
    JONKA
    JONKA --- ---
    Využiju rozjeté konverzace a přidám se, taky by se mi hodily asi nějaké rady nebo slova podpory nebo tak něco :) Snad do měsíce mě čeká druhý porod a tentokrát bych opravdu nerada do porodnice (první byl plánovaný taky doma, ale nakonec jsem byla jednou z těch 30 procent, co se přesunou). PA mám dvě, protože takhle prostě jezdí, mně samotné by bohatě stačila jedna, a to ještě ideálně jako co nejvíc tichá pozorovatelka. No a problém je, že mi ta druhá PA taky moc nesedí – žádné konflikty nebo tak jsme neměly a vlastně vidím, že je fajn, jenom prostě ne pro mě. Připadá mi (z jedné poradny), že mě trochu tlačí do některých věcí, které já dělat nechci, a úplně se právě jako ta tichá pozorovatelka necítí. A já se trochu bojím, aby mi pak svým příjezdem a zásahama (typu návrhy jiných poloh a tak, nic invazivního, ale stejně) porod neblokla – vlastně si říkám, jestli to takhle nebylo i u toho prvního porodu (se stejnýma PA). A mám problém se proti ní nějak vymezit, teda aspoň jako nerodící, při porodu jsem asi schopná být ráznější než normálně. Ale není to úplně situace, kterou by člověk chtěl, že. V mých ideálních představách porodím bez problému sama a PA přijedou až po porodu, ale po předchozí zkušenosti s dlouhým porodem vím, že to tak taky vůbec být nemusí. Tak nevím no, uvažuju, jak se k tomu postavit, jak si to v hlavě nastavit, během těhotenství se to ještě navíc všelijak mění...
    ADD
    ADD --- ---
    Hlavne bych zrovna na porodu nesetrila. Clovek by si mel uvedomit, kolik by byl ochoten dat za to, za za nim PA prijde, az bude mit rozjety porod - a takovou cenu ta sluzba ma. :-)
    ADD
    ADD --- ---
    BODY_SUIT: S Marii Vnouckovou to bylo stejne (u nas i u kamaradu). S Janou Menclovou to bylo jako pozvat si domu porodnika. :-D
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    BODY_SUIT: awwwww :)
    BODY_SUIT
    BODY_SUIT --- ---
    KATERINA: K tomuhle IKA: chci ještě veřejně dodat, že to fakt bylo emíčko to loučení po porodu. I mojí mamce skoro ukápla slzička. Před porodem jsme si potykaly a na rozloučení objaly. Bylo to opravdu jako pohlazení ta péče (ale to samozřejmě může být i u ostatních PA, s jinou zkušenost nemám)
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    IKA: děkuju, to zní dobře :)
    IKA
    IKA --- ---
    KATERINA: S Vlaďkou som rodila 2x, pred dvomi rokmi a pred mesiacom. Kľudne napíš do pošty.:)

Nemám skúsenosť s inou PA, a s ňou som bola (okrem jednej veci pri prvom pôrode) spokojná, "ezo" mi prišla tak v norme, v zásade mi to nevadilo a dohodli sme sa (keď na niečo navrhla homeopatiká, odmietla som, a naopak, bylinky som rada skúsila.)

Keď sme sa nedávno lúčili, normálne mi bolo ľúto, že už ďalšie dieťa neplánujem, bola mi strašne sympatická ako človek.:)
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    BODY_SUIT: děkuju, tím že to vypadá, že soukromé PA do porodnic v době mého termínu nebudou moci tak snad se mnou bude muž... kdyby se někam muselo jet. Ale varianta mít někoho na telefonu kdo tomu rozumí zní pro takový případ taky hodně dobře, píšu zprávu :)
    BODY_SUIT
    BODY_SUIT --- ---
    KATERINA:Ahoj, já jsem jedna z těch, co Vlaďku měly dohodnutou k porodu, ale teď podruhé byla pouze jako podpora na telefonu, protože korona a nemohla do porodnice. Pokud Tě zajímají detaily mých porodů, napiš. Za mě jsem teda žádne "ezo - lesanství" (v tom špatném slova smyslu, jak to někteří vnímají) za ty dva porody nezaregistrovala. Ani tu batiku :) Pokud chceš víc info, napiš zprávu, ráda budu sdílet. Mám ve svém okolí tři ženy, co s ní rodily a dvě jsou i tu na nyxu.
    Jinak co se týče ty roztěkanosti dětma, tím bych se nenechala znervóznit, ono přeci jen teď, v korona době, když máš doma na krku tři děti, může občas být komunikace trochu zmatená, nicméně pokud jde o důležité "akutní" věci, nikdy jsem neměla problém. (do toho nezapočítávám objednání poradny, to moc akutní není :))
    S Johankou mám zkušenost pouze konzultační z prvního těhotenství a pokud bych si byla jistá, že chci rodit doma, určitě bych jí měla jako volbu - považuju jí za zkušenou porodní bábu. Ale já jsem chtěla PA, která se mnou případně pojede do porodnice a to u Johanky moc nehrozí.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KATERINA: ta pohotovost se platí, protože pa nebo dula už pro tebe vyčlení prostor pro tvůj porod..
    nezdá se to, ale je to dost náročný, nesmíš pít alkohol, musíš se držet doma nebo hodně blízko, musíš mít u sebe pořád telefon, řešíš signál a ani noci nejsou úplně klidné, spíš tak napůl, protože jsi ve střehu..
    ty 3000 tuším budou součást porodního balíčku..
    pokud se pro ni rozhodneš, klidně jí to dej, je to ok
    ADD
    ADD --- ---
    KATERINA: Zkus to, my nakonec pohotovost neplatili, myslim. A poradny byly fakt prijemne, jak kdyby clovek sel na navstevu ke kamaradce.
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    ADD: děkuju! ezo mi nevadí, hlaně že nic nenutí a je zodpovědná :) já třeba prakticky nemám čich a na homeopatii nevěřím, takže kuličky a vonné esence jsou mi k ničemu, ale když to někomu pomáhá, proč ne. a že soukromé PA často nosí ethno/batkované věci, to mi přijde že k tom asi už nějak patří :D
    No, schůzku s ní mám za týden, tak uvidím... Nevím nakolik jsem komfortní jí platit ty 3000 za pohotovost už teď, lepší by to pro mě bylo třeba za měsíc... před 30 tt mi to přijde brzy, no...
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: A zaroven mi prijde zodpovedna, aby to nevyznelo, ze to ma na haku.
    ADD
    ADD --- ---
    KATERINA: Vladka je bajecna. Ezo pusobi, ale nic nam nenutila. Je to pohodarka a pohodu prenasi na ostatni, vrele ji doporucuju.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KATERINA: já jsem se s Vlaďkou potkala v minulém těhotenství. Přišla mi příjemná, trochu lesanovitá (batikované hábity included), ale nakonec jsem se rozhodla rodit bez svojí PA (neměla jsme v plánu rodit doma, chtěla jsem svoji PA do Rakovníka). Zpětně to vnímám trochu jako chybu, ale je fakt, že mi asi taky úplně nesedla Vlaďka jako osoba, možná mi moc přípomínala matku, se kterou jsem v té době bydlela a nějak jsem ji nechtěla mít u porodu :D
    Mám ale kamarádku, která rodila doma s Vlaďkou své druhé dítě a byla moc spokojená. Na druhou stranu ona je právě mnohem víc "ezo" než já. Plus tady na nyxu je určitě minimálně jedna holka, co s ní taky rodila, třeba se ti ozve.
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    YEETKA: děkuju!
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KATERINA:
    úplně ti rozumím, je rozhodně nedílnou součástí hladkého porodu mít za sebou jistotu, že přijde někdo zkušený..

a jsem ráda, že to sedlo..

při svých třech porodech doma jsem hluboce potřebovala od žen okolo, aby mě zase a znovu ujistily, že jsem v bezpečí a že to zvládnu..
    mám pocit, že porod vždycky odplaví úplně všechno.. v ideálním případě.. se žena pustí do divokého proudu intenzity a zemře,aby se mohla zrodit matka a hlavně dítě..

držím palce, kdyby potřebovala oporu, napiš..
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    YEETKA: já se zas určitě budu cítit bezpečněji, když bude taková nějaká záloha, plán B (mívám to tak i při cestování, kdy si o tom místě hodně zjistím, udělám ideální plány a pak varianty B, C kdyby třeba pršelo, protože to mě ušetří stresu co vymýšlet v tu chvíli když věci nejdou ideálně)...

Každopádně i za nevyžádané rady j jsem fakt vděčná. Teď už se posouvám do fáze, kdy už si nechci tolik zjištvat a načítat teoreticky co se jak kde dělá ale soustředfit se víc na sebe, jak píšeš, na zdraví, snad nezaínám s těhotenskou jogou a cvičením moc pozdě :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KATERINA:
    tady je fajn se nějak zastavit a uzemnit..
    úplně rozumím tomu stresu, každopádně nejlíp se rodí, když se strach rozhýbe, roztančí, cokoliv ti sedí..
    všeobecně hodně pomáhá kdykoliv si vzpomeneš procítit nohy, každý prst, střed chodila atd. a pevně prorůst do země..
    zdánlivě se na tohle neptáš..
    ale je nutný nejdřív zase a znova opakovat pro sebe, že "mé tělo je schopné porodit bez komplikací a jsem plně kompetentní rozpoznat, kdyby se něco dělo"..
    stejným způsobem si nastav, že přijde johanka..
    pokud ti ta druhá pa nebude sedět, prostě jí to řekni a rozlučte se, pokud nebudeš chtít, nemusíš a určitě ti to vyjde..

zaměř se na zdraví a na tu dokonalou schopnost těla porodu a důvěřuj dítěti, že to společně dáte..
    pěkně se ti pak bude skládat všechno tak, jak budeš potřebovat..

sry za nevyžádanou radu, jen tuším, že jsi potřebovala i něco takového..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam