PROMETHEA:
myslím, že to je spíš o tom slově "specializace" a konkrétním spojení s "nechtěným těhotenstvím"
ani jednou jsem nepsala, že by pa nemohla mít oblast ve které se dovzdělává a je to něco navíc..
takže se snažím poukázat na nesmysl o nechtěném těhotenství a specializaci na něj.. to je příliš úzká záležitost..
každopádně pokud jsou stavy, které vyžadují nějakou speciální péči, pak ta metodika je všude stejná - terapeut, případně psychiatr, pokud má pa nebo dula ke všemu několika letý výcvik v oblasti terapie, pak hurá.. to je ale potřeba k tomuto zmínit a prostě bez toho není možné podobnou praxi, chcete-li specializaci, dělat..
představa, že pa a duly se nerozlišují je romantická, ale každá mají úplně jiné kompetence kdekoliv, dula není zdravotník, zase si dovedu představit, že jí některý systém jinde dovoluje rozšířit vzdělání a kompetence..
jsem napojená na síť dul v gb která zachytává hlavně ženy s různými traumaty, případně slabé sociální zázemí a ciziny..
je to hlavně z toho důvodu, že porodní asistentky nemají kapacitu na jakoukoliv rozšířenou práci..
vědí jak s takovou ženou pracovat při porodu a těsně po něm, ale tam je dlouhé období před a hlavně po porodu, kdy se může rozjet cokoliv..
a to prostě pa nemá šanci řešit, je zdravotník a je dávno potřeba jinde..
takže za mě asi takhle.. snažím se dávat úhel pohledu z praxe, nikoliv chytračit, ono stačí se o tom chvíli normálně bavit bez útoků a urážek, někdy si lidi prostě jenom nerozumí ;]