• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHM8Bosna a Hercegovina - historie, současnost, tipy a triky na cestování
    BOSNA A HERCEGOVINA


    Bosna a Hercegovina (BiH, BaH) (bosensky/srbsky/chorvatsky Bosna i Hercegovina, cyrilicí bosensky/srbsky Босна и Херцеговина) je federativní přímořská republika na Balkánském poloostrově v jihovýchodní Evropě. Sousedí s Chorvatskem, Srbskem a Černou Horou. Do roku 1992 byla součástí bývalé Jugoslávie. S mořem je spojena úzkým koridorem k přístavu Neum.

    Bosňáci a Chorvati vyhlásili 3. března 1992 nezávislost Bosny a Hercegoviny na základě vůle bosenského a chorvatského obyvatelstva vyjádřené v referendu dne 1. března 1992. Srbové referendum bojkotovali a 7. dubna 1992 vyhlásili vlastní republiku. Politický konflikt přerostl v ozbrojené srážky, kterým padlo za oběť mnoho obyvatel Bosny a Hercegoviny (mj. v tzv. etnických čistkách) a které velmi posílily vzájemnou nevraživost mezi národnostmi země. V této válce bojoval prakticky každý proti každému. OSN vyslala do Bosny a Hercegoviny jednotky, které rozdělily bojující strany. Po 42 měsících bojů byla pod tlakem USA 21. listopadu v Daytonu uzavřena mírová dohoda, která byla slavnostně ratifikována všemi bojujícími stranami v Paříži 14. prosince 1995.

    Bosna a Hercegovina se skládá ze dvou geografických a historických oblastí: větší Bosny (okolo 42 000 km²) a menší Hercegoviny na jihu. Bosna je velice hornatá země, totéž platí i o Hercegovině (okolo 9 000 km²). Na severu se horské oblasti přeměňují v nížinatou Posavinu, respektive v Panonskou nížinu. Dinárské části Bosny se táhnou od západu na východ. Hercegovina se skládá ze dvou částí: horské (vysoké) a jadranské (nízké) Hercegoviny, která se dotýká Jadranského moře v oblastech od Neumu po poloostrov Klek. Významná jsou také tzv. polje, rozsáhlejší horská údolí, která se objevují při povodí bosenských řek (Uny, Vrbasu, Bosny, Driny), od jihu k severu, resp. na Neretvě od severu k jihu.

    Hlavní město státu je Sarajevo (zhruba 400 000 obyvatel), dalšími velkými městy jsou: Banja Luka (přes 100 000), Zenica, Tuzla, Mostar , Bihać, Prijedor, Brčko, Travnik, Trebinje a Livno.

    Nejvyšším vrcholem je Maglić (2 386 m), který se nachází v jihovýchodní části federace. Klima je mírné kontinentální; léta jsou teplá a zimy naopak chladné.

    Bosna u nás
    Mapa Bosny a Hercegoviny
    Památky a přírodní krásy
    Rady na cestu
    Sarajevo
    Bosenské války
    Demografické, geografické, ekonomické a politické údaje
    Zprávy z Balkánu v AJ
    rozbalit záhlaví
    JEHUDITH
    JEHUDITH --- ---
    SHM8: paráda, koukám, že maj semtam i něco vegetariánskýho. asi začnu něco kuchtit. když už jsme u toho jídla, tady kolem tohohle chodim skoro každej den, spíš něco pro masožrouty: http://www.bosnagrill.cz/index1.html
    SHM8
    SHM8 --- ---
    tady balkánská kuchyně a recepty..
    Balkan Cuisine: BiH Cuisine
    http://balkan-cuisine.com/search/label/BiH%20Cuisine
    SHM8
    SHM8 --- ---
    bosenský Muslim a Bosňák neni totéž, koukám..

    .... Bosniaks are all too often mistakenly called "Bosnian Muslims" in public and media - by wrong name which is deeply disliked and historically incorrect label for the Bosniak nation, imposed on Bosniaks forcibly in 1974 as an part of political compromise for peace in the midst of Serbo-Croatin haggle for power and domination in former Yugoslavia.

    On these pages, we present you primarily the millennium-old homelands of the Bosniaks - The Republic of Bosnia-Hercegovina as a whole since its recorded begginings in the 8th century as well as ancient Sandzak, always a part of Bosnian cultural diversity and religious variety, contemporary Kosovo, as well as all other lands and places where good Bosniaks have been living for centuries now or still continue to live peacefully with others.


    As a part of our dedication to truth and justice, web magazine Bošnjaci.Net will continue to publish true, well documented and proven court-released and other materials on genocide against Bosniaks and all other crimes committed over other Bosnian citizens by the aggressor(s) on Bosnia-Hercegovina namely people who frequently expropriated the name of Serbs or Croats and the Christianity as a whole, but were nothing more than fascists and criminals, as it was consequently proved.
    Bosniaks.Net
    http://bosniaks.net/default.php?infoKey=bnet_en
    SHM8
    SHM8 --- ---
    tamtéž..
    RADUSHI
    RADUSHI --- ---
    Mostar
    SHM8
    SHM8 --- ---
    trnovačko, tušim..

    SHM8
    SHM8 --- ---
    boračko

    pivske
    LUKI
    LUKI --- ---
    je vodopady kravice - nadhera - jen casto narvano - a krasny jezero rama -
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    CHCANDA23: jehně
    CHCANDA23
    CHCANDA23 --- ---
    GILLIATT: co to je za zviratko??
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    A káva, samozřejmě:
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    Typická Bosna:
    WTG
    WTG --- ---
    skoda .))
    SHM8
    SHM8 --- ---
    WTG: tam jsme se nekempovali samozřejmě .)
    WTG
    WTG --- ---
    SHM8: zadnej problem s kempovanim u vodopadu jo? :)))
    SHM8
    SHM8 --- ---
    ty rána tam nemaj chybu...



    SHM8
    SHM8 --- ---
    DESTRUCTION OF THE OLD BRIDGE IN MOSTAR .wmv - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=CM3B-6CFo9k&feature=related


    Skok sa Starog mosta 7.7.2009. - svjetski prvak I - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=pDsfZrKHFws&feature=related
    SHM8
    SHM8 --- ---
    WTG: však píšu, kousek za hranicí, v Durmitoru, Černá hora .)
    WTG
    WTG --- ---
    a ta jeskyne je kde ? :))
    SHM8
    SHM8 --- ---
    a tady se po zadání do googlemaps objeví fajnový místo na neplacenej kemping u Srajeva.. do města kousek i pěšky - 43.858691,18.447594
    SHM8
    SHM8 --- ---
    tady něco veseljšího:
    Maglič po ránu..


    a vodopády Kravica


    a tady ledová jeskyně z nedaleký Černý Hory
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam