• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHM8Bosna a Hercegovina - historie, současnost, tipy a triky na cestování
    BOSNA A HERCEGOVINA


    Bosna a Hercegovina (BiH, BaH) (bosensky/srbsky/chorvatsky Bosna i Hercegovina, cyrilicí bosensky/srbsky Босна и Херцеговина) je federativní přímořská republika na Balkánském poloostrově v jihovýchodní Evropě. Sousedí s Chorvatskem, Srbskem a Černou Horou. Do roku 1992 byla součástí bývalé Jugoslávie. S mořem je spojena úzkým koridorem k přístavu Neum.

    Bosňáci a Chorvati vyhlásili 3. března 1992 nezávislost Bosny a Hercegoviny na základě vůle bosenského a chorvatského obyvatelstva vyjádřené v referendu dne 1. března 1992. Srbové referendum bojkotovali a 7. dubna 1992 vyhlásili vlastní republiku. Politický konflikt přerostl v ozbrojené srážky, kterým padlo za oběť mnoho obyvatel Bosny a Hercegoviny (mj. v tzv. etnických čistkách) a které velmi posílily vzájemnou nevraživost mezi národnostmi země. V této válce bojoval prakticky každý proti každému. OSN vyslala do Bosny a Hercegoviny jednotky, které rozdělily bojující strany. Po 42 měsících bojů byla pod tlakem USA 21. listopadu v Daytonu uzavřena mírová dohoda, která byla slavnostně ratifikována všemi bojujícími stranami v Paříži 14. prosince 1995.

    Bosna a Hercegovina se skládá ze dvou geografických a historických oblastí: větší Bosny (okolo 42 000 km²) a menší Hercegoviny na jihu. Bosna je velice hornatá země, totéž platí i o Hercegovině (okolo 9 000 km²). Na severu se horské oblasti přeměňují v nížinatou Posavinu, respektive v Panonskou nížinu. Dinárské části Bosny se táhnou od západu na východ. Hercegovina se skládá ze dvou částí: horské (vysoké) a jadranské (nízké) Hercegoviny, která se dotýká Jadranského moře v oblastech od Neumu po poloostrov Klek. Významná jsou také tzv. polje, rozsáhlejší horská údolí, která se objevují při povodí bosenských řek (Uny, Vrbasu, Bosny, Driny), od jihu k severu, resp. na Neretvě od severu k jihu.

    Hlavní město státu je Sarajevo (zhruba 400 000 obyvatel), dalšími velkými městy jsou: Banja Luka (přes 100 000), Zenica, Tuzla, Mostar , Bihać, Prijedor, Brčko, Travnik, Trebinje a Livno.

    Nejvyšším vrcholem je Maglić (2 386 m), který se nachází v jihovýchodní části federace. Klima je mírné kontinentální; léta jsou teplá a zimy naopak chladné.

    Bosna u nás
    Mapa Bosny a Hercegoviny
    Památky a přírodní krásy
    Rady na cestu
    Sarajevo
    Bosenské války
    Demografické, geografické, ekonomické a politické údaje
    Zprávy z Balkánu v AJ
    rozbalit záhlaví
    HONDZIK
    HONDZIK --- ---
    RATTKIN: To je otazka, jestli nahodou nekdy pri sve realitni cinnosti Stejskal nekoho z mistnich nepodelal;)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    tričko RK STEJSKAL.CZ je nebezpečné?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    díky za vysvětlení, snad už žádné problémy dělat nebudeme. cestujeme hlavně po slovanských zemích, třeba v Polsku nemají rádi Němce, ty důvody chápu, ale na Balkáně jsme prvně, pro místní je to asi úplně jasné, ale ani manželka která se v dějepisu trochu vyzná, to neodhalila. Já jsem asociál z vesnice, kde největší prohřešek je když ti náhodou vyrostou větší rajčata než sousedovi.
    SHM8
    SHM8 --- ---
    MAGDALENA: spíš z měsíce..
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    RATTKIN: tak mit zrovna v RS tricko Albania neni uplne chytry...to vam nedoslo? V pripade ze mate podobne ale s nadpisem Kosovo, tak plati to same. Opravdu jste jeli do Bosny a nic o ni nevite? Navic po valce.
    To s tema carama moc nechapu. Ale asi jsi v nejakem konzervativnějším prostredi mozna? Doporucuju radeji do Sarajeva priste. (tam zas radeji bez tricka Srbija, Beograd :-)
    Hvala je normalni dekuji v srbochorvatštine. Anglicky se moc nedomluvis se starsi generaci, ale jinak v klidu. Cechy ma snad kazdy rad.
    Proc by se nesmelo fotit!?! Pokud teda nefotis vojenske objekty apod. Jen si uvedom, ze Banja Luka neni Lublan, je tam jina zivotni uroven. Je to i jina mentalita, jsme trosku vic Balkan. Nikdo vas tam nesezere, neboj :-) Jen mi prijde, ze jste pristali na mesici.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    tak jsme tu první večer hned udělali průšvih. Syn měl na sobě tričko s nápisem Albania. Nějaký děda nám lámanou angličtinou vysvětloval, že dostaneme na kokos když si ho nesundá, ale ničeho divného do té doby jsme si nevšimli. tričko jsme schovali. Ještě dělal takové gesto jako poloviční facepalm, asi jako že jsme úplně blbý...
    pak se mi zdálo, že mi lidí koukají na obrázek na mém tričku (nějaké abstraktní čáry) asi se to tu hodně řeší?
    máme i jednobarevné trička, tak to bude asi jistější.

    máme na lidi mluvit česky, nebo anglicky? zdálo se mi že používají "hvala" jako děkuji ale není to proto že si myslí že jsme že Slovinska?

    neviděl jsem celý večer v centru nikoho s foťákem. proti Slovinsku mi to přijde divné, v Lublani měl každý zrcadlovku nebo Sony mirrorless. smí se tu fotit? policie mě s foťákem viděla a nechali mě být..

    pomoc!
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    GILLIATT: Souhlas, predevcirem jsem se vratil z Banja luky a je to fakt jak pises, moc prijemne, easygoing mesto s fajn lidma a super podnikama. Cejtil jsem se tam moc dobre :))
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    RATTKIN: Fíky netuším:), tam se jede ve švestkách:)
    Karty jsem si kupovala obvykle od M:telu, mají v každé trafice ty předplacené simky, je to levný, dá se dobíjet. Ty výlety, co jsem psala, zvládne 6tiletý v pohodě, na Banj Brdo jsme lezli s tříleťákem, Krupu i Suturlju jsme dali. Pokud bude čas doporučuju ještě výlet do města Jajce, patří už do té více muslimské části, tak je to tam zas trochu jiný, mají tam vodopády, hrad, ale je to už trochu víc turistický.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    dík za tip, prosím ještě!
    budeme tam s dětmi 6 let a staršími, tak klidně něco mírného.
    budou tam příští týden zralé fíky?
    jaký mobilní operátor tam má nejlepší pokrytí? chci si koupit najdou místní SIM s 2 giga dat
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    RATTKIN: Ahoj, tak téměř "povinnost" je vylézt na Banj Brdo (Sehitluci),památník na kopci s výhledem na město. Je to taky výchoziště tzv. banjlucke transverzaly - značená turistická trasa kolem města.
    https://en.mapy.cz/s/3wYYU
    Trochu prudší cestou se dá seběhnout dolů k Vrbasu a srpskim toplicim, což jsou takový vývěry teplý vody u vrbasu a dá se tam koupat v takoých jezírkách. Obvykle je tam ale dost plno.
    Cestou na Banj Brdo doporučuju kafanu Dajak (https://en.mapy.cz/s/3wYZC) je tam krásný výhled na řeku a výborné kafe z džezvy.
    V centru města je taková klasika Kastel - ten nejde přehlídnout, často se tam pořádají různé akce - filmový festival apod. Levně se najíte a opijete v Tihe Noci, opět s výhledem na řeku, je to trochu pajzl, ale s atmosférou, panák rakije a kafe za marku a celkem v pohodě polívky (https://en.mapy.cz/s/3wZ0A)
    Na čevapi chodí místňáci do Mrvice https://en.mapy.cz/s/3wZ15 - tahle čtvrt se jmenuje Obilicevo, ale všichni jí říkají po turecku Mejdan.
    Pro čerstvou zeleninu, vajíčka, sejry na trh (pijaca) sem: https://en.mapy.cz/s/3wZ2b
    No a jestli máte rádi pečený jehněčí - tak do Orchideje sem: https://en.mapy.cz/s/3wZ2G
    Pěkná procházka ze Srpskich Toplic je na Suturlju, nejdřív jdeš takovou zajímavou vesničkou, pak rozbitý baráky a pak se dostaneš do celkem divoký přírody, Suturlja je potok, kde se dá i koupat, když jdeš podél dostaneš k celkem hlubokým tůním.
    Na vejlety se jezdí na Krupu na Vrbasu, vodopády, starý mlejnky, krásný výhled do kanonu od monastiru (https://en.mapy.cz/s/3wZ5o). Na Krupu se dostanete pohodlně i busem, jezdí každou chvíli.
    Doporučuju si objednat výlet na raftech - jezdí se s průvodcem a je to super, sjezd asi na 2 hodky, na konci i pěkný peřejky (https://en.mapy.cz/s/3wZ5K )
    hmm, klidně se ptej i do pošty..je to moc milé město s milými lidmi, vůbec se nebojte:)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Jedeme za týden s rodinou na dovolenou do Banja Luka a prosím tipy co tam podniknout.
    Trochu se bojíme, zatím jsme byly balkánským směrem nejdál ve Slovinsku.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Ahoj. Z jakych ATM je nejlepsi vybirat co se tyce poplatku? Pamatuju ze pred par lety mi nejakej bankomat vzal vetsi poplatek nez jinej. Diky
    OLGA73
    OLGA73 --- ---
    Esej: Hra s balkánským ohněm - Euro.cz
    https://www.euro.cz/udalosti/hra-s-balkanskym-ohnem-1442172
    SM3
    SM3 --- ---
    Karadžić bude za masakr ve Srebrenici do konce života za mřížemi - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...ict-valecne-zlociny-jugoslavie-bosensti-srbove.A190320_112328_zahranicni_kha
    SHM8
    SHM8 --- ---
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    SHM8
    SHM8 --- ---
    Mostar zůstal po válce rozdělený, ve městě je skoro všechno dvakrát - iDNES.cz
    https://zpravy.idnes.cz/...nacionalismus-mostar-fho-/zahranicni.aspx?c=A181203_140448_zahranicni_dtt
    SHM8
    SHM8 --- ---
    „Oni se díky naší pomoci necítí jako opuštěná země mezi ostatními státy kolem, které jsou bohatší,“ říká policejní potápěč Martin Kučera. „V Bosně jsme postřehli, že lidé, kteří před válkou uprchli a dnes jsou bohatí, se sem vracejí třeba na víkend. Přijedou v mercedesech, udělají si párty s ohňostrojem a nechápou, co se tady stalo a co se děje teď. Pak zase odjedou. Místní to špatně nesou, vracejí se jim vzpomínky na válku. Lidé, kteří tehdy utekli, se teď mají lépe než ti, kdo zůstali a bránili svou zem,“ vypráví potápěč z týmu, který se z Bosny nedávno vrátil.
    Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/...a-bosna-a-hercegovina-valka-ipb-/domaci.aspx?c=A181121_105839_domaci_evam
    SHM8
    SHM8 --- ---
    Bosna se drolí, národní tenze sílí. Země zůstává rozdělena podle etnického klíče - iDNES.cz
    https://zpravy.idnes.cz/...kty-srbove-chorvati-pp6-/zahranicni.aspx?c=A181009_120853_zahranicni_lesa
    RATUS
    RATUS --- ---
    V pátek 12. 10. promítne kino městské knihovny dva filmy Gorana Markoviče PREMIÉRA BALKANFILM

    17:00 Turné https://www.csfd.cz/film/239759-turne/prehled/
    19:30 Falsifikátor https://www.csfd.cz/film/328751-falsifikator/prehled/
    KRTINKA
    KRTINKA --- ---
    SHM8: dobrá reportáž, smutná realita.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam