• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo 🪓
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MTJ: Paráda.

A s tím sušením. Budeš to sušit jako fošny, nebo necháš zatím takhle klády?
    MTJ
    MTJ --- ---
    JOSEF_K: Ptají se všichni ale copak já vím? :D Vzhledem k tomu že toho je skoro 6 kubíků a já jsem v těchto věcech staromilec (jakože bude aspoň rok na dešti nebo aspoň prolejvanej vodou, pak třeba dva roky zakrytej, pak zas dva roky ve stodole a až pak možná v dílně či případně v sušce) tak fakt nedovedu říct. Použitelný to bude za mnoho let. Budou z toho ale hezký věci, na to se můžete spolehnout!
    Ale abych jenom tak neabstraktil, třeba větve se nařežou na 22mm a budou z nich moje skvělý čajový cajky. Různý. A bude to brzo. Čekejte report, jistě postupně dodám! :D
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MTJ: Gratuluju, krásný dřevo. Co z toho bude?
    MTJ
    MTJ --- ---
    JOSEF_K:
    NIKOPOL: Jop, jilm!
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    jilm je vzácnost ... kůra a vnitřek tomu odpovídá .. myslim že bing ho JOSEF_K
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MTJ: Hmm, místo práce si tady googlim obrázky dřeva:)). Není to jilm nebo nějaký jeho příbuzný?
    MTJ
    MTJ --- ---
    SEMIK75:
    JOSEF_K:
    NIKOPOL: Všichni jste blízko. Je to dnes už docela vzácnost – a v tomhle průměru (110cm) už úplně.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    MTJ: podle tý kůry taky myslim akát, ale ten vnitřek je takovej hodně tmavej
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MTJ: Tipuju akát, ale jist si tím nejsem.
    SEMIK75
    SEMIK75 --- ---
    MTJ: Dub ne?
    MTJ
    MTJ --- ---
    Koupil jsem nedávno tuhle nádheru tak se vám tu chlubím!
    A rovnou bych udělal malej kvíz, kdo pozná co to je? ;)

ISATAG
    ISATAG --- ---
    GREGI: Asi tezko rict. Ale prvni dojem je palisandr. Ja to mam jen nakoukane z prace. Takove ty skolni poznatky jsou tetam..
    GREGI
    GREGI --- ---
    ISATAG: ten nema takove svetle zihovani ne?:)
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    GREGI: Ty tmave vypadaji jako palisandr :o)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    GREGI: Se současným vývojem civilizace to bude brzy dražší cihla než ta zlatá :D
    GREGI
    GREGI --- ---
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: Zkus hledat spíš anglicky. Mám vyzkoušeno, že v češtině je informací žalostně málo. Když hledám nějaké postupy, videa atd., tak už jenom anglicky. Trochu problém bývá se slovní zásobou, protože třeba takový poříz ti google translator fakt neporadí:).
    Dost mi pomohly tyhle dvě stránky:
    Old-fashioned Carpentry Tools | Prop Agenda
    http://www.props.eric-hart.com/tools/old-fashioned-carpentry-tools/
    http://freepages.rootsweb.ancestry.com/~wakefield/history/27238-h/27238-h.htm
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JOSEF_K: tj, zkoušel sem i googlit, ale nachází to jen hotové náťery. Zkusím tedy ty ořechový slupky a lněnej olej :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: Vůbec netuším. Nějaké přírodní impregnace existují, ale co se k tomu používá, to bohužel nevím. Asi by šel použít nějaký mix s odvarem z dubové kůry. Tam jsou kvanta tříslovin, které máločemu chutnají, ale to jen teoretizuju.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JOSEF_K: hele a má to i nějaké ochrané účinky, nebo to je jen na zbarvení dřeva?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam