• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    IRUX25: To už je lepší, ale jde mi hlavně o orýsování těch prken. Že to pak vysekám dlátem a vyříznu pilou, je mi jasné od začátku. Z těch fotek akorát tuším, že se z pomocné čáry vede řez šikmo z bodu 2 do bodu 1 u druhé pomocné čáry, která je polovině tloušťky druhého ze spojovaných prken. Příliš nevím, jak získám umístění první pomocné čáry (možná dvojnásobek tloušťky?). Čím je dána šikmost těch samotných zubů, to už vůbec netuším atd. Budou na to nějaké rýsovací finty, jako jsou na klasické ozuby, svlaky apod., ale bohužel nevím kde.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    IRUX25: Dohromady se to dává jakoby úhlopříčně. Jakkoli neuvěřitelně to zní, je to tak. Dokonce jsem ten spoj měl jednou v ruce, ale jen v rámci jakési prezentace.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    IRUX25: Jak vzít ten mobil a někomu zavolat:)?
    Postup je částečně nafocený tady:
    Cesta dřeva - japonské pily, hoblíky, přírodní brusné kameny, přírodní oleje - lněný olej, tungový olej, dřevní dehet (tér), japonské nože
    http://www.cestadreva.cz/...uze/viewtopic.php?f=23&t=7&sid=5de0a52c1b412ae153a797b3de0db2b5&start=10

    Nicméně moc mi to hlava nebere. O kus výš v tom fóru býval návod s fotkami i popisem, ale fotky jsou fuč.
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    JOSEF_K: navod jak to vyrobit jsou ty fotky, ale spis jak se to pak dava odhromady by me zajimalo.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Asi náhodou někdo nemáte návod, jak udělat tenhle spoj, což?





    Ve fóru na cestě dřeva ten návod visel, ale před třemi roky a odkazy už dávno nefungují:(.


    A kdybyste neměli co dělat, tak na tohle se dá taky koukat dlouho:)
    MIYA SHOJI – Japanese shoji screen partition dividers sliding and freestanding
    http://www.miyashoji.com/
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: (a nebo to všecko dělat v ebenu ;-)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Halt se to v ploše bude muset dělat cidlinou nebo něčím podobným. On to na tom videu soustruží, tudíž ekvivalent v ploše bude hoblík nebo cidlina. Nedá se svítit:).

    A jinak z menších ploch se dá kovový prach relativně úspěšně dostat gumou na gumování. Je to nouzovka, ale docela to jde. Jen to příšerně zdržuje.
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: hm... ono to asi nepomůže úplně, protože kovový prach špiní dřevo dost univerzálně... asi jsem s nápady v koncích :-)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Podle toho, co se zrovna nachází výš:). Podobně jako nerovnosti ve spojích nebo klasických dřevěných intarziích prostě přejet pásovkou do hladka a je to. Tady to jde taky, akorát plocha notně zčerná a papír se zalepí pájkou:). K experimentům s různými druhy pájek jsem se zatím ještě nedostal, ale je to jedna z možných cest.
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: a jde ti spíš o zabroušení toho dřeva, nebo toho cínu? ostrou cidlinou a stejnoměrným tahem docílíš na cínu podle mě hezčí povrch než broušením...

    Možná tedy některou z cínostříbrných pájek? Dovedu si představit, že za výraznou část té špinící kvality PbSn pájky může to olovo...

    Jj, lidové umění je schopné produkovat věci notně děsivé - řemeslná kvalita se s tou estetickou/uměleckou pojí jen velmi volně...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: JJ, cidlina to částečně řeší, ale holt zabroušení je zabroušení. Olovo obecně není moc přátelský kov a nerad bych dopadl jako Beethowen:). Ale čistý cín na tom s viskozitou není moc slavně:/.

    Mno, a lidové umění mi obecně přijde jako věc značně strašidelná:). Vrcholem hrůzy je pro mě staročeský malovaný nábytek. Ale řemeslně je tam dost věcí použitelných i k příčetnějším věcem:).
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: ono by to tu hlavičku právě mohlo obtéct jakoby zvrchu, ale to záleží na tvaru hlavičky a na tom, jak blízko je dna drážky... možná by šlo použít i takové ty poměděné hřebíky.
    Pokud by to mělo přijít do kontaktu s potravinami, asi bych volil čistý cín, ten má teplotu tání 232 °C, otázka je, jak by dobře zatékal.
    Jj, kovový prach na dřevě je zlo - zkusíl bych to vzít do hladka cidlinou.
    (a neodpustím si rouhavou poznámku, že ty kraslice se mi zdají nefalšovaně ošklivé ;-)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Smáčivost u železného hřebíku bude prabídná, ale když obteče koukající hlavičku, tak by to mělo být v cajku. A jinak s teplotou problém není. I obyč pájka, co se všude prodává v železářství (poměr cínu a olova neznám, prostě kus kovové slitiny za pár kaček), dřevo těsně po roztátí nespálí. Co jsem koukal, tak dřevo uhelnatí od 300st výš, přičemž většina pájek roztaje do 250st, takže když to člověk nepřehřeje, není to problém.

    Spíš při jednom pokusu jsem narazil na problém se zabroušením do hladka. Přečuhující pájka se dá odříznout i dlátem, ale jakmile to zkusím zabrousit smirkem, tak ten šedočerný prach z pájky zaprasí dřevo a dolů to kloudně nejde.

    Tady jsem našel něco málo ukazující video, ale moje problémy to moc neřeší. Pán má ornament kolem dokola, takže vypadnout nemá kam, a přebytečný cín osoustruží struhem, takže nic nebrousí.
    Obří kraslice - Toulavá kamera – Česká televize
    http://www.toulavakamera.cz/article.asp?id=3099
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: jj, taky řešení, akorát ověř, jak ta pájka ten hřebík smáčí, aby ho jenom nějak blbě neobtekla... další podobné řešení je nedocvaknutá sponka, a stačily by i ty protisměrně šikmo zaražené dráty/hřebíky bez hlavičky...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    PARALLAX: Hmm, tak to netuším. Já kupoval spárovku na kuchyňskou desku tady:
    Specialista na spárovky|Exotické spárovky|H-Parket
    http://www.h-parket.cz/sparovky/?p=1

    Ale důvod byl, že jsem chtěl teak, a tihle byli nejblíž.
    PARALLAX
    PARALLAX --- ---
    JOSEF_K: jojo koukal jsem na ní - ceny supr, ale nejdelší mají 246cm. Já bych potřeboval 260cm.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    PARALLAX: Ikeu jsi zkoušel? Napojované spárovky db nebo bk na kuchyňské desky tam mají za docela snesitelnou cenu.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Díky, zatím jsem přišel na teoreticky koncept, že do drážky sem tam klepnu hřebík a nechám trochu koukat hlavičku. To ten cín imho v pohodě udrží. Akorát teď nebyl moc čas na pokusy. Třeba to napravím o víkendu.
    PARALLAX
    PARALLAX --- ---
    zdravim, máte nějaký tip kde sehnat nějakou levnější spárovku jako pracovní desku pro kuchyňskou linku? Zatim jsem našel jen http://shop.asko-as.cz/
    ZCR
    ZCR --- ---
    ZCR: (ještě si matně vzpomínám, že nějaký základní popis techniky byl v takovém tom docela roztomilém rukodělném spisku Jana Konvičky Tvoříme ze dřeva (má to i parťáka Tvoříme z kovu))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam