• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GHOSTDOGG: Co si vzpomínám, tak na přímý styk s potravinami osmo není. Ale jsem to tak dva roky, co jsem to řešil. Nasvědčovalo by tomu, že je suchý druhý den. To si bez sikativ moc neumím představit, přičemž sikativa jsou na bázi těžkých kovů. Mám taky vyzkoušeno, že osmo do druhého dne spolehlivě vytvrdí i surový lněný olej, když se použije jako základní nátěr. Všechno do kuchyně beru čistým lněným olejem nebo sušenou fermeží. Vařená fermež je blbá, jeden chemik mi vysvětloval, že tím vařením tam vzniká cosi ne úplně zdravého. Chemicky sušená fermež je špatná ze zjevných důvodů.

    ZATAMOKO: To není zrovna moc chytrý nápad. Dřevo zkrátka pracuje, pro začátek si vystačíš s tím, že se mění jeho šířka, nikoli délka. Děje se to vždycky v % šířky. Tzn. sesychání na špejli je neznatelné, na kmenu znatelné velmi. Když uděláš podlahu ze spárovky, tak bude sesychat po celé šířce, což může v roce v závislosti na topné sezóně dělat centimetrové změny. V závislosti na tom, jak bude chycená k podkladu může dojít k podélnému roztržení desky, utržení od podkladu atd.
    Řešením je to, co popisuje DOKKTOR:, akorát to není spárovka. Navíc ty desky na kuch. linky jsou vesměs ještě ke všemu délkově napojované. Ta krytina se jmenuje kantovka. Prodává se to v takových "dlaždicích", které jsou tvořené nasucho sesazenými špalíky a je to přelepené izolepou. Ty dlaždice se celoplošně lepí k podkladu, pak se to obrousí, čímž zmizí izolepa, a případně přetmelí. Výhoda je, že sesychání/bobtnání se děje jen na úrovni každého jednotlivého špalíku, které mají průřez tak 2*2cm, tzn. objemové změny jsou minimální a spáry zůstávají vlasové. Mám to v ložnici už čtvrtým rokem a ani se to nehne.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    DOKKTOR: tyjo, tak to je parádní! Na tom ani nebude vidět bordel :)
    Podklad bude beton nebo anhydrid, ikdyž teoreticky bychom mohli použít i OSB či fermacell. Vše každopádně izolováno od zdrojů vlhkosti.
    Práce mi nevadí, budu to dělat sám jako relax od kompa :) S přebroušením a lakováním počítám.

    Btw. nešlo by místo tmele použít PU stěrku, která by do případných spár zatepkla?
    Kde se takové špalíčky/odřezky dají sehnat?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DOKKTOR: čili defacto spárovka, ale lepená po špalíku přímo k podlaze.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ZATAMOKO: ono pokud to bude taková ta spárovka ze špalíků, jak se z toho dělají kuchynské linky, tak ta by se asi moc kroutit neměla, pokud to z jedné strany nebude extrémně vlhnout. když si necháš přesně nařezat ty spoje, tak asi vpohodě. známý si ted dělal podlahu z takových (tuším dubových) špalíčků, odžezků. lepí se to přímo na podklad, vypadá to fest dobře, je to hodně levný materiál, ale zas je to pracné na položení, tudíž dražší práce a musí se to přetmelit. neco jako
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    DOKKTOR: no koukal jsem, ze se dela sparovka 1250x3000mm, takze by to přesně sedlo do toho prostoru cca 8x3m a napojovaly by se ty 3m strany. Ikdyby to bylo na polodrážku, tak furt lepší spoj, než natupo. Nebo udělat jen drážky a vsadit tam pera, možná to neříkám správně odborně, ale takový spoj jsem viděl někde popsanej.
    A máš asi pravdu, že na tom mirelonu by to hodně pracovalo.

    Známej známého si udělal podlahu z podlážek do lešení, je to taky spárovka, jen ne tak fajnová, občas nějakej kaz. Předpokládám, že to vyspravil, kde bylo potřeba, přebrousil a nalakoval. Zkusim zjistit víc.

    GHOSTDOGG: jj, to vím, ale díky za připomenutí .)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    JOSEF_K: Jsem myslel, že tenhle může do styku i s potravinami? Nechám se rád poučit. V technickém listě tam nic nemají, jen že to může být použito na kuchyňské desky, kde bych tak nějak očekával (možná mylně), že to do styku s jídlem přijde.

    ZATAMOKO: Ať už to bude z čehokoliv, tak je dobré nechat dřevo vybalené odpoučinout tak týden v prostoru, kde bude položené.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ZATAMOKO: v ložnici jsem dělal novou podlahu z modřínu. navrtané do roštu, stahované kurtnama, takže spáry žádné až minimální (do 2mm max a to fakt výjimečně). spáry překitované dřevokitem a na tom lak a žena, kerá je na to pedant, neříká k údržbě nic negativního - neříká teda nic, prostě to přetře hadrem a de dál,t akže asi dobrý. lepit nevím. jak bys takovou velkou spárovku dělal? jak to bude pracovat? když si představím jak každé prkno nalepím a čekám den, až to přischne, abych tam nalepil další, uf. ty moje palubky byly celkem do luku, takže se to muselo stahovat a hned vrtat k roštu, za to se to ale nehne. pokud bys měl dokonale rovné prkna, tak by to asi šlo lepit k podkladu beze spár. ale nevím čím a ani jak velká je to třeba místnost. nemám zkušenost s lepením, tudíž ani neznám lepidlo, keré by to udrželo, pokud to začne pracovat. plovoucí na mirelonu bych to tipoval, že se to za čas zvlní celé.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Zdravím, jdu si pro radu ohledně podlahy v chatě.

    Dřevo mi je na podlaze asi nejpříjemnější materiál, ale ta údržba prkenné podlahy není zrovna jednoduchá. Občas se něco vyleje, stírat to nejde atd. Zkrátka žena si na to stěžuje ;)
    Rád bych docílil bezespárého povrchu.
    Napadlo mě udělat podlahu ze spárovky, klidně smrkové/borovicové. Jednotlivé dílce spojit lepidlem, případně, že by mi zdejší truhlář udělal p+d.
    Udělat to buď jako plovoucí na mirelonu nebo celoplošně nalepit k podkladu (beton). Povrch bych ošetřil dvousložkovým matným zátěžovým lakem.

    Co myslíte je to proveditelné? Podlahové palubky dost pracují a netuším, co by to udělalo, kdyby se v celé délce slepily.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    JOSEF_K: díky, osmo na to nechcu, sou v tom vosky věčinou a to neni nic, co bych chtěl na desku na krájení. a jak píšeš, moc to nevsákne a musí toho jít miniaturní vrstva a stejně se vyloupe, ....
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DOKKTOR: Lněný olej jen čistý, žádnou fermež. Leda bys sehnal fermež vzniklou sušením, tzn. ne varem ani chem. sikativy. OSMO apod mají certifikaci na dětské hračky, ale neměly by přijít do kontaktu s jídlem. Nehledě na to, že osmem apod sotva něco napustíš, protože viskozita je vysoká a minimálně se to vsakuje. Dobré lněné oleje a fermeže seženeš třeba na cestadreva.cz
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    GHOSTDOGG: nejak sem měl zafixované, že to na styk s potravinama není. do ikei pro nic nepojedu, je to zruky. asi zase skočím do zdravíčka pro nějaký bio jedlý a bude.
    já sem se na to právě taky chystal strašně dlouho a už sem se nasral, protože všechny ty bukové klížené hrůzy už sou tak do luku, že se na tom nedá krájet. použil sem bukovou spárovku, z keré máme linku - podle velikosti to asi bude kousek, co zbyl po vyříznutí dřezu - nařezal to na stejné pruhy, otočil řezem nahoru a slepil .... a brousil a brousil (docela fuška). fotku dám asi až pozdějc, až to napustím.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    GHOSTDOGG: Pak je teda klasicky třeba Osmo do kuchně, ale to je cenově něco úplně jiného.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    DOKKTOR: Tomu bych se vyhnul, to do kuchyně nepatří. Já dostal doporučení na tenhle z ikey. Je to údajně kopie obdobných podstatně dražších minerálních olejů: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/00046786/
    A jaký si použil dřevo? A němáš fotku? Chystám se na to samé delší dobu.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    jenom kontrolní otázka: slepil jsem si endgrain prkno do kuchyně, čím to napustit? mám fůru lněného oleje, se kterým dělám nábytek, ale nevím, jestli ten v "průmyslové kvalitě" bude košer na jídlo. už jsem to zapomněl. věci na jídlo sem dělal bio lněným, ale ten už došel a je pekelně drahý na to, že ho potřebuju max půl deci.
    MRTS
    MRTS --- ---
    EMK: Co se dá představit pod pojmem "loďka"? Nebo něco konkrétnějšího?
    Pokud jde o větší loď:
    Zkus napsat lidem z "grónského klubu":
    Kachní zprávy: překližka
    http://kachnakajak.blogspot.cz/search/label/p%C5%99ekli%C5%BEka
    Nebo ti ještě můžu poslat kontakt na člověka, co si dělá dřevěnou deblkanoi.

    Modely lodí jsou zase něco jiného...

    Nebo na tohle jsem teď narazil (už to tu asi proběhlo):
    Archív časopisu - Udělej si sám
    http://cs.udelejsisam.net/archiv-casopisu-udelej-si-sam.html
    http://cs.udelejsisam.net/uploads/2/4/0/1/24012834/udelej_si_sam_79_podzimni_sbornik.pdf
    EMK
    EMK --- ---
    Nemáte někdo zkušenost se stavbou loďky?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DELLAMORTE: Ty v laku nezavoskuješ ani náhodou. Spíš je rozleštit, resp. rozbrousit. Jde o to, jaká vrstva laku tam je. Vypadá to, že úplně malá není. Osobně bych to zkusil vídeňským vápnem. Seženeš to všude možně za pár korun. Je to v podstatě ultrajemné brusivo, takový našedlý prášek. Navlhčíš hadřík, posypeš trochou vápna a pucuješ a pucuješ, dokud škrábanec nezmizí. Leští se tím třeba chromy a tak. Obecně to má dost využití.
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    JOSEF_K: Ok a nějaký vosk na mikroškrábance?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DELLAMORTE: Hmm, to na šelak nevypadá, je to nějaká syntetika. Což je z hlediska údržby dobrá zpráva. Do leštěnek, lihu atd. bych nešel tak jako tak, ale vlhký hadr by měl být v pohodě. Hlavně se vyhni čemukoli abrazivnímu, tzn. houbičky na nádobí a podobné úkazy. Ale konkrétní prostředek ti neporadím, s těmihle věcmi nedělám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam