• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    MATHEZ: třeba akát?
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    HOUBA: kdyby bylo cokoliv s trnama ci ostnama tak mi pls pisni...
    DRACONIK
    DRACONIK --- ---
    co byste doporucili za olej/lazuru/ochranny nater na smrkovy drevo? Jde o fosny a tramy ze kterych je udelana postel a ja bych si pral, aby drevo moc neztmavlo, ale zaroven by ta kresba byla videt.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    TSOH: Nějaké azalky a rododendrony jsou k prodeji vždycky na jaře, ale jaké přesně druhy a barvy, to ti teď neřeknu. Zkus se ozvat třeba koncem března.
    TSOH
    TSOH --- ---
    HOUBA: Nejsou občas k mání i nějaké sazenice ?
    VITI
    VITI --- ---
    Potrebuju sestrojit desku stolu (exterier, ale zakryty) 180*90, cca takoveho stylu:

    Jake pouzit drevo?
    Je vhodne treba toto: Hobl. fošna (45*145*5700) smrk severský / C24?

    (resim jen desku - spodni konstrukci mam :-)
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    Prořezávali jsme rododendrony, a tak nabízím hromádky větví, kdyby to chtěl někdo na něco použít. K vyzvednutí v botanické zahradě Na Slupi 16, Praha 2.

    MTJ
    MTJ --- ---
    KADERAS: Takhle promrhat tak pěkný dřevo... to už jsem dlouho neviděl!
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    KADERAS: dřevo pěkné, ale je to fakt třešeň? Takhle světlý odstín se mi nějak nezdá
    KADERAS
    KADERAS --- ---
    60leta třešeň na venkovní lavičku, jedna do zahrady, druhá k lesu

    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    PLAGUEDIL: Jedině pravej klih z biokostí, biošlach a biochrupavek ze zvířat z biopastvin rituálně poražených za úplňku. Ne, lep to klidně herkulesem:).
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ahoj, technicky dotaz, detskou postylku muzu lepit normalne d2 lepidlem s tim ze na to pak prijde detsky lak a nebo je treba i to lepidlo uz brat nejake s atestem a jahodovou prichuti :-)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    CUKI: Hmm, to je fakt, letní vedra by to asi rozpustila. Nicméně tenhle problém bude u všeho na bázi smůly stejnej, kalafuna je akorát destilovaná smůla z jehličnanů. Otázka spíš je, jak moc ta lepivost vadí, v okapu bude bordel tak jako tak a jednou za čas se bude muset vyčistit. Časem se na tom lepivým udělá vrstva nějakýho prachu, co už lepit nebude.

    QUIP: Tak je to otázka definic. Řekněme, že na stupnici 1-10, kde jedna je písek ve vodě a 10 sůl ve vodě, bude mít pro mě kalafuna v lihu tak 3-4:).
    QUIP
    QUIP --- ---
    JOSEF_K: To nevim, cos mel za kalafunu, ze se ti nerozpoustela. My jsme s lihokalafunovym lakem lakovali plosne spoje kdysi davno na skole :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JOSEF_K: Mě to nedělá vůbec problém použít za tepla, stejně ty okapy budu opalovat plamenem. Spíš aby to pak nelepilo. Ta klasická na pájení se rozpouští už při asi 60°C, což bezproblémů může u okapu nastat.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    QUIP: Ve skutečnosti se v lihu rozpouští pěkně blbě:). Mám to vyzkoušený z dob, kdy jsem se pokoušel o nějaký kalafunový laky. Hlavně kalafuna sama o sobě je děsně křehká, potřebuje něco, co ji trochu zpružní, což je ta fermež a vosk.
    QUIP
    QUIP --- ---
    JOSEF_K: Kalafuna by sla dobre rozpustit treba v lihu. Odparuje se to pomalu, takze by se s tim dalo mozna lip pracovat (delsi doba pro roztirani atd., nemusi se zahrivat)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    CUKI: Já dělal pokusy s pivovarskou smolou. Přesný složení jsem nanešel, tak jsem to pojal jako rozpouštění kalafuny a včelího vosku v horký fermeži. Po vychladnutí je to tuhý asi jako kostka mýdla. Při nanaášení se to musí udržovat horký třeba v kontlíku nad ohněm, po natření na povrch se to ještě lízne letlampou, aby se to pěkně rozlilo. Po pár dnech to nelepí a pěkně to brání vodě. Ale s outdoor aplikací zkušeností nemám.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tak dám to ještě sem: [ CUKI @ Ekologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč) ]
    Kdyby někdo měl nějakou zkušenost budu rád. Nemusí to být jen okap, ale i lepení smůlou obecně a pod. Nemám s tím moc zkušenosti a rád bych zaexperimentoval.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    PANDA_JE_MRTVA: Tak to by mohlo fungovat. Před pár lety jsem to taky řešil a nic moc se najít nedá (alespoň na netu). Tady by třeba měli mít fošny 1-3 m x 60/100 mm. Na šířku by to imho aspoň těch 80 mm mělo mít. Když bys to řízl podélně na půl a pak dva vzniklé hranoly na 150 mm dlouhé špalíky, tak toho budeš mít spoustu. A 1 m délka se dá zpracovat asi prakticky kdekoliv.
    Prodej řeziva ořechu a ovocných dřevin
    http://www.ovocne-drevo.cz/rezivo/lipa/index.php
    PANDA_JE_MRTVA
    PANDA_JE_MRTVA --- ---
    GHOSTDOGG: no to problém asi není. jen jsem předtím našel pouze příliš úzký desky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam