• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    QNEDLEEQ: tak ony teda praskaj až po čase. Ale mě to štve když pak musím půlku vrutu po roce vyměnit.
    Ale abych zas nebyl zlej, tak to je na desti/slunci a to dřevo fakt pracuje
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Co používáte za vruty? Teď u nás přestali vést rapi-tec a mají Fisher, při jsou stejné dobré,ale mě se to nezdá. A co jiné značky? Teď jsem bral nějaké české a praskaj
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    JOSEF_K: Ja vim princip i jak funguje polymerace :) Vsechno jsem to natrela, vytrela dosucha a nechala poradne zaschnout pred dalsi vrstvou (IIRC vic jak tyden). Ale porad se mi na to chytaly piliny a i po 3 mesicich to nechalo mastnou stopu. Myslim, ze jsem tam mela i vymesky, takze ta prvni vrstva nebyla uplne sucha i po takove dobe. OK, moje blbost, ze jsem to dala na preklizku. Priste to budu rovnou lakovat.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    RESTINPEACE: Tak to je ten surový, tam je doba plné polymerace fakt v týdnech.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    WEWERKA: To jsi na 90% dala moc silnou vrstvu, která se nevsákla. Ono schnutí olejů není jako schnutí vody, že se něco odpaří. Ty oleje reagují s kyslíkem a mění se polymerací z kapaliny na pevnou látku. Jenže tam napřed musí ten kyslík být. Jakmile je tam silná vrstva, tak zpolymeruje akorát taková šlupička na povrchu a pod ní je to furt živý. Proto se na všech olejích píše, že nevsáknutý olej musíš setřít hadrem. Stejně tak je trochu volovina různé napouštění za horka apod. To jsem si vyzkoušel, že když horkým lněným olejem něco necháš fakt nacucnout, tak se sice olej dostane hluboko, ale nic se tam s ním nestane. Vytvrdne jen povrch, ale jakmile uštípneš třísku, tak je pod ní živý olej. U překližky to bude tou mizernou nasákavostí, podobně jako u dýhovaných povrchů. Za to skutečně můžou lepidla. Pomerančový olej za to fakt nemůže, ten tam za pár dní není. Ono je zavádějící to označení olej, např. pomerančový olej nebo terpentýnový olej. Jsou to tzv. éterické oleje, dřív se jim taky říkalo silice. Chemicky je to něco úplně jiného. Ty se narozdíl od třeba lněného, tungového nebo slunečnicového oleje skutečně odpaří, tzn. změní na plynnou látku, stejně jako voda, benzin nebo ředidlo 6006.
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    JOSEF_K: je tohle: https://www.ebarvylaky.cz/...olej-cinsky-drevni-olej/11639-tungovy-olej-05-l-cinsky-drevni-olej.html
    jeste bych mohl dodat, ze jsem to nanasel hadrem a v opravdu tenouckych vrstvach, na linku cca 2,5m ctverecnich jsem si na 3 vrstvy namichal 50ml oleje + 10ml redidla a jeste mi trochu zbylo.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    JOSEF_K: Ja mam prave spatnou zkusenost s lnenym/saflorovym/pomerancovym olejem na preklizce. Schlo mi to 3 mesice. Na 90% to bude kvuli lepidlu mezi vrstvami preklizky, ale trosku podezrivam i ten pomerancovy olej.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Jsem teď nedávno dělal kamarádovi knihovnu a netvářil se moc nadšeně z toho, že ji u něj doma složím, ale knížky si tam bude moct dát až za měsíc, jinak budou mastný:)). Tím to totiž poznáte nejlíp. Na ten domněle suchý povrch položte ubrousek, něčím trochu zatižte a nechte pár hodin. Pak uvidíte, že to suché fakt není.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    WEWERKA: Ten s tím nemá co do činění. Ten je tam akorát jako ředidlo, aby se to líp vsakovalo do dřeva a nevyrobilo to na první nátěr milimetr tlustou vrstvu. Pomerančový olej vytěká za pár dní stejně jako terpentýn nebo benzin (kterému to samozřejmě trvá kratší dobu). Jde o tu dobu polymerace, která je právě u tungového oleje o dost delší než u lněného.

    CUKI: JJ, to je přesně ono.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    mi prijde, ze libovolny z tech rostlinnych oleju bez primesi tvrdne podstatne dele nez tyden, pokud to ma byt opravdu final. ano, za par dnu je to subjektivne uplne suche. ano, za tyden se to zda byt zcela ok. finale ale prijde klidne az za tri nebo ctyri tydny. a ano, prijde mi, ze pomeranc tohle jeste prodluzuje (a ano, krasne voni :))
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    JOSEF_K: Neprodlouzi se to diky pomerancovemu oleji? Jinak ja mela pocit, ze je to jen tyden.
    CUKI
    CUKI --- ---
    RESTINPEACE: Já zkoušel podobné kombinace už hotové, ale každý výrobce měl dosti jiné složení. Všechno je to ostatně kombinace 2-3 olejů...
    Ten co schnul byl plnej sajrajtu, co doma nechci a ten co ty sajrajty neobsahoval se zase velice snadno zašpinil i po dvou týdnech...

    JOSEF_K: Suchý na omak to může být celkem brzy, ale než to uschne úplně aby to vytvořilo ten film, to už je v týdnech.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    RESTINPEACE: A to jsi měl normální TO nebo vařený? Ona totiž plná polymerace surového TO je sranda tak na tři neděle:(
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    CUKI: objednaval jsem tady: https://www.ebarvylaky.cz/ ale jen proto, ze jsem to potreboval druhy den v Praze, jinak se da sehnat i levneji (o pak korun). Rady jsem vycetl (na radu JOSEF_K) na http://cestadreva.cz/page/obchod/prirodni-oleje-na-drevo


    JOSEF_K: kazdou vrstvu jsem nechaval asi 24h a hodne vetral, venku byly vedra. Idealni by asi bylo vic, ale dulezity imo bylo, ze ta predchozi vrstva nelepi. Po posledni vrstve jsem tomu dal jeste 3 cely dny nez jsem na linku nastehoval zpatky veci. Idealni delat, kdyz neni rodina doma :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    RESTINPEACE: Kolik času jsi nechával mezi nátěry. Já mám tungový olej moc rád, ale ta doba schnutí je smrt...
    CUKI
    CUKI --- ---
    RESTINPEACE: A konkrétně odkud co bereš? OSMO není špatný, ale cena podle mě neodpovídá výsledku. Poslední dobou testuji jiné a přírodnější alternativy. Něco dopadlo špatně jiné mě výsledkem fakt překvapily, ale nic krom fermeže si sám zatím nemíchám...
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    Prispevek do diskuze o kuchynskych linkach.
    Po 4 letech intenzivniho pouzivani jsem chtel nejak ozivit kuchynskou linku - sparovka jasan. Hledal jsem tady, googlil a nakonec to vyhrala kombinace tungovy olej + pomerancovy olej (5:1). K tomu rozhodnuti si porad gratuluju. Nejenze pomer cena/mnozstvi je vyhodnejsi nez Osmo (navic te viskozity Osma jsem se bal), ale povrch je po 3 vrstvach krasne sametovej a skvele vystoupila kresba dreva. Lip se to chova i ve styku s vodou - voda na tom proste lezi, nevsakne se a netvori to mapy.
    Zbytek pomerancovyho oleje pridavam podle rady do vody na vytirani parket - dobre odmastuje a hezky provoni byt.
    Just sayin.
    DIAGONAL
    DIAGONAL --- ---
    Ahoj, vytopili sme koupelnu a v místě kde protekla voda stropem o patro níž jsou dřevěný futra s dveřma, po několika dnech kdy už je zeď zdanlivě suchá, dveře nejdpu zavřít, hejblo se to asi o půl cm na třetině výšky futer. Vyschne a vrátí se to samo, nebo se pokroutily futra a už s tím nehneme? Díky;)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: napsal bych do řezbářský školy v tovačově. ti přesně tenhle styl dělaj už od prvních ročníků. viděl sem to na makerfaire.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    Dotaz - kde v Praze či blízkém okolí sehnat odkorněné frézované akátové kůly (ne přesně rovné, ale aby bylo zachováno přírodní zakřivení)? Potřebuji cca 10cm tlusté a 1m dlouhé.
    Děkuji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam